logo


Με πυριτιδαποθήκη μοιάζει πια ο Δήμος Διονύσου λόγω του τεράστιου όγκου των κηπαίων, κλαδεμάτων κ.λπ., που συνεχίζουν να σωρεύονται στους δρόμους και αποτελούν “ιδανική» καύσιμη ύλη, δυο μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου και με τους πολίτες ανάστατους λόγω του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας.

Το θέμα, ζωτικής σημασίας για το Δήμο Διονύσου, απασχόλησε την προχθεσινή (16/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση του Ν. Καρυστινού, επικεφαλής του Νέου Διόνυσου. Αλλά οι απαντήσεις της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου δεν ήταν ενθαρρυντικές. Ο ανοιχτός διαγωνισμός ξεκίνησε- υπενθυμίζεται- το Δεκέμβριο, ένας από τους ενδιαφερόμενους άσκησε προσφυγή, η αρμόδια Αρχή πάγωσε τη διαδικασία μέχρι τη δικαστική της εξέταση, η προσφυγή απορρίφθηκε- και ενώ φαινόταν πως όλα θα έβαιναν κατ’ ευχήν, ο ίδιος ενδιαφερόμενος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης – αναστολής στην παραπάνω απόφαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να τελεσφορήσει, σίγουρα μετά το καλοκαίρι, ίσως και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα λόγια της Δημάρχου.

Εντωμεταξύ: Στη Δημοτική Επιτροπή έχει ήδη συζητηθεί και εγκριθεί η ανάθεση με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δαπάνης 422.700 ευρώ, σε 4 αναδόχους- αλλά όπως φαίνεται, δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η υπογραφή των συμβάσεων, ώστε να ξεκινήσει η αποκομιδή των κηπαίων, όπως υποστήριζε το σχετικό Δελτίο Τύπου στις αρχές του μήνα:

Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου και παρά τις δυσκολίες αλλά και τα σοβαρά προβλήματα προγραμματισμού που προέκυψαν από τη διαδικασία που ακολούθησε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πρακτικό του γνωμοδοτικού οργάνου (ΑΡ. 32Α Ν. 4412/2016 & ΠΑΡ. 1 ΑΡ. 43 Ν. 4605/2019) και ανέθεσε σε πέντε αναδόχους, εκ των συνολικά 15 που κλήθηκαν, την προμήθεια υπηρεσιών αποκομιδής (μεταφοράς και διαχείρισης) βιοαποδομήσιμων υλικών ή/και τυχόν αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Ως εκ τούτου, οι εταιρίες θα αναλάβουν τάχιστα με οχήματα και προσωπικό τον καθαρισμό κάθε δημοτικής κοινότητας, σε όλη την έκταση του Δήμου.

Να σημειώσουμε ότι το διαγωνισμό για τον καθαρισμό του Δήμου Διονύσου, που ξεκίνησε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ακολούθησαν συνεχείς ενστάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει έως σήμερα τελεσιδικήσει.

Η νέα Δημοτική Αρχή, ως όφειλε, κινήθηκε άμεσα για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για το Δήμο μας, που αφορά τους τομείς της πυρασφάλειας – πυροπροστασίας αλλά και της καθαριότητας.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η διατήρησή του σε άψογη  κατάσταση είναι υπόθεση όλων μας. Δεδομένου ότι μαζί χτίζουμε το Αύριο του Δήμου μας, είναι ανάγκη να προβούμε από κοινού, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, σε ενέργειες προκειμένου να το διατηρήσουμε όμορφο, καθαρό και ασφαλές από κινδύνους πυρκαγιών.

(σ.σ. Όλες οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Επιπλέον, για τέταρτη φορά μέσα σε 2 μήνες (20/2, 11/3, 21/3 και 17/4) κάνει την εμφάνισή της στη Διαύγεια απόφαση Δημάρχου με υπογραφή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρη, και τίτλο “ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ”. Για την ίδια άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη, όμως, η Δημοτική Επιτροπή έχει ήδη λάβει απόφαση στην κατεπείγουσα συνεδρίασή της την Τρίτη 2 Απριλίου.

Πληροφορίες της Οδού Διονύσου αναφέρουν, πάντως, πως η παραπάνω απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής επεστράφη από τον Επίτροπο λόγω παραλείψεων, με αποτέλεσμα την επιπλέον καθυστέρηση στη δρομολόγηση της αποκομιδής. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το περιεχόμενο και των τεσσάρων αποφάσεων Δημάρχου, που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια, είναι ακριβώς το ίδιο- μόνο που στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διαδικασία μετατράπηκε από διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σε απ’ ευθείας ανάθεση, όπως είπε η κ. Μαϊχόσογλου, και πλέον αναζητούνται τρόποι ώστε να γίνει σύννομα και να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μια που το ποσόν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.  Η δήμαρχος ανακοίνωσε μάλιστα πως την προσεχή εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τους αναδόχους.

Ταυτόχρονα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από φωτογραφίες με βουνά τα κλαδιά και με σχόλια που αποτυπώνουν είτε την αγανάκτηση των πολιτών είτε την αγωνία τους. Μια γεύση από την αγωνία αυτή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, που κάλεσε τη Δήμαρχο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα αποκομιδής των βιοαποδομήσιμων: “Χωρίς καύσιμη ύλη δεν υπάρχει πύρινη καταστροφή μέσα στον αστικό ιστό. Εμείς, με τις πράξεις μας, κάνουμε εχθρό μας το πράσινο. Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, με τις φωτιές που έχει ζήσει ο Δήμος μας, δεν επιτρέπει άλλη ολιγωρία ή καθυστερήσεις. Είμαστε ήδη στην ώρα μηδέν. Γνωρίστε μας τώρα την καταληκτική ημερομηνία που όλες οι Κοινότητες θα είναι πεντακάθαρες από κηπαία”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιατρού.

Σύμφωνα, τέλος, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, το θέμα θα έρθει και πάλι στη Δημοτική Επιτροπή, ίσως και αύριο (19/4) το πρωί, σε μια ακόμη κατεπείγουσα συνεδρίαση για να ληφθεί νέα απόφαση και τη Δευτέρα με το καλό να ξεκινήσει η αποκομιδή με εντατικότατους ρυθμούς, αρχής γενομένης από την Κοινότητα Διονύσου.