logo


Οκταμελής θα είναι η διαπαραταξιακή επιτροπή που ανασυστάθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 16 Απριλίου, θα αντικαταστήσει αυτήν που διαλύθηκε άδοξα πριν από ακριβώς ένα χρόνο και θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ.

Το σημείο αυτό, δηλαδή η απόπειρα ίδρυσης νέων Λατομείων των οποίων η λειτουργία θα είναι παράνομη βάσει του Αρχαιολογικού Νόμου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, τονίσθηκε ιδιαιτέρως από τον τέως Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, σε αντίθεση με την προσπάθεια της εταιρείας που επιχειρεί να παρουσιάσει την επιχειρούμενη επένδυση ως συνέχιση της λειτουργίας παλιών Λατομείων, που όμως έχουν κλείσει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Ο ίδιος, αφού ανέτρεξε εν τάχει στο ιστορικό της υπόθεσης, που απασχολεί το Δήμο Διονύσου τα τελευταία 3 χρόνια, συνόψισε το αίτημα της πόλης προς την κεντρική Διοίκηση, όπως έχει γίνει ήδη δεκτό από δυο διαδοχικούς υπουργούς ΠΕΝ στη Βουλή: Μεταβατική νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει την άδεια ακόμη και για λατομική έρευνα στο βουνό, μέχρι να τροποποιηθεί το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού και να καταργηθούν οι λατομικές ζώνες, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω των μελετών για τους ορεινούς όγκους της Αττικής που εκπονούνται ήδη από το ΥΠΕΝ.

Πάντως, επεσήμανε ο κ. Φωτάκης, παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις, σχετική ρύθμιση δεν περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου, που πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από την οποία μάλιστα απουσίαζε και η οποιαδήποτε παρέμβαση του Δήμου Διονύσου. Κάλεσε τέλος, τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου να σπεύσει σε συνάντηση με τον υπουργό Θ. Σκυλακάκη, πριν το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή, αλλά και σε παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου, όπου το ν/σ εισάγεται επίσης προς συζήτηση.

Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ τις προσπάθειές της να εγκαταστήσει νέα Λατομεία στο βουνό, είτε υπέργεια είτε υπόγεια, εκτίμησε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης. Έτσι “η διαπαραταξιακή επιτροπή και ρόλο θα έχει και δουλειά και σε εγρήγορση πρέπει να είναι, για να προλάβουμε την όποια προσπάθεια” είπε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη να περιληφθεί στο ν/σ διάταξη που να απαγορεύει και την έρευνα ακόμη, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός. Για να γίνει όμως αυτό, συνέχισε ο κ. Καρυστινός, πρέπει να πάει η Δήμαρχος, θωρακισμένη με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συναντηθεί με τον υπουργό, να δηλώσει ότι εκπροσωπεί όλες τις δυνάμεις του Δήμου και να απαιτήσει να μπει η διάταξη στο νομοσχέδιο, όπως είχε δημοσίως δεσμευθεί ο υφυπουργός Ν. Ταγαράς στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Αν θες να μην γίνει τίποτα, φτιάξε μια επιτροπή”, υπενθύμισε τη γνωστή ρήση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, τονίζοντας πως τα Λατομεία μπορεί να τα σταματήσει μόνο η μαζική αντίδραση των κατοίκων. Ο κ. Παντελόγλου υποστήριξε πως η προηγούμενη διαπαραταξιακή επιτροπή διαλύθηκε επειδή, ενόψει εκλογών, κυριάρχησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Η επανασύστασή της, συμπλήρωσε, δεν θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό, μια που το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο συλλογικό όργανο που παίρνει αποφάσεις και προχωρεί σε ενέργειες και όπου ο κάθε δημοτικός σύμβουλος αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων του, σε αντίθεση με την επιτροπή που ευνοεί τη διάχυση των ευθυνών.

Μια διαπαραταξιακή επιτροπή μπορεί να περιλαμβάνει και εμπειρογνώμονες, και εκπροσώπους συλλογικών φορέων, και κατοίκους που πλήττονται, επομένως ο ρόλος των επιτροπών είναι και να ενημερώνουν το Δημοτικό Συμβουλίου και να εμπλουτίσουν τη γνώση του, αντέτεινε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδης.

Στη συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν και οι τοπικοί σύμβουλοι Τ. Μπάσης και Δ. Αλεξανδρής, παρενέβη ο τέως συνάδελφός τους Κ. Μπομπής, που συμμετείχε και στην προηγούμενη διαπαραταξιακή επιτροπή. Ο κ. Μπομπής επεσήμανε τη σημασία της άμεσης συνάντησης της Δημάρχου με τον υπουργό, και πάντως πριν να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να την εξουσιοδοτήσει προς τούτο ομόφωνα. Ο τέως τοπικός σύμβουλος υπενθύμισε εξάλλου πως σχετική τροπολογία, την οποία παλιότερα είχε διαβιβάσει ο Δήμος στο Υπουργείο, θεωρήθηκε ότι αφορούσε σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συναντήσει την απροθυμία των αρμοδίων να την υιοθετήσουν και να την προωθήσουν σε νομοσχέδιο.

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Διονύσου ενημέρωσε το Σώμα πως ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, επιδιώκει προσωπική συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Γι’αυτήν την άμεση συνάντηση το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε ομόφωνα την κ. Μαϊχόσογλου, με στόχο να ζητήσει: Να ενταχθεί άμεσα στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ νομοθετική ρύθμιση που να αποκλείει όχι μόνο την εξόρυξη αλλά και την άδεια για  πάσης φύσεως ερευνητικές εργασίες στο Πεντελικό, να καταργηθούν οι λατομικές ζώνες στο Πεντελικό με εναρμόνιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου με το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, και την αξιοποίηση του βουνού με φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις.

Η πρόταση της Αγγ. Πέππα να ενταχθεί στα αιτήματα, και στο νομοσχέδιο, η τροποποίηση των Ζωνών Προστασίας που προβλέπει το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, δεν έγινε δεκτή από το Σώμα μια που αφενός τέτοια τροποποίηση μπορεί να γίνει μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, και αφετέρου το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά στην αξιοποίηση των περιουσιών εκατοντάδων κατοίκων χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Όσον αφορά, τέλος, στη σύνθεση της επιτροπής, τα μέλη της θα είναι η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου Μ. Μιχαήλ, ο κ. Φωτάκης από τη μείζονα, ο κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, από το Νέο Διόνυσο ο κ. Καρυστινός, ο κ. Μπομπής και ο καθηγητής Π. Γεωργιάδης ως δημότες, με τους αναπληρωματικούς τους.