logo


Στη χτεσινή (Δευτέρα 11 Μαρτίου) έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης αποφάσισε την αποχώρηση του γειτονικού Δήμου από τον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αν και υπήρξε από τα ιδρυτικά του μέλη, καθώς και τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λιγότερο από δυο μήνες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και με το δεδομένο πως το βουνό απειλείται πιο πολύ από κάθε άλλη φορά ως ο μοναδικός πλέον, κυριολεκτικά, πνεύμονας πρασίνου στην Αττική.

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης μιλάει για προσωπικές κόντρες ανάμεσα στην νυν και την απελθούσα Διοίκηση, μια που ο επί σειρά θητειών Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλ. Σιώμος ήταν Αντιδήμαρχος και σήμερα δημοτικός σύμβουλος της απελθούσας Διοίκησης Κεχαγιά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, αλλά και το σχετικό ρεπορτάζ του αυτοδιοικητικού site enypografa.gr, το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, ήταν εκρηκτικό, με τη Δήμαρχο Ν. Κοσμοπούλου να παίρνει το ρίσκο, όπως η ίδια είπε, να φύγει από το Σύνδεσμο και να προστατέψει το Δήμο της με ίδια μέσα.

Σύμφωνα, πάντως, με το επίσημο Δελτίο Τύπου του Δήμου Πεντέλης, που εξεδόθη χθες με αφορμή την παραπάνω απόφαση: “Αποχωρεί ο Δήμος Πεντέλης από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, μετά από απόφαση της 6ης έκτακτης κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/3.

Την αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλαση του Πεντελικού, ύστερα από εισήγηση της δημάρχου, Νατάσσας Κοσμοπούλου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/3.

‘Δεν οδηγηθήκαμε εύκολα σε αυτήν την απόφαση. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο. Πάνω από το βουνό δεν βάζουμε τίποτα και κανέναν. Η Πεντέλη είναι εξαιρετικά σημαντική για να υποτάσσεται σε πολιτικές, πόσο μάλλον σε προσωπικές ατζέντες. Ως πολίτες του δήμου που φέρει το όνομά της ως άνθρωποι που ζούμε στις παρυφές του βουνού και στις πλαγιές του γνωρίζουμε καλά το ευαίσθητο οικοσύστημα και τον κρίσιμο ρόλο του για την ποιότητα ζωής στους δήμους που το περιβάλλουν’, δήλωσε εξαρχής η Δήμαρχος”.

Από την άλλη πλευρά, λίγη ώρα μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ, σε ειδική συνεδρίασή του (σ.σ. την οποία πολλά σχετικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν παράτυπη) εξέλεξε για 5η συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα του Προέδρου τον κ. Σιώμο, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγη ο τέως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Δήμο Διονύσου Μ. Κόκκαλης ενώ ο νυν Αντιδήμαρχος Γρ. Ίσσαρης ήταν μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, ενώ δεν παρευρέθηκε ο τρίτος εκπρόσωπος του Δήμου Διονύσου δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δ. Κοντογεώργος.

Στη δική του πάντως, δήλωση ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ανεβάζει τους τόνους και κάνει λόγο για απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς που δέχθηκε, πρώτη φορά την αυτοδιοικητική του θητεία, ενώ ευχαριστεί τους Δημάρχους που τον στήριξαν:

«Πολύ σημαντική και συγκινητική η σημερινή μέρα για μένα. Μεγάλη τιμή για μένα να επανεκλεγώ για 5η συνεχόμενη φορά Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ. Παρά το γεγονός πως βρέθηκα, για πρώτη φορά στην 25ετή Αυτοδιοικητική μου θητεία, αντιμέτωπος με απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις, κατάφερα με τη σημαντική και αμέριστη βοήθεια των συναδέλφων αυτοδιοικητικών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων να εκλεγώ Πρόεδρος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Δημάρχους των Δήμων – Μελών του ΣΠΑΠ για την αμέριστη βοήθεια και στήριξη, καθώς και τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την ένθερμη υποστήριξη και  εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν το πρόσωπό μου κατά τη σημερινή διαδικασία, επανεκλέγοντας με για πέμπτη (5η) συνεχόμενη φορά, στο ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα αξίωμα του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΣΠΑΠ.

Αυτή η εμπιστοσύνη θεωρώ ότι μετουσιώνεται στη στήριξη που έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε όλοι μαζί με μεγαλύτερη ένταση και ακόμη  πιο οργανωμένα ώστε να επιτύχουμε τον κοινό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού και της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ επίσης χρωστάω στους αυτοδιοικητικούς φίλους μου από όλη την Αττική, στην οικογένεια μου αλλά και σε όλη την ομάδα της Συμπολιτείας για την αξιοπρεπή στήριξη τους αποδεικνύοντας πως υπάρχει αυτοδιοίκηση και άνθρωποι με αρχές και αξίες.

Εύχομαι καλή νέα θητεία στους νεοεκλεγέντες, στον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΠ».

Η εκλογή, πάντως, του Προέδρου του ΣΠΑΠ δεν είναι εξασφαλισμένη: Αν τελικά εγκριθεί η απόφαση του Δήμου Πεντέλης περί αποχώρησης, τότε ο κ. Σιώμος εκπίπτει από το αξίωμά του, μια που θα προέρχεται από Δήμο που δεν θα είναι πια μέλος του Συνδέσμου, έτσι οι εκλογές θα πρέπει να ξαναγίνουν. Και η αντιπυρική περίοδος θα έχει πλέον φτάσει. Και αν ο Δήμος Πεντέλης αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του και να αποχωρήσει μετά από 22 χρόνια από το φορέα, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε, είναι η ώρα του Δήμου Διονύσου να πρωταγωνιστήσει στη νέα σελίδα του Συνδέσμου, μια που πολύ καλά γνωρίζει και από χιόνια και από- ο μη γένοιτο- φωτιές.

*Σημειώνεται πως στον ΣΠΑΠ συμμετέχουν, πλην του Δήμου Πεντέλης, οι Δήμοι: Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και ο Ωρωπός. Οι δυο Δήμοι, πάντως, που ουσιαστικά μοιράζονται το βουνό είναι της Πεντέλης και του Διονύσου. Και ειδικά το καλοκαίρι, όλα εξαρτώνται απλά από τη φορά του ανέμου- βρίσκονται και οι δυο στο έλεος του αέρα και κινδυνεύουν το ίδιο από τις φωτιές.

Η ετήσια συνδρομή του Δήμου Διονύσου προς τον ΣΠΑΠ ανέρχεται στις 18.000 ευρώ και επιστρέφει στο πολλαπλάσιο, με τη σταθερή στήριξη του Συνδέσμου προς ό,τι η πόλη μας έχει ζητήσει- από επάνδρωση πυροφυλακίων και μηχανήματα μέχρι τη δυναμική συστράτευση στον αγώνα κατά των νέων Λατομείων. Ο ρόλος του ΣΠΑΠ στην προστασία του Πεντελικού είναι διαχρονικά ζωτικής σημασίας και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Αλλιώς, το μέλλον της Πεντέλης, συνυφασμένο με την ανάσα των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου, θα πρέπει να θεωρείται αβέβαιο.