logo


Με απόφαση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρ. Ζαφειρόπουλου, και με ημερομηνία 19 Απριλίου, ακυρώθηκαν οι πρόσφατες εκλογές στον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), που διενεργήθηκαν στις 11 Μαρτίου 2024, ως «μη νόμιμες». Η μη νομιμότητα, σύμφωνα με την απόφαση, οφείλεται στο γεγονός πως η πρόσκληση για τη σχετική συνεδρίαση του ΣΠΑΠ εστάλη από αναρμόδιο αντιπρόσωπο, και πιο συγκεκριμένα από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, δημοτικό σύμβουλο Διονύσου, Μ. Κόκκαλη, αντί είτε αντιπροσώπου από το Δήμο Πεντέλης, όπου ο ΣΠΑΠ έχει την έδρα του, είτε αντιπροσώπου από το Δήμο με το μεγαλύτερο πληθυσμό, που είναι ο Δήμος Χαλανδρίου:

«Εν προκειμένω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Α.Π. δεν συγκλήθηκε σε ειδική συνεδρίαση για τις αρχαιρεσίες της 11ης Μαρτίου 2024, από τον αντιπρόσωπο του Δήμου – μέλους του Συνδέσμου που αποτελεί και έδρα αυτού, ήτοι του Δήμου Πεντέλης, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 10 ημερών. Εφόσον ο Δήμος Πεντέλης απεμπόλησε το δικαίωμά του να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, η σύγκληση αυτού όφειλε να γίνει από τον αντιπρόσωπο του Δήμου – μέλους του Συνδέσμου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, ήτοι του Δήμου Χαλανδρίου, σύμφωνα με τις ανωτέρω υπό στοιχείο 7 αποφάσεις. Κατά συνέπεια, οι αρχαιρεσίες της ειδικής συνεδρίασης της 11ης Μαρτίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Α.Π. είναι μη νόμιμες, διότι η σύγκληση αυτού έγινε από αναρμόδιο αντιπρόσωπο, ήτοι τον αντιπρόσωπο του Δήμου Διονύσου.

Κατόπιν των ανωτέρω και με γνώμονα ότι η Υπηρεσία μας εκτελεί αποκλειστικά έλεγχο νομιμότητας και δεν εκφέρει ουσιαστική κρίση, παρά μόνο έλεγχο στις κρίσεις αυτές υπό την έννοια της επαρκούς αιτιολόγησης και της μη υπέρβασης των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων που τις εξέδωσαν,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

την αποδοχή της από 19/03/2024 προσφυγής της κ. Αναστασίας Κοσμοπούλου και 7 ακόμα προσφευγόντων και την ακύρωση του υπ’ αριθμ. πρωτ. 328/11-03-2024 πρακτικού της ειδικής συνεδρίασης (αρχαιρεσίες της 11ης Μαρτίου 2024) του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα είχαν σημειωθεί ισχυρές αναταράξεις στο Σύνδεσμο, απόρροια- όπως όλα δείχνουν- προσωπικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη νυν και την απελθούσα Διοίκηση του γειτονικού Δήμου (σ.σ. στις εκλογές που ακυρώθηκαν, Πρόεδρος είχε επανεκλεγεί ο Βλ. Σιώμος, δημοτικός σύμβουλος της τέως Δημοτικής Αρχής Πεντέλης). Οι αντιπαραθέσεις,  που συνοδεύθηκαν  από την ανταλλαγή σκληρών Δελτίων Τύπου, κατέληξαν στην αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης από το Σύνδεσμο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αλλά και στη μετωπική σύγκρουση της Δημάρχου Ν. Κοσμοπούλου με όλες τις εκεί δημοτικές παρατάξεις.

Η ακύρωση των εκλογών στον ΣΠΑΠ, έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη βούληση κάποιων εκ των μελών του, ανάμεσά τους και του Δήμου Διονύσου, να αναδιοργανώσουν εκ βάθρων το Σύνδεσμο, όπως άλλωστε τονίσθηκε από την κ. Κοσμοπούλου στη συνέντευξή της στην Οδό Διονύσου, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για το ρόλο του ΣΠΑΠ στο άμεσο μέλλον. Ας μη λησμονούμε πως την παραπάνω εκπεφρασμένη βούληση δεν έχει μέχρι σήμερα συνοδεύσει καμιά σχετική ενημέρωση.

Να σημειώσουμε ότι την προσφυγή υπέγραφαν η δήμαρχος Πεντέλης και 7 ακόμα προσφεύγοντες για την ακύρωση του υπ’ αριθμ. πρωτ. 328/11-03-2024 πρακτικού της ειδικής συνεδρίασης (αρχαιρεσίες της 11ης Μαρτίου 2024) του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου.

Τέλος, κατά της παρακάτω απόφασης προβλέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον Ειδικής Επιτροπής, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τα άρθρα 151 και 152 του ν. 3463/2006 «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α/114/2006) όπως ισχύουν.

πηγή: amarysia.gr