logo


Παρόλο που το φλουρί της βασιλόπιτας στο Δημοτικό Συμβούλιο την Κυριακή 13 Ιανουαρίου έπεσε στο Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, ο τελευταίος δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ τυχερός. Διότι ο πρώτος μήνας του 2013 επεφύλασσε στον ίδιο και τη δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται, σειρά δυσάρεστων εκπλήξεων. Η ακύρωση από την Περιφέρεια ως φωτογραφικού(!) του διαγωνισμού για τις παιδικές χαρές, η επιστροφή- και πάλι από την Περιφέρεια- του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς επειδή δεν καταρτίσθηκε σωστά, η αποτυχία επί δυο Κυριακές να εκλεγεί Προεδρείο στο Δημοτικό Συμβούλιο που οδήγησε στον αναγκαστικό ορισμό δύο μελών του, η επιστροφή ως παράνομης της απόφασης του Δ.Σ. για την πρόσληψη 8μηνιτών που θα εξοφλούσε- όπως φημολογείται έντονα- προεκλογικά γραμμάτια ενόψει και των επόμενων δημοτικών εκλογών, η απόρριψη από την Περιφέρεια της προσφυγής του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Ροΐδη να κηρυχθεί παράνομη η συνεδρίαση για το φωτογραφικό διαγωνισμό που είχαν συγκαλέσει οι μειοψηφίες , ο πονοκέφαλος με τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους (από τους οποίους δύο ήδη έχουν παραιτηθεί) και η προσαρμογή των Υπηρεσιών στα μέτρα τους…  Είναι μερικές μόνον από τις αναποδιές που ήδη συνάντησε ο κ. Καλαφατέλης και η ομάδα του.

Τελευταία εξέλιξη- σίριαλ μάλλον- είναι η προσπάθεια της Διοίκησης για στελέχωση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, και ειδικά του ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ και της ΕΣΤΙΑΣ. Από την επομένη των Δημαιρεσιών, Κυριακή 13 Ιανουαρίου, η Δημοτική Αρχή- βαριά λαβωμένη, με χαμένη την πλειοψηφία και με άδεια τη δεξαμενή στελεχών- αποδύθηκε σε αγώνα δρόμου: Στόχος της να διαπραγματευθεί τις θέσεις στα Προεδρεία των Νομικών Προσώπων με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, που κι αυτές διαβουλεύονταν μεταξύ τους σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, σε ένα ιδιότυπο παζάρι στο οποίο περισσεύουν οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις, αλλά απουσιάζει η σαφής και κοστολογημένη πολιτική πρόταση για τη διαχείριση του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πόλη μας.

Την απόλυτη αδυναμία της Διοίκησης να ελέγξει τις εξελίξεις, δεν φαίνεται πάντως να μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες εντούτοις  έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένες, για την τροπή που πήραν τα πράγματα στο Δήμο με τις τελευταίες αποφάσεις της Περιφέρειας: «Τους τα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγαν, και για το διαγωνισμό, και για τον προϋπολογισμό και για όλα τ’ άλλα», τονίζουν χαρακτηριστικά σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Εν πάση περιπτώσει, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί δυνάμεων στο δημοτικό σκηνικό, απέναντι στην  αποδυναμωμένη αλλά προς το παρόν(…) ενιαία ομάδα της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται η μειοψηφία, κατακερματισμένη σε τρεις παρατάξεις και έξι ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, που δύσκολα φαίνεται πως θα συντονιστούν σε γραμμή σύμπλευσης και από κοινού (της όποιας) διεκδίκησης, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Κατάληψη των οχυρών» για χρηστή διαχείριση και άλλη πρόταση.

Την ώρα που θα  τυπώνονται αυτές οι γραμμές, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει για την εκλογή των Προεδρείων στα Νομικά Πρόσωπα. Και θα έχει γίνει πλέον φανερό αν η ένθεν και ένθεν αδιέξοδη επίδειξη ισχύος θα έχει πιάσει τόπο. Αλλά προς όφελος ποιου; Και για πόσο ακόμα;