logo


Για τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τη δίμηνη λογοδοσία της, προετοιμάζεται η Δημοτική Αρχή Διονύσου. Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, στις 6 το βράδυ, ενώ μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων μπορούν να καταθέσουν τα ζητήματα- ένα ο καθένας- που επιθυμούν να συζητηθούν. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι παρατάξεις αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις ερωτήσεις που θα απευθύνουν προς τη Δημοτική Αρχή, ώστε η τελευταία να προετοιμασθεί αναλόγως.

Αναμένεται, επιπλέον, να υπάρξει και διασαφήνιση αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης, ειδικά όσον αφορά στον αριθμό των ερωτήσεων από κάθε παράταξη: Υπενθυμίζεται εδώ πως πριν από δυο μήνες, στις 20 Φεβρουαρίου, και ενόψει της πρώτης δίμηνης λογοδοσίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης είχε επιδιώξει συναίνεση, μέσω άτυπης διαπαραταξιακής διαβούλευσης, για το συγκεκριμένο ζήτημα, μια που ο νόμος ορίζει πως κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει δικαίωμα σε μια ερώτηση, αλλά αν συγκεντρωθούν πάνω από 10 ερωτήσεις, τότε διενεργείται δημόσια κλήρωση (σ.σ. επιπλέον δυο ερωτήσεις μπορούν να προέρχονται από Προέδρους Κοινοτήτων). Τούτο πρακτικά σημαίνει πως παρατάξεις με χαμηλή εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κινδύνευαν να μην κληρωθούν ποτέ, με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση της ισότιμης παρουσίας τους. Έτσι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από τη διαβούλευση, είχε συναποφασισθεί η υποβολή τριών ερωτήσεων από μέλη της Δημοτικής Αρχής, τριών και από τη μείζονα, δυο από τον Εύπολι, ενώ από μια ερώτηση θα υπέβαλε ο Νέος Διόνυσος και η Λαϊκή Συσπείρωση. Τούτο δεν εφαρμόσθηκε, μια που ήδη πριν από τη συνεδρίαση ο Νέος Διόνυσος έδωσε στη δημοσιότητα δυο ερωτήσεις, κάτι που μαθηματικά οδηγούσε σε δημόσια κλήρωση κατά την ειδική συνεδρίαση, και που είχε καταδικασθεί από το σύνολο των συναδέλφων στις μειοψηφίες: “Ενδεχόμενη κλήρωση θα στρέβλωνε τη διαδικασία σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης, “οφείλουμε να τηρούμε τις αποφάσεις τής μεταξύ μας διαβούλευσης”, είχε πει ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, “χάσαμε τρεις ώρες να διαβουλευόμαστε, συμφώνησαν και λίγο αργότερα τα αναίρεσαν όλα”, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου. Η διαδικασία της κλήρωσης τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποφευχθεί μια που αποσύρθηκε ερώτημα συμβούλου της πλειοψηφίας συναφές σε περιεχόμενο με αυτό του Νέου Διόνυσου.

Συναφείς με τα παραπάνω ήταν και οι δεσμεύσεις του Προέδρου του Σώματος σ’ εκείνη την πρώτη ειδική συνεδρίαση, για τη βελτίωση της συγκεκριμένης, νέας για τα αυτοδιοικητικά πράγματα, διαδικασίας. Όπως λοιπόν είχε ανακοινώσει ο κ. Αμπαρτζίδης, είχε ζητήσει από τις παρατάξεις την κατάθεση προτάσεων σε προσεχή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διορθωθούν οι όποιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες προέκυπταν στην “πιλοτικού χαρακτήρα”, διαδικασία. Έτσι θα προκύψει ένα σχέδιο διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, που θα προστεθεί ως παράρτημα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με απώτερο στόχο την τροποποίηση και αυτού του Κανονισμού, που μετράει κιόλας 13 χρόνια (σ.σ. πάντως στην κατεύθυνση αυτή τίποτα δεν έχει γίνει, όπως επιβεβαιώνουν οι παρατάξεις σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου). Επιπλέον, και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επαγγέλλεται η νέα Διοίκηση του Δήμου, θα επιφυλαχθεί ενεργή συμμετοχή των συλλογικών φορέων της πόλης στην ειδική συνεδρίαση, ενώ στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των Τοπικών Συμβουλίων, οι ερωτήσεις των Προέδρων τους θα προτάσσονται κατά την εν λόγω διαδικασία, κάτι που είχε υιοθετηθεί ήδη από την ειδική συνεδρίαση.

Και αν η πρόταξη των ερωτήσεων από τους Προέδρους είχε υιοθετηθεί από την πρώτη κιόλας ειδική συνεδρίαση, τίποτα εντούτοις δεν έχει ακόμη γίνει στην κατεύθυνση βελτίωσης της διαδικασίας και της ενσωμάτωσής της στο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επιβεβαιώνουν οι παρατάξεις σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.