logo


*Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης «Νέος Διόνυσος»

Ο επικεφαλής της παράταξης Νέος Διόνυσος ακολούθησε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το νόημα των παρακάτω  στοίχων του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή το Καπνισμένο Τσουκάλι ( https://www.youtube.com/watch?v=uSNv5-9VgWw )

Και νὰ ἀδελφέ μου πού μάθαμε νὰ κουβεντιάζουμε ἥσυχα κι ἁπλά.
……………………………………………………………………………………………….

Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα και τὴ σκάφη-σκάφη”

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ έθεσε πολλαπλά ερωτήματα για το κόστος, τα παραδοτέα και την τελική παραγωγή του λευκώματος που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Λεύκωμα, σε 2000 ανάτυπα  για την Ιστορική και Πολιτισμική διαδρομή  του πάλαι ποτέ Διονύσου, το οποίο θα αξιοποιούσε κάθε Δημοτική Αρχή για να προβάλει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο την κλασική παρακαταθήκη της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Κατ’ αρχάς η φιλοδοξία μιας
τέτοιας πρωτοβουλίας είναι και αποδεκτή και χρήσιμη για την ανάπτυξη της σημερινής πόλης όπως έχει διοικητικά οριοθετηθεί.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα δεν ήταν σαφείς και πλήρεις, οπότε είναι λογικό δοθεί κάποια συνέχεια με τρόπο απλό και ήσυχο και να λεχθούν όλα με ειλικρίνεια όπως αρμόζει σε δημόσιο διάλογο: τα σύκα -σύκα και η σκάφη – σκάφη.

Είναι διάχυτη η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το λεύκωμα, για το οποίο δαπανήθηκαν πόροι περίπου 75.000 ευρώ, έχει “στοιβαχθεί” σε  υγρά υπόγεια και επικρατεί κάποια αμηχανία τι θα απογίνει η μεγάλη αυτή ποσότητα που κινδυνεύει να αχρηστευθεί στο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχει κάποιο μυστικό σχετικά με το περιεχόμενο του λευκώματος που επιμελώς αποκρύπτεται από όσους οφείλουν πάντοτε να λογοδοτούν;

Για να μην υπάρχουν λοιπόν σκιές και να επικρατήσει μια κατά το δυνατόν κοινά αποδεκτή  λύση θα μπορούσε να συμφωνηθεί η παρακάτω διαδικασία:
1. να δοθεί σε κάθε δημοτικό σύμβουλο από ένα αντίγραφο για μελέτη
2. να γίνει συζήτηση σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και να κατατεθούν όλες οι απόψεις
3. να ακολουθήσει ανοιχτή ονομαστική ψηφοφορία για την τύχη του λευκώματος

Είναι φανερό πως το βασικό δίλημμα που θα τεθεί προς διερεύνηση είναι το παρακάτω:
Αν  το λεύκωμα προβάλει την Ιστορία και την Πολιτισμική παράδοση του τόπου ή αν προβάλει πρόσωπα με όχημα το λεύκωμα;

Με αυτή τη μεθοδολογία απλά και πολιτισμένα θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη με τρόπο ουσιαστικό για όσα λέει ο ποιητής για τα σύκα και τη σκάφη.

Και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κριθούν για τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται ενίοτε να λάβουν.