logo


Επί δεκαεπτά λεπτά μιλούσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Φιλοζωίας Γ. Κομνηνάκης, απαντώντας σε ερώτηση του συναδέλφου του της πλειοψηφίας Κ. Μακρυγιάννη, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, την Τρίτη 30 Απριλίου. Η ερώτηση αφορούσε στα πεπραγμένα τής εν λόγω Αντιδημαρχίας (δράσεις και εκδηλώσεις, δαπάνες και αιτήματα για χρηματοδότηση) και- όπως αποδείχθηκε- ήταν και η μοναδική που τέθηκε από την πλευρά της Διοίκησης, σε αντίθεση με την πρώτη ειδική συνεδρίαση, πριν από δυο μήνες, οπότε η Δημοτική Αρχή είχε διατηρήσει το δικαίωμα υποβολής τριών, επί συνόλου 10, ερωτήσεων.

Μιλώντας διεξοδικά για τις μέχρι στιγμής ενέργειες στους επιμέρους τομείς της αρμοδιότητάς του, ο κ. Κομνηνάκης, ξεκινώντας με τον Πολιτισμό, αναφέρθηκε ειδικότερα:

>Στο Ιερό της Ραπεντώσας, για το οποίο παλαιότερα είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την ανάδειξή του σε ιστορικό τοπόσημο. Μέχρι τώρα, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, έχουν πραγματοποιηθεί δυο συναντήσεις με την υπεύθυνη εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, οπότε και διαπιστώθηκε πρόβλημα διατύπωσης στην προγραμματική σύμβαση, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται σαφές ότι το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε αρχαιολογικές εργασίες, με βάση το προβλεπόμενο ποσόν. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και πλέον επίκειται η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Δημοτικής Αρχής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με πολίτες, με εκπροσώπους θεατρικών ομάδων και με εκπροσώπους πολιτιστικών Συλλόγων. Στις συναντήσεις αυτές καταγράφηκαν προβλήματα και ακούστηκαν προτάσεις, στην κατεύθυνση θεμελίωση σχέσεων εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία.

Με σημεία την παραγωγή πρωτογενούς πολιτισμού συντάσσεται Μητρώο Καλλιτεχνών, στο οποίο καταγράφονται ποιητές, πεζογράφοι, μουσικοί, φωτογράφοι, γλύπτες, ζωγράφοι, χορευτές, κάτοικοι του Δήμου, που στο μέλλον θα συμμετάσχουν σε δράσεις στα Πολιτιστικά Κέντρα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε ήδη το 2ο Συμπόσιο Ποιητών Διονύσου, “το οποίο θέλουμε να γίνει θεσμός”, και στο οποίο συμμετείχαν με τη δουλειά τους 22 ντόπιοι ποιητές. Στην ίδια εκδήλωση προβλήθηκε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τον Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ την εκδήλωση προσφέρθηκαν να ντύσουν μουσικά δυο συμπολίτες, μουσικοί. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς και το 2ο αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου. Στην εκδήλωση κλήθηκαν όλες οι θεατρικές ομάδες, και οι δημοτικές και αυτές των Συλλόγων, το παιδικό και εφηβικό θεατρικό εργαστήρι και ο Θεατρικός Όμιλος του Γυμνασίου Αγ. Στεφάνου, που είχαν προετοιμάσει ένα μονόλογο ή μικρό δρώμενο. Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβουν στη σκηνή 14 ομάδες με μέλη ηλικίας από 11 έως 84 ετών! Παραμονή της 21ης Απριλίου, ανέβηκε στον Άγ. Στέφανο η θεατρική διασκευή του διηγήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ “Οι δυο γιοι”, από αθηναϊκή θεατρική ομάδα- και αυτή, τόνισε ο κ. Κομνηνάκης, ήταν η πρώτη φορά που επίσημη δημοτική δομή πραγματοποίησε εκδήλωση με αντιφασιστικό περιεχόμενο. Τέλος, υπό την αιγίδα της FUJI FILMS πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου έκθεση ζωγραφικής.

Κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις εκδηλώσεις που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο, η επισήμανση πως η δαπάνη για το Δήμο ήταν λίγες δεκάδες ευρώ, όσα δηλαδή στοίχιζε η ηχοφωτιστική κάλυψή τους.

Παράλληλα η Αντιδημαρχία συμμετείχε στο καρναβάλι, στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ενορίας Αγίου Στεφάνου, καθώς και στην αναβίωση του εθίμου της Βάλεζας στη Σταμάτα, ενώ στήριξε τη μετάβαση της Μουσικής Σχολής Διονύσου στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε σε ορατόριο του Γ. Θεοφάνους, καθώς και της χορωδίας στο Άργος για να συμμετάσχει σε φεστιβάλ, ενώ οργανώνει εαρινή συναυλία στις 25 Μαΐου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 15 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στον Άγ. Στέφανο η ποιητική συλλογή του Αντ. Αμπαρτζίδη “Ακάθιστος”, ενώ την 1η Ιουνίου προγραμματίζεται η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Ινδική Μουσική”, την οποία θα πλαισιώσουν ζωντανά μουσικοί με ινδικά όργανα καθώς και χορευτές.

Όσον αφορά στη θεατρική παιδεία στην πόλη, σήμερα λειτουργούν τρία δημοτικά θεατρικά εργαστήρια- το νηπιακό (για πρώτη φορά στο Δήμο), το παιδικό και το εφηβικό. Το τελευταίο θα παρουσιάσει τον Ιούνιο σε δυο παραστάσεις σκηνές από το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” του Σαίξπηρ.

Ξεχωριστή θέση στην παρουσίαση- απολογισμό της Αντιδημαρχίας κατείχε η αναφορά στις δράσεις και τα προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που στο πλαίσιο του Προγράμματος Θεατρικής Επιμόρφωσης προετοιμάζει την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Από την πλευρά της Αντιδημαρχίας, στόχος είναι η χρηματοδότηση της παράστασης με το ποσόν των 15.000 ευρώ και προς τούτο έχει ήδη αποσταλεί φάκελος με το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όσο για τη διοργάνωση των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, ο κ. Κομνηνάκης υπογράμμισε πως είναι σε εξέλιξη οι επαφές για την αναβίωση του Συμποσίου Αμπέλου και Οίνου, που πραγματοποιούνταν και παλιότερα στο πλαίσιο των Μεγάλων ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ το Σεπτέμβριο.

Αναφορά επεφύλαξε, τέλος, και για το ζήτημα των ετήσιων επιχορηγήσεων προς τους Συλλόγους της πόλης, μετά και από την ανησυχία που δημιουργήθηκε από τον πρόσκαιρο, όπως τον χαρακτήρισε, μηδενισμό του σχετικού κωδικού στην πρόσφατη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου: «Απαντώ επισήμως πως οι επιχορηγήσεις θα δοθούν στην επόμενη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού που θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού».

>Στον τομέα της Φιλοζωίας, ο Αντιδήμαρχος παρέθεσε τα περυσινά οικονομικά στοιχεία του κόστους για την περίθαλψη και τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων (σ.σ. 11.000 ευρώ το μήνα για περίθαλψη στην κλινική στο Πικέρμι, το ίδιο ποσόν για φιλοξενία αδέσποτων ζώων σε πανσιόν στον Αυλώνα, 42.000 ευρώ το χρόνο για τροφή) και κατέστησε φανερό πως επιδιώκει τη μείωση της δαπάνης: Το αρμόδιο Τμήμα έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο που πρόκειται σύντομα να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, έχει δρομολογηθεί επαφή με συμβουλευτική εταιρεία, για την εξασφάλιση επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης για στειρώσεις και τσιπαρίσματα ζώων τους πρώτους 5 μήνες του 2024, ενώ στρατηγικός στόχος παραμένει η αύξηση των στειρώσεων και των υιοθεσιών, καθώς και η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αντιδημάρχου, μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2024 στειρώθηκαν 14 σκυλιά και 17 τσιπαρίστηκαν, 62 γάτες στειρώθηκαν, ενώ 23.000 ευρώ δόθηκαν στο νοσοκομείο για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων.

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών με φιλοζωικό περιεχόμενο σε σχολεία και σε ΚΑΠΗ του Δήμου, καθώς και μια ημέρα υιοθεσίας, “αλλά ελπίζουμε σε περισσότερες κάθε μήνα”.

Παράλληλα, μετά και από συναντήσεις με 15 φιλόζωους συμπολίτες συστήθηκε άτυπη επιτροπή, επιπλέον της Δημοτικής Επιτροπής για τα αδέσποτα, τόσο για συμβουλευτική υποστήριξη όσο και για συνδρομή σε έκτακτες ανάγκες, ενώ μετά από ειδική συμφωνία με ιδιώτη παραχωρήθηκαν στο Δήμο 10 σπιτάκια για σκύλους και 10 για γάτες.

>Συντομότερη, τέλος, ήταν η αναφορά που έγινε στον τομέα του Εθελοντισμού, που επίσης αποτελεί αρμοδιότητα της ίδιας Αντιδημαρχίας: Επικαιροποιήθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα το Μητρώο Εθελοντών, ενώ έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις όπως το σεμινάριο αυτοάμυνας για γυναίκες κάθε ηλικίας, τα οφέλη από το βελονισμό και η αναδάσωση στην Αχλαδούλα και προγραμματίζεται η δράση εξωραϊσμού της πλατείας Σεμέλης στη Δροσιά, καθώς και η εκδήλωση για την άνοια.