logo


Η ευκαιρία ήταν η ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Προεδρείο- ανανεωμένο κατά τα 2/3 -του Δημοτικού Συμβουλίου. Και η αφορμή δόθηκε από  την ανελλιπή παρουσία της Οδού Διονύσου από τις συνεδριάσεις του κορυφαίου οργάνου της πόλης επί δύο και πλέον χρόνια. Στη σημερινή πρώτη ανάρτηση της Άποψής μας από τον ιστότοπο της εφημερίδας, χρήσιμες είναι νομίζουμε κάποιες επισημάνσεις για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει το Σώμα κατά τις συνεδριάσεις του:

1.Επί 41 δημοτικών συμβούλων, είναι ελάχιστοι – μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός  χεριού- αυτοί που, στην πράξη και όχι θεωρητικά, εφαρμόζουν της αρχή του σεβασμού στην άποψη του άλλου, ακούγοντάς τον με προσοχή.

2.Επί 41 δημοτικών συμβούλων, ακόμη περιμένουμε να ακούσουμε τη φωνή κάποιων εξ αυτών- πλην του ναι ή του όχι στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

3.Δεν είναι σπάνιο, κάποιοι από αυτούς τους 41 δημοτικούς συμβούλους- κυρίως της διοίκησης- να σερφάρουν μανιωδώς και επί ώρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, σηκώνοντας το κεφάλι μόνο για να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν ένα θέμα. Αν βέβαια θυμηθούν να προσέλθουν στη συνεδρίαση

4.Ενώ κάποιοι άλλοι- πολλοί- περνούν περισσότερη ώρα στον προθάλαμο του Δημοτικού Συμβουλίου, καπνίζοντας και σχολιάζοντας, αντί να είναι μέσα στην αίθουσα και να συμβάλουν ουσιαστικά και υπεύθυνα στην εξέλιξη της συζήτησης

5.Οι προσπάθειες και των δυο προηγούμενων συνθέσεων στο Προεδρείο του Δ.Σ. να επιβάλουν στοιχειώδη τάξη αποδείχτηκαν δυστυχώς ανεπιτυχείς, με αποτέλεσμα  μια απίστευτη οχλαγωγία, ιδιαιτέρως στις πολύωρες συνεδριάσεις, που επιτείνει τον εκνευρισμό και πυροδοτεί  τις εντάσεις

6.Αφήνουμε για το τέλος την παραδοξότητα αυτού του Δ.Σ.: Θέμα να συζητείται εξαντλητικά, με εισηγήσεις, επιχειρήματα και αντεγκλήσεις, άκρη να μη βρίσκεται και μετά από ώρες να αποφασίζεται η αναβολή του…

Χαρακτηριστική η αγανάκτηση τοπικού συμβούλου από τη Ροδόπολη που προσερχόμενος για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 4 Φεβρουαρίου για την (αποτυχημένη) εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων στην ΕΣΤΙΑ και τον ΘΕΣΠΙ, βγήκε έξω φρίττοντας και φωνάζοντας: «Ποτέ ξανά»!

Η παραπάνω εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποθαρρυντική για όποιον δημότη θελήσει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν τι κάνουν, επί ώρες κλεισμένοι στην αίθουσα της οδού Πεντζερίδου,  οι 41 εκλεκτοί του. Αλλά και κατ’ αρχάς αποτρεπτική για τους περισσότερους που θα θελήσουν να ασχοληθούν ενεργότερα με τα κοινά.

Ευχή μας το νέο Προεδρείο να σκύψει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να προσπαθήσει, ενεργοποιώντας συναινετικές διαδικασίες, να εντοπίσει τα πραγματικά αίτια και εντέλει να δουλέψει  για την αναβάθμιση της λειτουργίας του . Έτσι, νομίζουμε, οι συνεδριάσεις θα γίνουν αποτελεσματικές και παραγωγικές αντί για διεκπεραιωτικές, αναποτελεσματικές και αδιέξοδες.