logo


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόνυσος, 18 Απριλίου 2024

Δήμος Διονύσου: Συμφωνούμε αλλά… Διαφωνούμε!

Σε θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε η συζήτηση για το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 8ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2024, σχετικά με την «Υιοθέτηση ψηφίσματος ΚΕΔΕ περί κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων με βάση την σχετική εγκύκλιο ΥΠΕΝ…».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να υιοθετήσουν ένα ψήφισμα-φάντασμα της ΚΕΔΕ, το οποίο ουδέποτε αναγνώστηκε στο σώμα και ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του ΔΣ δεν έθεσε σε συζήτηση και σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που εγκαίρως είχε αποσταλεί από την παράταξη «Νέος Διόνυσος» και είχε κοινοποιηθεί στους συμβούλους!

Γιατί; Γιατί το σχέδιο ψηφίσματος έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, αποκάλυπτε την κυβερνητική επιδίωξη, μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/28909/848/15-03-2024, να αποποιηθεί  η κεντρική εξουσία κάθε ευθύνης σε περίπτωση πυρκαγιάς, να μεταβιβάσει όλες τις ευθύνες και όλα τα κόστη στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων και παράλληλα να επιβαρύνει τους ήδη υποστελεχωμένους δήμους με πρόσθετες αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς αντίστοιχους πόρους, εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Σε επανειλημμένες και επίμονες ερωτήσεις του επικεφαλής της παράταξης κ. Νίκου Καρυστινού προς την κα Δήμαρχο και προς τον Πρόεδρο του ΔΣ: “Σε ποιο σημείο του ψηφίσματός μας διαφωνείτε ώστε να το τροποποιήσουμε και να ψηφιστεί ομόφωνα από το σώμα;” ουδέποτε έλαβε απάντηση!

Ήταν εμφανές ότι η διοίκηση του Δήμου, ενώ στην ουσία συμφωνούσε με το κατατεθέν ψήφισμα (αφού δεν εξέφρασε οποιαδήποτε διαφωνία για οποιοδήποτε σημείο του!):

  • δεν ήθελε να «σπάσει αυγά», δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με την κεντρική πολιτική εξουσία,
  • δεν επιθυμούσε να προχωρήσει ανοικτά, δυναμικά και διεκδικητικά, ενημερώνοντας τους δημότες και αναλαμβάνοντας δράσεις αναστολής (τουλάχιστον…) των όσων πρακτικά ανεφάρμοστων προβλέπει η συγκεκριμένη ΚΥΑ.

ενώ αντίθετα, ήθελε να κρυφτεί πίσω από το «ψήφισμα» της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας 2-3 φράσεις για την περιοχή μας.  Ένα «ψήφισμα» που εστιάζει στην έλλειψη πόρων προς τους δήμους και απειλεί με ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Για τον λόγο και μπροστά στον κίνδυνο συσπείρωσης ακόμα και συμβούλων της πλειοψηφίας υπέρ του ψηφίσματος της παράταξής μας, ο Πρόεδρος του ΔΣ, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς χρονική δέσμευση νέας συζήτησης, προτίμησε να αποσύρει το θέμα και να αφήσει χωρίς ενημέρωση και ακάλυπτους ως προς τις ανεφάρμοστες υποχρεώσεις τους  χιλιάδες δημότες-ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις προβλέψεις της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

Η παράταξη «Νέος Διόνυσος», με αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το κενό, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους δημότες και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απόσυρση (ή την αναστολή τουλάχιστον) της εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ, η οποία με τιμωρητική διάθεση ανάγει το δόγμα της ατομικής ευθύνης σε υπέρτατο δόγμα, φορτώνοντας στις πλάτες των ιδιοκτητών υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και, σε περίπτωση πυρκαγιάς, απαλλάσσει των ευθυνών της τόσο την κεντρική πολιτική εξουσία, όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η παράταξη τρέχει παράλληλα τη συλλογή υπογραφών για το θέμα της Πυροπροστασίας ακινήτων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://www.openpetition.eu/gr/petition/online/anastole-epharmoges-tou-kanonismou-pyroprostasias-akineton-entos-plesion-dasikon-ektaseon