logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα της περισυλλογής των βιοαποδομήσιμων ταλάνιζε και συνεχίζει να ταλανίζει την περιοχή μας, αποτέλεσμα των σπασμωδικών αντιδράσεων της εκάστοτε δημοτικής αρχής αλλά και έλλειψης ευσυνειδησίας πολλών εκ των δημοτών.

Η απελθούσα δημοτική αρχή αντί να συνεργαστεί με τη νυν διοίκηση για την επίλυση του προβλήματος (το οποίο ήταν ορατό επί της διοίκησής της) όχι μόνο καταψηφίζει τα θέματα για την έγκαιρη αποκομιδή τους, αλλά και μας εκθειάζει το τι έκανε αυτή επί των ημερών της.

Όμως ξεχνάει :

  • ΟΤΙ για τις ενέργειες που έκανε ή/και δεν έκανε καταψηφίστηκε από τους δημότες του Διονύσου.
  • ΟΤΙ προέβη σε δεκάδες αναθέσεις με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για το θέμα αυτό.
  • ΟΤΙ τα χρήματα που δαπάνησε (περίπου 3.000.000 ευρώ) δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • ΟΤΙ στέρησε από το δήμο το δικαίωμα να έχει έσοδα από την διαχείριση του βιοαποδομήσιμου υλικού χαρίζοντας ουσιαστικά τα κλαδέματα στην Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ με ομόφωνη απόφαση της Ο.Ε. (ΑΔΑ:9ΝΕ0Ω93- ΞΕ9) βαπτίζοντάς το «ανακύκλωση».

Η δημοτική αρχή στην προσπάθειά της να επιλύσει το θέμα:

*το συζητάει ως κατεπείγον στις 2 Απριλίου επιλέγοντας την ανάθεση με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

*το κόστος των εργασιών για 112 ημέρες ανέρχεται στο ποσό των 435.264,86 ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων.

*δεν προχωράει συντεταγμένα και με σχέδιο για την υλοποίηση της αποκομιδής.

Ο Νέος Διόνυσος ζητά από την διοίκηση να ενημερώσει:

  • για το πλάνο εφαρμογής και τον απολογισμό (μετά το πέρας των 112 ημερών) των πιο πάνω εργασιών αποκομιδής.

Ο Νέος Διόνυσος επιπλέον προτείνει:

  • Να αναθεωρηθεί και να προσαρμοστεί στην ισχύουσα νομοθεσία, ως όφειλε, ο αναχρονιστικός Κανονισμός Προστασίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας (άρθρο 65, Ν. 4819/2021)
  • Να υπάρξει επιτέλους σύγχρονος επιχειρησιακός σχεδιασμός με αναθεώρηση και εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ)
  • Το βιοαποδομήσιμο υλικό να αποτελέσει κεφάλαιο και να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία του Δήμου, με υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών και παράλληλα να θεσπισθεί πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης για μείωση του φόρτου.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει επίσημα σε λίγες μέρες, οι πυρκαγιές άρχισαν και ο Δήμος μας για μία ακόμα φορά βρίσκεται ανέτοιμος.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας