logo


Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Παναπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”


Η  προστασία της ζωής, του δάσους και των περιουσιών από πυρκαγιές είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και απαιτεί τον συντονισμό και την αμοιβαία σύμπραξη τριών βασικών παραγόντων.

Πρώτον της Πολιτείας που δεν είναι και τόσο σοφή όπως “η θεά Αθηνά. Το αντίθετο. Διακατέχεται από μια γραφειοκρατική εμμονή σε νομοθετικές ρυθμίσεις οι πλείστες των οποίων είναι γραφειοκρατικές και πρακτικά ανεφάρμοστες. Διακατέχεται από μια στρεβλή αντίληψη μην τυχόν κατηγορηθεί για αδράνεια και επιχειρεί να διασκορπίσει τις ευθύνες εδώ και κει υπό το “πολιτικό πρόσχημα” πως κάνει δήθεν το χρέος της
νομοθετώντας ένα πλέγμα κανόνων που ελάχιστοι κατανοούν.

Δεύτερον του Δήμουπου κατα κανόνα διαμαρτύρεται, πολύ συχνά δικαίως, για την έλλειψη στελεχών, τεχνικών μέσων και οικονομικών πόρων επιστρέφοντας στην Πολιτεία το λεγόμενο «μπαλάκι των ευθυνών” αρνούμενος να αναζητήσει λύσεις που θα συνέβαλαν στην πυροπροστασία στα δικά του “χωρικά ύδατα”.

Τρίτον των ιδίων των δημοτών που θα υποστούν τις συνέπειες μιας καταστροφής και απέχουν από την υποχρέωση συμμόρφωσης με το κοινότυπο επιχείρημα, ας κάνουν πρώτα  η Πολιτεία και ο Δήμος τη δουλειά τους και μετά εμείς οι υπόλοιποι.

Η διαβάθμιση των ευθυνών και των υποχρεώσεων συχνά οδηγεί σε ατέρμονες διαφωνίες και τριβές  όταν πλέον η μοιραία καταστροφή θα έχει επέλθει και θα προσμετρώνται οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έλλειψη σοβαρής πρόνοιας.

Πέρα λοιπόν από χρονικές παρατάσεις στην εφαρμογή της νέας πυροπροστασίας, πέρα από τις πολύ αναγκαίες απλοποιήσεις
και αποσαφηνίσεις, ας επιχειρήσουμε να θεμελιώσουμε μια αποτελεσματική δομή που δεν θα είναι ευκαιριακή υπό την έννοια κάτι ελάχιστο κάναμε για φέτος και του χρόνου βλέπουμε , αλλά μια ικανή και σταθερή υπηρεσιακή δομή που θα μεριμνά σε διαρκή βάση ό,τι αφορά σε θέματα πυροπροστασίας

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε ως τοπική κοινωνια (Δημοτική Αρχή-Παρατάξεις-Δημότες) για να είμαστε ένα βήμα μπροστά:
1.Να οργανωθεί στο Δήμο ειδικό γραφείο με επαρκή στελέχωση  και πλήρη εξοπλισμό με ψηφιακούς χάρτες και άλλα τεχνολογικά μέσα για παροχή οδηγιών και διευκολύνσεων στους δημότες. Αυτή η πρόταση υπογραμμίζει την αντίληψη που οφείλει να έχει μια φιλική στους πολίτες Δημοτική Αρχή (ΔΑ) με άμεσα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

2.Στο πιθανό και κλασικό επιχείρημα ότι δεν “έχουμε προσωπικό” και άλλα συναφή και συνήθως επαναλαμβανόμενα, η δυναμική μας απάντηση είναι μία και ηχηρή. Προηγείται η  βούληση να ξεπερνιούνται δύσκολες καταστάσεις και να αναζητούνται καινοτόμες λύσεις. Η άρνηση να οργανωθεί μια «πρότυπη δομή εξυπηρέτησης» (βλέπε παλαιότερα ΚΕΠ) είναι ομολογία ότι ως Δήμος (κυρίως η ΔΑ) θα αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων αν όλοι μαζί δεν ομονοήσουμε σε μια πρωτοποριακή αντιμετώπιση.

3.Και ποια θα ήταν μια ριζοσπαστική παραδοχή, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, ως έμπρακτη απόδειξη όλων των παρατάξεων να εξυπηρετήσουν όλους του πολίτες; Πρόσληψη στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα  με διαφανή κριτήρια ικανότητας και γνώσεων για να συνδράμουν στην όλη οργάνωση και λειτουργία του γραφείου σε δυο βάρδιες πρωί-απόγευμα ακόμα και τα λιγοστά όπως οι προθεσμίες ορίζουν Σαββατοκύριακα. Οι δαπάνες αμοιβών και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί είναι το έλασσον μπροστά στο πρόβλημα και την άρτια υποστήριξη προς τους δημότες.

4.Και για να μην θεωρηθεί ότι  η πρόταση αυτή απλώς επιδιώκει να διατυπώσει  εύκολη κριτική προς τη ΔΑ, χωρίς πρακτική εμβάθυνση και εφικτή εφαρμογή, προτείνεται:
  a. Ο Γενικός Γραμματέας( ΓΓ) του Δήμου να αναλάβει ως επικεφαλής την οργάνωση-στελέχωση- λειτουργία του ειδικού γραφείου
  β. Όλες οι Παρατάξεις να δηλώσουν ευθέως την καθολική υποστήριξή τους στην αποστολή του ΓΓ να φέρει εις πέρας το έργο που θα του έχει ανατεθεί.

Οι δημότες θα εκτιμήσουν κάθε εποικοδομητική πρόταση που θα κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο για εμπλουτισμό και δεν θα αρκεστούν στην άρνηση και την αποφυγή  δράσης ως αντίρρηση στην πράγματι κακή και καθόλου καλή πρακτική νομοθέτησης που έχει προκύψει για την πυροπροστασία.