logo


Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Το Δημοτικό Συμβούλιο διακήρυξε την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή όσων προβλέπει η νομοθεσία και οι εφαρμοστικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Με συνοπτικές διαδικασίες και αρκετό παρασκήνιο θεωρεί πως έπραξε το καθήκον του και τώρα ανυπομονεί να εισπράξει τα εύσημα από τους δημότες που αγωνιούν για το τι τελικώς θα εφαρμοστεί με την ανοχή της πελαγωμένης κεντρικής εξουσίας. Μιας εξουσίας που επιμένει να εκδίδει διευκρινιστικές εγκυκλίους που δεν τροποποιούν τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος.

Ίσως δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς στο περιεχόμενο και τις αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα θέμα που εκτείνεται σε όλη τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου και αφορά το σύνολο των κατοίκων. Θα μπορούσε το ψήφισμα να είναι ακόμα περισσότερο επικριτικό.

Όμως η Δημοτική Αρχή εκτός από ψηφίσματα διαμαρτυρίας οφείλει να προνοεί και να προγραμματίζει κινήσεις προετοιμάζοντας κατάλληλες δομές ώστε να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από μελλοντικές δύσκολες καταστάσεις που επέρχονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στον τομέα αυτόν η υστέρηση είναι οφθαλμοφανής και η απουσία σχεδιασμού εγείρει ανησυχητικές σκέψεις αν τυχόν η καταστροφή προκύψει απειλητικά και αιφνιδιαστικά.

Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να οργανώσει γραφείο ενημέρωσης των δημοτών με τρόπο πρότυπο, όπως ισχύει με τον επιτυχημένο θεσμό των ΚΕΠ.

Για την άρτια οργάνωση του γραφείου αυτού, ώστε οι δημότες να μην πελαγοδρομούν στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, έχει κάθε δικαίωμα να απαιτήσει υποστήριξη σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Αυτό το γραφείο θα αποδειχθεί στο μέλλον πολύ χρήσιμο όποια και αν είναι η νομοθεσία.

Συγκεκριμένο και χειροπιαστό αίτημα στην κεντρική εξουσία, ώστε να διαπιστωθεί η βούλησή της για την ουσιαστική και όχι στα χαρτιά πυροπροστασία.