logo


Μια ανακοίνωση δυο παραγράφων με ένα σκαρίφημα χτες- και άλλη μια, τριών παραγράφων, πριν από δυο μήνες- ήταν η συνεισφορά του Δήμου στην κατανόηση των δημοτών για το τι και σε ποιους αφορά ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του παραπάνω Κανονισμού, οι Δήμοι παρακαλούνται:

Να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Προτείνεται, βάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών να εντοπίσουν τις περιοχές χωρικής τους αρμοδιότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για να δοθούν ειδικότερες οδηγίες στους δημότες που διαμένουν σε κτίρια εντός αυτών

Να μεριμνήσουν στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση κει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (τοπική αυτοδιοίκηση, δασική υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση ανάγκης. (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Αυτό που δεν αναφέρεται ούτε στη δεύτερη αλλά ούτε και στην πρώτη ανακοίνωση του Δήμου είναι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να αποταθεί σε μηχανικό για τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης, αλλά και το ύψος των προστίμων που ξεκινούν από 1000 και φτάνουν στις 54.000 ευρώ, μαζί με ποινή φυλάκισης μέχρι δυο χρόνια, στην περίπτωση ψευδούς δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων.

Ο οποίος (πρέπει να) περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως είναι ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δένδρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.