logo


Λίγες μέρες πριν την τυπική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η αγωνία του λαού της περιοχής μεγαλώνει δικαιολογημένα, αφού ο φόβος να ξαναζήσουμε τα δράματα προηγούμενων ετών είναι δυνατός, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας:

  • Την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που ανάγουν σε ατομική υπόθεση και ευθύνη την προστασία από κάθε καιρικό, κλιματικό, φυσικό φαινόμενο. Η σημερινή κυβέρνηση μάλιστα με Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα “Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”, καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως “….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…”. Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών αποποιούμενο εκ των προτέρων τις δικές του τεράστιες ευθύνες. Μάλιστα ρίχνει το βάρος της συγκέντρωσης των εντύπων και την καταχώρισή τους σε Ειδικό Μητρώο στους υποστελεχωμένους Δήμους, όπως και της συγκρότησης τριμελών επιτροπών για δειγματοληπτικούς ελέγχους και αυτοψίες.
  • Την κατάσταση των δασών και της καύσιμης ύλης σε αυτά, τους ακαθάριστους δασικούς δρόμους, τις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες, τα ακαθάριστα ρέματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διονύσου ρωτάει την δημοτική αρχή ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει για να εξασφαλίσει από τα αρμόδια υπουργεία τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να μπορέσει να κάνει ουσιαστική δουλειά με τους καθαρισμούς των δημόσιων χώρων, των δρόμων, τον καθαρισμό και την διάνοιξη των αγροτικών και δασικών οδών, και ποια μέτρα έχει πάρει για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Τεύκρος Παντελόγλου