logo


Την άνοιξη του 2015 η τότε Διοίκηση Ζαμάνη ενημέρωνε την πόλη πως στις δυο Σχολικές Επιτροπές είχαν σημειωθεί οικονομικές ατασθαλίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Εκείνο το Πάσχα, καληώρα, σημειώθηκε και η φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών, που κατέστρεψε πλήθος παραστατικών και τιμολογίων από τις προηγούμενες χρονιές. Τα παραπάνω ήταν η αφετηρία μιας περιπέτειας, που στοχοποίησε δεκάδες συμπολιτών, πυροδότησε σωρεία δικαστικών και εξωδικαστικών αντιπαραθέσεων, έδωσε βήμα και υπόσταση σε ανώνυμους μισαλλόδοξους αχρείους, αμαύρωσε και ευτέλισε την πολιτική ζωή του τόπου, και έγινε η αιτία για μια ανθρωποφαγία άνευ προηγουμένου με βασικό σύνθημα “φέρτε πίσω τα λεφτά των παιδιών μας”. Κεντρικό πρόσωπο στην περιπέτεια αυτή η πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λ. Μήλα, που μπήκε εξαρχής στο στόχαστρο, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ και μετά από 6 χρόνια αγώνα αθωώθηκε, τέτοιες ημέρες το 2021, από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Την παραπάνω υπόθεση θύμισε η συζήτηση στην πρόσφατη (26/4) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όταν η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Λ. Κανακάρη κατηγόρησε την τέως Πρόεδρο της ίδιας Σχολικής Επιτροπής Α. Τόκα, πως με τα χρήματα που δόθηκαν στην Επιτροπή για τις ανάγκες των σχολείων, εκείνη έκανε προεκλογική περίοδο: “Αντί να κρατήσει τα λεφτά από το Δήμο για τις ανάγκες των σχολείων, έκανε προεκλογική περίοδο”, είπε με λίγα και σαφή λόγια η κ. Κανακάρη, που για να στηρίξει μάλιστα τα λεγόμενα και τις αιτιάσεις της, προσκόμισε λίστα με τις οφειλές που η τέως Πρόεδρος άφησε αμανάτι στη νέα Δημοτική Αρχή- στις 150.000 ευρώ τις υπολόγισε.

Προφανώς εναπόκειται στην κ. Τόκα να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τη δημοτική σύμβουλο, υπερασπιζόμενη τα πεπραγμένα της. Γεννώνται εντούτοις τρία βασικά ερωτηματικά:

*Οι οφειλές τις οποίες επικαλείται η Διοίκηση, συνολικού ύψους 150.000 ευρώ, επιβεβαιώνονται και από το νέο λογιστή της Σχολικής Επιτροπής; Η νυν Πρόεδρος Β. Γεωργίου- Λιακέα, υπέγραψε (με επιφυλάξεις ή όχι;), το καθιερωμένο πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, στο οποίο προφανώς αποτυπωνόταν με λεπτομέρειες η ξεκάθαρη εικόνα της οικονομικής θέσης της Επιτροπής;

*Η νέα Διοίκηση έρχεται σήμερα, τέσσερις μήνες μετά από την ανάληψη της θητείας της, να επισημάνει οικονομική στενότητα στη Σχολική Επιτροπή- “τρομερό οικονομικό, ταμειακό, πρόβλημα”, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης. Μέλος της Διοίκησης αυτής, προβεβλημένο μάλιστα στέλεχος, είναι η κ. Κανακάρη. Που διετέλεσε Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής επί Διοίκησης Ζαμάνη, και  εν συνεχεία τακτικό μέλος, ως εκπρόσωπος της μειοψηφίας επί Διοίκησης Καλαφατέλη. Με δεδομένο και αδιαμφισβήτητο λοιπόν το ενδιαφέρον της για τα σχολεία της πόλης, δημιουργεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι επί 11 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, καταγράφεται σταθερά απούσα από τις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής. Από εκεί, δηλαδή, όπου θα μπορούσε- και υποχρεούνταν- να ελέγξει εκ του σύνεγγυς, και με την αναντίρρητη εμπειρία που διαθέτει, τη συνετή ή όχι διαχείριση της τέως Προέδρου και να κινηθεί αναλόγως και εγκαίρως προς όφελος των σχολείων. Εκεί, ας σημειωθεί, όπου όλες οι αποφάσεις για δαπάνες στο διάστημα αυτό ελήφθησαν ομόφωνα από όλα τα υπόλοιπα μέλη- Διευθυντές σχολείων, Ένωση Γονέων, και μέλη παρατάξεων.

*Την ίδια απορία δημιουργεί και το γεγονός πως η νέα Διοίκηση, και ειδικότερα η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, η ίδια η κ. Κανακάρη αλλά και άλλα στελέχη της, ζητούσε μετεκλογικά από την κ. Τόκα, πιεστικά μάλιστα, να παρατείνει τη θητεία της και να παραμείνει στη θέση της, όχι μόνο μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά για τους 6 μήνες που υπολείπονταν τότε για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο. Την εμπιστεύονταν, συνεπώς, εκ προοιμίου για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις ανάγκες των σχολείων; Ή όχι, αλλά ήταν πρόθυμη η νέα Δημοτική Αρχή να το διακινδυνεύσει;

Και μαρξιστές να μην είμαστε, ένα deja vu το βλέπουμε εδώ…