logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α) Για την πυροπροστασία

Το ιδιαίτερα σημαντικό όσο και ευαίσθητο ζήτημα της πυροπροστασίας ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 16 Απριλίου η «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», με παρεμβάσεις εκπροσώπων της κατά την προ ημερησίας συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΔ και τέως Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης:

1) Αναφέρθηκε εκτενώς στο γνωστό ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία σε πολλούς συμπολίτες μας. Ξεκαθάρισε ότι ο εν λόγω Κανονισμός είναι μη ρεαλιστικός και ανεφάρμοστος και για αυτό το λόγο, στα πλαίσια της καλόπιστης συνεργασίας των τριών εμπλεκομένων μερών, δηλαδή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, θα πρέπει το συντομότερο:
– Να ακολουθήσει ουσιαστική διαβούλευση της Πολιτείας με τους Δήμους, προκειμένου η σχετική Υπουργική Απόφαση που έχει εγκρίνει να διορθωθεί.
– Να υπάρξει μέχρι τότε αναβολή εφαρμογής του Κανονισμού.
– Να συνοδευτεί η νέα αρμοδιότητα που προκύπτει για τους Δήμους, με την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού και των αναγκαίων πόρων.

2) Σε σχέση με την ειδικότερη κατάσταση στο Δήμο Διονύσου, ξεκαθάρισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι «τι κάνουμε εμείς στο Δήμο μας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και του καλοκαιριού που είναι προ των πυλών», υπενθυμίζοντας ορισμένες από τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

  • Στους πρωτοφανείς και συνεχείς καθαρισμούς από καύσιμη ύλη και χλοοκοπές που υλοποιήθηκαν και συγκεκριμένα:
    – Σε χιλιάδες στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους.
    – Στα περιαστικά δάση του Δήμου, μετά από απαίτηση προς την Πολιτεία, με αποτέλεσμα την υλοποίηση μέχρι σήμερα τριών προγραμμάτων «ΑΝΤΙΝΕΡΩΝ».
    – Στις μεγάλες ιδιωτικές εκτάσεις της Εθνικής Τράπεζας, στο ΤΥΠΕΤ Διονύσου, στο Κόκκινο Χωράφι, συνολικής έκτασης 900 στρεμμάτων περίπου.
    – Στα αδόμητα οικόπεδα, για τα οποία υποχρεώθηκαν οι ιδιοκτήτες να προβούν στους αντίστοιχους καθαρισμούς, με την έγκαιρη ταχυδρόμηση χιλιάδων επιστολών σε ιδιοκτήτες, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες. Ακολούθησε η επιβολή προστίμων ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ σε όσους δεν συμμορφώθηκαν, πράξη που δεν είχε εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούσε στη δημιουργία σχετικής κουλτούρας στην περιοχή.
  • Στη δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας, με πρόβλεψη μάλιστα για εγκατάσταση θερμικών καμερών σε υψηλά σημεία, με δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας, μέσω πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ή σε αντίθετη περίπτωση μέσω ιδίων πόρων.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο (ΚΕΛ), που λειτούργησε πιλοτικά, συνδέθηκαν μία σειρά από συστήματα όπως: Τηλε-ελέγχου / τηλεμετρίας ύδρευσης, Διαχείρισης Ψηφιακών Υδρομέτρων, Έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στους Οικισμούς «Αγίων Αγγέλων» και «Φασίδερι» στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης, Διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS μέσω της εφαρμογής itrack καθώς και Εναέριας Επιτήρησης της περιοχής με drones, που επίσης λειτούργησε πέρυσι το καλοκαίρι πιλοτικά με χρηματοδότηση ιδιωτών.

3) Κλείνοντας ο κ. Καλαφατέλης και αφού ξεκαθάρισε ότι τα θέματα πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση, ρώτησε τη Δήμαρχο και τη Διοίκηση:

  • Πού ακριβώς βρισκόμαστε σε σχέση με τους καθαρισμούς;
  • Πόσες επιστολές και πότε έχουν αποσταλεί σε ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων;
  • Εάν έχουν επικαιροποιηθεί τα σχέδια πολιτικής προστασίας.
  • Εάν έχουν συνταχθεί σχέδια διαφυγής και εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση πυρκαγιάς, κάτι που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας.
  • Εάν θα ενεργοποιηθεί, και πότε, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Δήμου.

Ο τέως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Κόκκαλης:

1) Ρώτησε εάν η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ολοκληρώσει τη σειρά απαραίτητων ενεργειών, ενόψει της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο (έλεγχος πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών, μηχανολογικού εξοπλισμού, μεταγωγικών διακοπτών αντλιοστασίων κ.λπ.), επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η απελθούσα Δημοτική Αρχή είχε ήδη ενεργήσει.

2) Έκανε λόγο για «απογοητευτική και ντροπιαστική εικόνα» στο Δήμο, ακόμη σε κεντρικά σημεία (παιδικές χαρές, κοιμητήρια κλπ). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα χόρτα είναι στο μισό μέτρο και οι δρόμοι γεμάτοι κλαδιά, σκουπίδια, ογκώδη, έως και Χριστουγεννιάτικα Δέντρα», υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι χλοοκοπές ξεκίνησαν τον Μάρτιο και η πρώτη φάση τους είχε ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στη Διοίκηση, ρώτησε ποιος είναι ο προγραμματισμός της Διοίκησης ενόψει της Γιορτής του Πάσχα και της αντιπυρικής περιόδου.

3) Τέλος ο κ.Κόκκαλης έκανε αναφορά στο αντιπαγετικό αλάτι που παραμένει ακόμη στις γειτονιές, αν και έχει περάσει ο χειμώνας, και στην έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με τα βιοαποδομήσιμα και γενικότερα τους καθαρισμούς, που φανερώνει τη μεγάλη αδυναμία της σημερινής Διοίκησης. Υπενθύμισε μάλιστα την καθολική κριτική που ασκούσαν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σημερινά στελέχη της Διοίκησης.

Β) Για τα Λατομεία

Στην τοποθέτησή του ο τέως Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φωτάκης, αναφέρθηκε στα εξής:

  • Η εγκατάσταση νέων λατομείων στο Πεντελικό είναι παράνομη ενέργεια, με βάση τις απαγορευτικές διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, γεγονός που έχει αποδειχθεί, μεταξύ των άλλων, και με την ομόφωνη Απόφαση του ΚΑΣ, που αφορούσε τον Λατομικό Χώρο 1.
  • Με το δεδομένο του προηγούμενου εδαφίου, καθίστανται άνευ αντικειμένου οι άδειες ερευνών μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στο Πεντελικό και συνεπώς αναστατώνονται άνευ λόγου οι τοπικές κοινωνίες.
  • Τα παραπάνω έχουν αναγνωρισθεί και από τις εκάστοτε Πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), με τελευταίο, πρόσφατα στη Βουλή, τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά, που δεσμεύθηκε να προωθήσει άμεσα μεταβατική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις εν λόγω αδειοδοτήσεις ερευνών.
  • Συνεπώς το μοναδικό θέμα για το Δήμο, που στη φάση αυτή εκκρεμεί, είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή.

Καταλήγοντας ο κ. Φωτάκης, αναφέρθηκε στο γεγονός της εισαγωγής στη Βουλή, τις προσεχείς ημέρες, του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ (έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση στην οποία δυστυχώς δεν συμμετείχε ο Δήμος), και στην ευκαιρία – υποχρέωση της κ. Δημάρχου να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά για να υλοποιηθεί η παραπάνω πολιτική δέσμευση.

Για το σκοπό αυτό, ο κ. Φωτάκης έθεσε στη διάθεσή της, την απαραίτητη τεκμηρίωση του θέματος, αποστέλλοντας ήδη εμπεριστατωμένο υπόμνημα.

Γραφείο Τύπου «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο»