logo


Με τρεις ερωτήσεις προσήλθε στην ειδική συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής, στις 20 Φεβρουαρίου, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Η πρώτη, από τον τέως Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, αφορούσε σε περιστατικά απρεπούς συμπεριφοράς, υπέρβασης καθήκοντος απειλής κ.λπ. αιρετών της Διοίκησης.

Ο κ. Κριεμάδης αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε δημοσίευμα για απρεπή συμπεριφορά Αντιδημάρχου του Δήμου Διονύσου προς όργανα τάξης, αλλά και σε αναφορά στελέχους της Δημοτικής Αστυνομίας, που κάνει λόγο για υπέρβαση καθήκοντος, απρεπή συμπεριφορά άλλου Αντιδημάρχου, διατύπωση απειλής και εκδικητική συμπεριφορά.

Την απάντηση και στα δυο υποερωτήματα ανέλαβε να δώσει η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου: “Όσον αφορά στο πρώτο περιστατικό, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας κάποια μηνυτήρια αναφορά ή καταγγελία, οπότε δεν στεκόμαστε σε φήμες και κουτσομπολιά. Όσο για το δεύτερο, θα διενεργηθεί ΕΔΕ και θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, ώστε να αποδοθούν, όπου και αν χρειάζεται, οι ανάλογες ευθύνες”.

Τρεις ημέρες αργότερα, υπενθυμίζεται, το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου υπέβαλε αναφορά κατά συγκεκριμένου Αντιδημάρχου, καταλογίζοντάς του απρεπείς συμπεριφορές και προειδοποιώντας πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να προστατεύσει τους υπαλλήλους του Δήμου αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Ερώτηση σχετική με τη σύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ) και τον ορισμό Συντονιστή Παλλαϊκής Άμυνας, υπέβαλε λίγο αργότερα ο Γ. Φωτάκης από την ίδια παράταξη. Η ερώτησή του απαντήθηκε εν μέρει λίγες ημέρες αργότερα, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την επικαιροποίηση της σύνθεσης του ΤΟΣΠΠΑ, ενώ εκκρεμεί ο ορισμός του Συντονιστή για την Παλλαϊκή Άμυνα.

Τέλος, η τρίτη ερώτηση ήρθε από την τέως Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Δομών Γ. Κριεμάδη: Πώς προτίθεται η Διοίκηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δυσλειτουργιών στις κοινωνικές δομές του Δήμου, λόγω αποχώρησης εθελοντών και εθελοντών ιατρών, και συγκεκριμένα: Παύση λειτουργίας του Ιατρείου Τραύματος και του Κοινωνικού Φαρμακείου, αποδυνάμωαη Δημοτικού Πολυϊατρείου εθελοντών.

Στα παραπάνω απάντησε ο Ν. Κοκκαλάς, που διαδέχθηκε την κ. Κριεμάδη στην εν λόγω Αντιδημαρχία: “Ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ και σε μερικά ακόμη θέματα. Κατ’ αρχάς θα αναφερθώ σε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα , που είναι η έλλειψη του Κέντρου Υγείας στην πόλη μας. Επείγοντα προβλήματα που έχουν κάτοικοι του Δήμου μας πρέπει να εξυπηρετηθούν από το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου είτε από κάποιο Νοσοκομείο. Οι δομές που υπάρχουν σήμερα έχουν δημιουργηθεί πριν από την καλλικρατική ένωση και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 45.000 και πλέον κατοίκων, γιατί στηρίζονται σε εθελοντές. Αυτοί, παρά την εξαιρετική προσφορά τους, καλύπτουν περιοδικά κάποιες ανάγκες ή κάτι έκτακτο, ενώ για τα άλλα οι κάτοικοι όπως είπα πρέπει να πάνε στην Κηφισιά, στα Μελίσσια ή στο Καπανδρίτι. Οπότε χρειάζονται επίμονες επαφές και πιέσεις σε ανθρώπους που μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα και την άδεια για την λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας. Επίσης χρειάζονται ολοκληρωμένα σχέδια και όχι ένα Δελτίο Τύπου χωρίς αντίκρυσμα. Αφού έδωσα το σκεπτικό της παρούσας Δημοτικής Αρχής και τη μέθοδο την οποία πρόκειται να εφαρμόσει η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρωτοβάθμιας Υγείας, προχωρώ στην απάντηση: Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά των εθελοντών, που έχουν δημιουργηθεί ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, σε κάποιες από τις κοινωνικές δομές. Στην προσπάθεια αυτή παίρνουμε σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις που μας κάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και αξιολογούμε μέχρι σήμερα τη λειτουργία των δομών και των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί. Πολύ σύντομα θα προκύψει μια νέα κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δομές. Όσον αφορά στο θέμα του Κέντρου Υγείας στην περιοχή μας, στον ένα μήνα που έχουμε αναλάβει, έχουν γίνει επαφές και συνεννοήσεις με αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και έπονται συναντήσεις με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες των αρμόδιων κρατικών φορέων. Και ελπίζουμε ότι για την επίτευξη του στόχου ο καθένας μας θα προσφέρει όσες επαφές και γνωριμίες έχει”.

Είναι γνωστό, αλλά φαίνεται πως ο Αντιδήμαρχος δεν το γνωρίζει, πως Κέντρο Υγείας υπάρχει στην πόλη μας, στον Άγιο Στέφανο, υπογράμμισε στη δευτερολογία της η τέως Αντιδήμαρχος: “Αυτό για το οποίο σας ρώτησα είναι τα Δημοτικά Πολυϊατρεία, που  έγιναν με τη βοήθεια της Διοίκησής μας και με εθελοντές. Μέχρι να ανακοινωθούν οι νέοι σας στόχοι, και επειδή οι ανάγκες της υγείας, που είναι το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μας, τρέχουν, γιατί δεν προβαίνετε στη σταδιακή ενσωμάτωση των δομών που υπάρχουν στα πλάνα σας; Δεν μπορούμε να στερούμε τη βοήθεια από τους δημότες, όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θα περιμέναμε μια καλύτερη αντιμετώπιση σε ένα τέτοιο ευαίσθητο κομμάτι του Δήμου, και ιδιαίτερα όταν οι ωφελούμενοι είναι ηλικιωμένοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λπ. Γιατί κλειδώθηκε το Κοινωνικό Φαρμακείο και δεν υπάρχει κανένας για να εξυπηρετήσει τον κόσμο; Είναι κρίμα. Και κάτι τελευταίο: Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει σχετικά με τα κρούσματα στρεπτόκοκκου που σημειώθηκαν; Μήπως θα έπρεπε και το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωρίζει;”, ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της η κ. Κριεμάδη.

Δεν υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό κανείς στο Κοινωνικό Φαρμακείο, και το γνωρίζετε, απάντησε ο κ. Κοκκαλάς και προσέθεσε: “Πρόσφατα όλα τα μέλη των Κοινωνικών Υπηρεσιών συγκεντρωθήκαμε ακριβώς για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τα θέματα που εκκρεμούν, να βάλουμε στόχους και να μπορέσουν άμεσα να γίνουν υλοποιήσιμοι. Η συνάντηση αυτή θα γίνεται κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα με τους Προϊστάμενους των Τμημάτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να εξετάζουμε το μέρος της στοχοθεσίας που έχουμε επιτύχει. Έτσι θα υπάρχει μετρήσιμο έργο προς όλους και σας διαβεβαιώνω ότι στις επόμενες ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα”.

Σημ. Ο.Δ. Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας (20/2) κατατέθηκαν 11 συνολικά ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους. Δυο από αυτές θεωρήθηκαν συναφούς περιεχομένου και απαντήθηκαν ως μια ερώτηση, ενώ άλλη μία περιείχε πολλά, ανεξάρτητα και διαφορετικά μεταξύ τους, υποερωτήματα, και παραλείφθηκε. Ακόμη δυο ερωτήσεις κατατέθηκαν από Προέδρους Κοινοτήτων. Συνεχίζοντας την παρουσίαση των ερωτήσεων και των απαντήσεων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, σειρά έχουν οι τρεις ερωτήσεις που υπέβαλε η «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», σχετικά με περιστατικά παραβατικότητας αιρετών, με θεσμικά όργανα και με τις κοινωνικές δομές του Δήμου.