logo


Το ύψος των τροφείων στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, η επανασυγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής κατά της εγκατάστασης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, αλλά και οι ενέργειες κατά του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας, θα συζητηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, που θα συνεδριάσει δια ζώσης την Τρίτη 16 Απριλίου, στις 6.30 το βράδυ, με 10 θέματα στην Ημερήσια διάταξη.

Ανάμεσά τους:

*Την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που αφορά στο νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας και στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, προτείνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης. Ειδικά για το νέο Κανονισμό, η ΚΕΔΕ, όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, δηλώνει την αδυναμία των Δήμων της χώρας να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής του χωρίς την παράλληλη διασφάλιση πόρων και προσωπικού, ενώ επιφυλάσσεται να προσφύγει στο ΣτΕ με το ερώτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου.

*Τη συγκρότηση νέας διαπαραταξιακής επιτροπής για τις ενέργειες του Δήμου κατά της εγκατάστασης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, καθώς και την έκδοση και κατάθεση ψηφίσματος στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, υπογράφει και εδώ ο Πρόεδρος. Στην εισήγησή του γίνεται επιπλέον μνεία στο ένα και μοναδικό σχόλιο που έχει ήδη κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αυτό του καθηγητή Π. Γεωργιάδη, ιδρυτικού μέλους της παράταξης Νέος Διόνυσος. Υπενθυμίζεται πως διαπαραταξιακή επιτροπή κατά της επαναλειτουργίας λατομείων στο βουνό συστάθηκε αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, το 2021. Οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της είχαν ως αποτέλεσμα, συνοπτικά, την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, τη διοργάνωση συναυλίας με τον Β. Παπακωνσταντίνου στην Κοινότητα Διονύσου, τις επερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων, την απόρριψη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πρώτης από τις πέντε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει η εταιρεία, απόρριψη που συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες, τις ρητές διαβεβαιώσεις δυο διαδοχικών υπουργών ΠΕΝ από του βήματος της Βουλής πως Λατομεία στην Πεντέλη δεν χωρούν, καθώς και τη διαμόρφωση τροπολογίας, κοινά αποδεκτής από όλες τις παρατάξεις, με στόχο να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ  και να αποτραπούν δια παντός οι επιδιώξεις για λατομική εκμετάλλευση. Η τροπολογία αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα νομοσχέδιο, ενώ η αρχική διαπαραταξιακή επιτροπή έπαυσε υφιστάμενη τον Απρίλιο του 2023 εν μέσω αντιδράσεων για τους χειρισμούς τής απελθούσας Δημοτικής Αρχής. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως την ανασύνθεση της εν λόγω Επιτροπής ζήτησε με απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη 11 Απριλίου.

*Μικρές μειώσεις ανά κλίμακα στο ύψος των τροφείων για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Διονύσου για την περίοδο 2024-2025 ενέκρινε με ομόφωνη απόφασή της η Δημοτική Επιτροπή, στην πρόσφατη (9/4) συνεδρίασή της. Διατηρείται εντούτοις η «τιμωρητική» συνδρομή των 100 ευρώ, για όσους γονείς δεν επιδιώκουν την ένταξή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” του ΕΣΠΑ, αν και το δικαιούνται. Υπενθυμίζεται εδώ πως για κάθε παιδί που εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος επιχορηγείται με 2500 ευρώ ετησίως.

*Για μια ακόμη χρονιά παραμένει ανενεργός, αλλά επιχορηγείται με 20.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο κατ’ελάχιστον 0,5% επί των τακτικών εσόδων της Κοινότητας Δροσιάς, ο Δημοτικός Οίκος Ευγηρίας Θ. και Δ. Κυριακίδου. Σημειώνεται εδώ πως από την εποχή της σύστασής του, το 2005, ουδέποτε λειτούργησε, ενώ σταθερά αμφισβητείτο η βιωσιμότητά του ως δημοτικού Γηροκομείου. Οι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησής του είτε ως χώρου για τη στέγαση των ιατρείων του ΕΟΠΠΥ είτε για ενοικίαση από το Ίδρυμα Κωφών και Βαρηκόων είτε για την ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είτε για την ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας, δεν έχουν τύχει ευρύτερης συναίνεσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα το κτήριο στη συμβολή των οδών Παπάγου και Λ. Σταμάτας να παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 19 χρόνια.

*Την επανασύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, προτείνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς. Σύμφωνα με την εισήγησή του, η Επιτροπή αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος ισότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, μέσω δράσεων και παρεμβάσεων, που θα εστιάζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς διακρίσεις, με στόχο και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Αποστολή της είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση κάθε είδους διάκρισης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την κατάσταση της υγείας, την ηλικία ή το γενετήσιο προσανατολισμό κ.λπ. Μέλη της προτείνεται να είναι Αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος/η σύμβουλος ή δημοτικός/ή σύμβουλος ως Πρόεδρος, δημοτικός/ή σύμβουλος από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ένας/μια υπάλληλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου, ένας/μια εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων, ένας/μια εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, ένας/μια εκπρόσωπος τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου ή φεμινιστικής οργάνωσης ή ΜΚΟ με δράση σε συναφή θέματα ισότητας, καθώς και δυο δημότες εμπειρογνώμονες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων. Η Επιτροπή Ισότητας, που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου, συστάθηκε κατ’ αρχάς τον Νοέμβριο του 2020, σε μια διεκπεραιωτική συνεδρίαση του Σώματος, όπου και ο ρόλος της αμφισβητήθηκε έντονα αλλά και οι συμμετοχές στη σύστασή της είχαν εξασφαλισθεί με δυσκολία.

*Δυο πυροσβεστικά οχήματα- ένα από το Κλιμάκιο της Ροδόπολης και ένα από αυτό του Κρυονερίου- παραχωρούν οι Εθελοντές στο Δήμο Διονύσου για δωρεάν χρήση, προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει τα έξοδα κίνησης, συντήρησης και ασφάλισης.

*Ακόμη 400.000 ευρώ έρχονται στο Δήμο Διονύσου στο πλαίσιο της δαπάνης που έγινε από Ίδιους Πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες του 2021. Το συνολικό ποσόν που είχε καταβάλει ο Δήμος, μέσω αναθέσεων με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και με τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έφθασε στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και μέχρι σήμερα έχει επιστραφεί πάνω από 1,6 εκατομμύριο ευρώ.

*Τέλος, τη μετονομασία του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου σε “Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Στεφάνου”, ζητεί με ομόφωνη- και όχι κατά πλειοψηφία, όπως αναφέρεται, μια που οι δυο λευκές ψήφοι δεν θεωρούνται αρνητικές- απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας, μετά και από σχετικό αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού. Η μετονομασία ζητείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας της ενορίας και της πόλης, αλλά και το γεγονός πως το 2024 είναι αφιερωμένο από την Ιερά Σύνοδο στον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο για τα 1990 χρόνια από το μαρτύριό του.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ 1ο: Υιοθέτηση ψηφίσματος ΚΕΔΕ περί κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων με βάση την σχετική εγκύκλιο ΥΠΕΝ καθώς και του τέλους ανεκτικότητας. Καταγραφή ιδιαιτεροτήτων του Δήμου Διονύσου και υποβολή αιτήματος αδυναμίας ανάληψης της ευθύνης εφαρμογής των μέτρων χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το απαιτούμενο προσωπικό στο Δήμο μας. (Αρ. Πρωτ. 9610/12-04-2024)

ΘΕΜΑ 2ο: Συγκρότηση και ορισμός μελών επιτροπής για τις ενέργειες του Δήμου Διονύσου ενάντια στη λειτουργία πάσης φύσεως λατομικών ζωνών στο Πεντελικό όρος και υιοθέτηση ψηφίσματος διαβούλευσης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. (Αρ. Πρωτ. 9603/12-04-2024)

Δημοτική Επιτροπή

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση της 128/24 απόφασης Δημοτικής επιτροπής περί Καθορισμού καταβολής μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (τροφεία) για το σχολικό έτος 2024-2025 των φιλοξενούμενων νηπίων στα Παραρτήματα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α.Π.«Η ΕΣΤΙΑ» Δήμου Διονύσου.

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 4ο: Επιχορήγηση του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Κοινοτικός Οίκος Ευγηρίας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ» για το έτος 2024. (Αρ. Πρωτ. 9300/10-04-2024)

Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ 5ο: Επανασύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Διονύσου, σύμφωνα με το άρθρο 70 του Ν.3852/2010 “Πρόγραμμα Καλλικράτης” όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 4604/2019 (Αρ. Πρωτ. 9642/12-04-2024)

Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 6ο: Ορισμός υπευθύνου διαχειριστή λογαριασμού και εισηγητή εκκαθάρισης δαπάνης της πράξης με τίτλο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας» με ενάριθμο 2003 ΣΕ05500005. (Αρ.Πρωτ. 7744/22-3-2024)

Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ 7ο: Ορισμός ενός (1) Δημοτικού Συμβούλου ως Πρόεδρου με τον αναπληρωτή του στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων για το έτος 2024. (Αρ. Πρωτ. 8506/02-04-2024)

ΘΕΜΑ 8ο: Ορισμός ενός (1) Δημοτικού Συμβούλου ως Πρόεδρου με τον αναπληρωτή του στο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων για το έτος 2024 (Αρ.Πρωτ. 8509/02-04-2024)

Διεύθυνση Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ 9ο: Εισήγηση επί προτάσεως δωρεάν παραχώρησης χρήσης δύο πυροσβεστικών οχημάτων. (Αρ.Πρωτ. 9293/02-04-2024)

Θέματα Δημοτικών Κοινοτήτων

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση της 7η/2024 απόφασης του Συμβουλίου της κοινότητας Αγίου Στεφάνου για την μετονομασία του “Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου” σε “Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου” (Αρ. Πρωτ. 6245/6-3-2024)