logo


Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Παρότι Άγιες Μέρες, τα τοπικά αυτοδιοικητικά  γεγονότα δεν λένε να μας αποχωριστούν, μην τυχόν και πλήξουμε χωρίς κατεπείγουσες και επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις για συνεδριάσεις των ανώτερων θεσμικών συλλογικών οργάνων του Δήμου μας.

Για εισαγωγή στο θέμα επέλεξα τα παρακάτω ώστε η συνέχεια να είναι αρκετά πιο ενδιαφέρουσα και κατά το δυνατόν ευχάριστη:

Για τους μουσικόφιλους παραπέμπω στο γνωστό τραγούδι με τον Γιάννη Πάριο «Πιο καλή η μοναξιά”  https://www.youtube.com/watch?v=X8jSAzj5qd4

Για τους βιβλιόφιλους παραπέμπω στο μυθιστόρημα του Νομπελίστα Márquez, Gabriel García “Εκατό χρόνια μοναξιά” https://www.psichogios.gr/el/ekato-xronia-monaksia.html

Για τους δημότες του Δήμου Διονύσου παραπέμπω στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου 1/5/2024.

Για να εκπέμψουν  ένα μήνυμα σοβαρότητας – υπευθυνότητας, οι  δημοτικοί σύμβουλοι  της αντιπολίτευσης, απέναντι στους δημότες που παρακολουθούν με έντονη δυσαρέσκεια:

την προχειρότητα,

την καταχρηστική επίκληση διατάξεων για κατεπείγουσες συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων,

τις αντιφάσεις ενεργειών και εν τέλει τους αντιδημοκρατικούς   χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής

υπέγραψαν κοινή δήλωση διαμαρτυρίας και αποχώρησαν από την κατ’ ευφημισμό  κατεπείγουσα  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/4/2024)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι των τριών παρατάξεων (ΔΕΔ-ΕΥΠΟΛΙΣ-ΝΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ)  επέκριναν την απουσία στοιχειώδους  προσπάθειας συναίνεσης όχι μόνο με τις δημοτικές παρατάξεις αλλά όπως διαπίστωσαν ούτε καν με σημαντικό τμήμα συμβούλων που εκλέχτηκαν με την παράταξη της κυρίας Δημάρχου.

Η αντίδραση του Προέδρου του ΔΣ και της κυρίας Δημάρχου υπήρξε πολλαπλώς λανθασμένη.

Αντί να κατανοήσουν τους λόγους που επέβαλαν τη διαμαρτυρία – αποχώρηση και να επιχειρήσουν έστω καθυστερημένα να περισώσουν το κύρος των θεσμών και να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία επέλεξαν να αντιδράσουν ακόμα πιο αντιδημοκρατικά:

Ανακοίνωσαν ευθύς αμέσως νέα κατεπείγουσα συνεδρίαση την επομένη ημέρα (1/5/2024)  για να αποδείξουν κυρίως προς τους εσωτερικούς διαφωνούντες  της παράταξής τους ότι δεν υποχωρούν και θα διοικήσουν χωρίς να τους υπολογίζουν. Αν και πρωτίστως δεν ενδιαφέρει η δυσαρμονία που επικρατεί στην παράταξη που διοικεί το Δήμο, η οδός που αποφάσισαν να ακολουθήσουν βλάπτει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς και κατ’ επέκταση ακυρώνονται  στην πράξη προοπτικές συναίνεσης για την επίλυση προβλημάτων.

Η  καθημερινότητα όλων των κατοίκων του Δήμου Διονύσου  έχει επιεικώς χρώμα σκούρο και η υπομονή τους έχει υπερβεί τα όρια αναμονής για να αισθανθούν την ουσιαστική διαφοροποίηση συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, όπως είχε προεκλογικά διακηρύξει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Κάτι που η πραγματικότητα δεν το επιβεβαιώνει.

Η αποχώρηση ήταν πλέον μονόδρομος και δυστυχώς η όλη κατάσταση όπως θα εξελιχθεί θα είναι προβληματική.

Η Δημοτική Ηγεσία (Δήμαρχος και ορισμένοι Σύμβουλοι) φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν ένα σχέδιο διοίκησης αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους συμβούλους και όχι μόνο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Θα αδιαφορούν και για εκείνους τους διαφωνούντες, για οποιοδήποτε λόγο, μέσα στην παράταξή τους, μέχρις ότου τους αναγκάσουν είτε να συμμορφωθούν είτε να ακολουθήσουν επισήμως διαφορετικό δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις στις υποθέσεις και τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους θα είναι το λιγότερο μεγάλες έως πολύ αρνητικές. Όλες οι παρατάξεις οφείλουν τώρα, με μεγαλύτερη ένσταση, να στρέψουν την προσοχή και την ενεργητικότητά τους στην ουσία των θεμάτων που έχουν συσσωρευτεί και να παρακάμψουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό διαδικαστικές εμπλοκές και διαξιφισμούς που προκαλούνται από άστοχες επιλογές της Δημοτικής Αρχής.

Η παράταξη «Νέος Διόνυσος», ως η κατ’ εξοχήν κατά τη γνώμη μου  καινοτομική αυτοδιοικητική δύναμη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα με  την ίδια όπως πάντα υπευθυνότητα.

Να καταθέτει διαρκώς όχι μόνο εποικοδομητικές παρατηρήσεις αλλά και ιδέες υλοποίησης έργων, εκτός των κλασικών και εν πολλοίς αποτυχημένων συνταγών, ή όπως είθισται να λέγεται… out of the box, που θα ανακουφίσουν τους δημότες από  καθημερινές αρνητικές καταστάσεις. Προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ασφαλή και ευχάριστη διαβίωση σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό αρμόζει σε όλους τους κατοίκους του Δήμου.