logo


Την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, θα συζητήσει αύριο Παρασκευή 12 Απριλίου στις 9 το πρωί η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου. Πέραν όμως της σχετικής ανακοίνωσης και πρόσκλησης στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, κανένα άλλο στοιχείο ούτε έχει δημοσιευθεί αλλά και ούτε έχει δοθεί στα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τις μειοψηφίες- τρία από τη μείζονα και ένα από το Νέο Διόνυσο, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με το τέλος της κάθε οικονομικής χρήσης, και πάντως μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, “οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα (σ.σ. που πλέον έχουν καταργηθεί), υποχρεούνται να επανελέγξουν τις παραδοχές με βάση τις οποίες κατήρτισαν τον προϋπολογισμό του 2024 και να προχωρήσουν σε αναμόρφωσή του, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις ειδικές παρατηρήσεις επί του άρθρου 3, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα και μεγέθη τους, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2023, προκειμένου αυτός να καταστεί ρεαλιστικός”, γράφουν τα σχετικά ΦΕΚ.

Με τα δεδομένα αυτά, οι υποχρεωτικές αναμορφώσεις των δημοτικών προϋπολογισμών είναι τουλάχιστον 4 ή 5, αναλόγως με τη διάρκεια της κάθε δημοτικής θητείας.

Η αυριανή πάντως αναμόρφωση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μια που αποτελεί την πρώτη αποτύπωση της βούλησης της νέας Δημοτικής Αρχής, στον Προϋπολογισμό που είχαν συντάξει οι προκάτοχοί της και είχε εγκριθεί, μαζί και το Τεχνικό Πρόγραμμα, από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο: Οι μετακινήσεις ποσών, η ενίσχυση κάποιων κωδικών ή η μείωση σε κάποιους άλλους, δείχνει, πρακτικά, την κατεύθυνση προς την οποία θα επιδιώξει η Διοίκηση να κινηθεί τους επόμενους μήνες.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον, μια που η συγκεκριμένη αναμόρφωση έρχεται σε μια στιγμή, όπου τα οικονομικά του Δήμου Διονύσου βρίσκονται στο κέντρο οξύτατων αντιπαραθέσεων, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στην απελθούσα και τη νυν Δημοτική Αρχή.

Εξαρχής βέβαια, καθόλη την προηγούμενη θητεία και πιο έντονα στην προεκλογική περίοδο, η κατάσταση των οικονομικών αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος. Το πρόσφατο έγγραφο από την Ταμειακή Υπηρεσία για τα ταμειακά διαθέσιμα, που κοινοποιήθηκε σε μια σειρά αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων και μιλούσε για οικονομική δυσπραγία, όξυνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα ανάμεσα στους νυν και τους τέως, με τους διαξιφισμούς να μεταφέρονται από το ένα συλλογικό όργανο στο άλλο, αλλά και στο διαδίκτυο, ακόμη και στους δρόμους.

Με αφορμή την παραπάνω επιστολή, φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί τέσσερις διαφορετικές οπτικές γύρω από τη δημοτική οικονομική κατάσταση:

Η πρώτη εκφράζεται από τον τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη. Ο κ. Καλαφατέλης, και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με σχετικό Δελτίο Τύπου, υπεραμύνεται της οικονομικής διαχείρισής του και υποστηρίζει πως τα οικονομικά μεγέθη είναι ρευστά, «δυναμικά», αποτυπώνοντας δεδομένες χρονικές στιγμές, ενώ αποκρούει τους ισχυρισμούς περί πτώχευσης ως κινδυνολογίες και προάγγελους αύξησης των δημοτικών τελών. Παραδέχεται, πάντως, πως υπάρχει έλλειμμα εισπραξιμότητας, λόγω του γνωστού προβλήματος με τους λογαριασμούς του νερού, ενώ εγκαλεί τη Δημοτική Αρχή για ολιγωρία στην αντιμετώπιση και επίλυσή του, που θα έφερνε χρήμα στο δημοτικό ταμείο.

Η δεύτερη άποψη εκφράσθηκε, και πάλι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την αρμόδια Αντιδήμαρχο Οικονομικών Λ. Νούση. Η Αντιδήμαρχος τόνισε πως η Διοίκηση συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν στο έγγραφο της Υπηρεσίας, συντάχθηκε πάντως με την άποψη πως «το Ταμείο δίνει και παίρνει»: Διαβεβαίωσε το Σώμα πως ο Δήμος έχει λαμβάνειν, μια που και επίκειται η έκδοση λογαριασμού ύδρευσης για το α’ τετράμηνο του 2023, αλλά και επιδιώκεται η είσπραξη μεγάλων οφειλών από άλλους φορείς όπως ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΡΤ, ενώ αναμένεται η πίστωση με ποσά από χρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία ο Δήμος είχε καταβάλει από Ίδιους πόρους. “Ναι, δεν είμαστε σε καλή κατάσταση, όχι όμως και πενιχρή. Σκοπός μας δεν είναι η συσσώρευση χρήματος αλλά τα έργα, που θα έρθουν αφού τακτοποιήσουμε τα οικονομικά μας”, είπε επί λέξει η κ. Νούση.

Και η τρίτη, πολύ σκληρότερη, άποψη, που μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράσθηκε από τους Αγγ. Πέππα και Στ. Ουσταμπασίδη εκ μέρους της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η θέση της Αντιδημάρχου είναι πάρα πολύ ήπια, μια που έργο που να δικαιολογεί το χαμηλό ταμείο δεν έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα είναι ανύπαρκτα και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου μεγάλες. Η κ. Πέππα, μάλιστα, ζήτησε επιτακτικά να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων, “ώστε να ξέρουμε πού πάμε”, ενώ ο κ. Ουσταμπασίδης χαρακτήρισε χάος και δεινή την οικονομική κατάσταση του Δήμου και υπενθύμισε πως πρώτος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο τέως δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγος.

Η τέταρτη άποψη, τέλος, εκφράσθηκε στη Δημοτική Επιτροπή από τη Δ. Ιατρού από τον Νέο Διόνυσο. Σύμφωνα με την τελευταία, τα στοιχεία, όπως παρουσιάζονται και απεικονίζουν και καταγράφουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελούν εικόνα θολή και δεν δείχνουν ούτε τις πραγματικές υποχρεώσεις ούτε τις πραγματικές απαιτήσεις του, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα χρηματικά υπόλοιπα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γεννά εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμούς η απουσία ενημέρωσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2024, σε ένα τοπίο που παραμένει ασαφές και γεννά συνεχώς συγκρούσεις.