logo


Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου η διακήρυξη του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΥΠΕΤ”, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού (μαζί με ΦΠΑ) 7,6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το έργο, ειδικότερα, αφορά στην επανάχρηση και την ευρύτερη αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο, συνολικής επιφάνειας 2.250,00 τ.μ. αποδίδοντάς του νέα πολιτιστική χρήση. Στόχος της επέμβασης είναι η στέγαση και φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων, η διατήρηση του συγκροτήματος και η διαρρύθμισή του για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο δίδονται στο τεύχος της τεχνικής έκθεσης προμελέτης των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών, όπου προβλέπεται:

Η επέμβαση θα περιλαμβάνει την ενίσχυση, τροποποίηση και αποκατάσταση του υφιστάμενου κελύφους πρωταρχικά, αλλά και την αναδιαμόρφωση των διαρρυθμίσεων έτσι ώστε να ενταχθεί σε αυτό το προβλεπόμενο κτιριολογικό πρόγραμμα της νέας, πολιτιστικής χρήσης.

Αντικείμενο της μελέτης επίσης αποτελούν όλες οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου εκτιμώμενης επιφάνειας 500 m2 .

Στόχος της επέμβασης θα είναι:

Να στεγάσει και να φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις, που εμπίπτουν των αρμοδιοτήτων του Δήμου Αγίου Στεφάνου

Να προτείνει την διατήρηση, επισκευή- αποκατάσταση του συγκροτήματος και τη διαρρύθμισή του προκειμένου να χωροθετηθούν σε αυτό Πολιτιστικό κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, για την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου τα τελευταία χρόνια Δήμου.

Στόχος της επέμβασης είναι η επαναλειτουργία του κτιρίου με την ταυτόχρονη κάλυψη των αναγκών πολιτιστικού χαρακτήρα στο Δήμο, αλλά και η ανάδειξη του ιδιαίτερου αυτού κτιρίου, που αποτελεί τυπικό δείγμα μοντερνισμού.

 (φωτογραφία από το τεύχος της προμελέτης)

Όσον αφορά ιδιαιτέρως τη στατική του επάρκεια, στην προμελέτη γίνεται λόγος για “ανάγκη ριζικότατης τροποποίησης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου με καθαίρεση ή τροποποίηση πλήθους κατακόρυφων στοιχείων. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει την ανάγκη σημαντικότατης ενίσχυσης των υπαρχόντων διατηρουμένων στοιχείων και την μόρφωση ενός νέου πλαισιακού συστήματος για την ανάληψη των κατακόρυφων αλλά και των σεισμικών φορτίων”.

Στην τελική του ανάπτυξη το κτήριο θα περιλαμβάνει:

Στο ισόγειο Αμφιθέατρο 212 θέσεων και επιπλέον 4 θέσεων- χώρων για άτομα ΑΜΕΑ. Στην είσοδο  του αμφιθεάτρου θα διαμορφωθεί φουαγιέ, χώρος εκθέσεων και βοηθητικοί χώροι

Στον 1ο όροφο Χώρο εκθέσεων, σε άμεσο συσχετισμό με το Αμφιθέατρο, και βοηθητικοί χώροι

Στο 2ο όροφο Χώρο Βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, με χώρους υγιεινής που μπορούν να εξυπηρετήσουν και την εστίαση του 3ου ορόφου. Στον ίδιο όροφο προβλέπεται και υπαίθριος χώρος

Στον 3ο όροφο Χώρο Εστίασης με σημαντικό υπαίθριο χώρο Εμβαδού

Σημειώνεται πως το κτήριο, που παραμένει εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες, σήμερα στεγάζει στο προαύλιό του το Κλιμάκιο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου, μπροστά από την είσοδο βρίσκεται το εκκλησάκι του Σωτήρος, ενώ στην πίσω πλευρά περιλαμβάνει Παιδική Χαρά, καθώς και υπαίθριο χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ανατρέχοντας στο αρχείο της Οδού Διονύσου, το ΤΥΠΕΤ χτίστηκε τη δεκαετία του ’50 οπότε και λειτουργούσε ως σανατόριο. Στη δεκαετία του ’60 εκεί παραθέριζαν οι υπάλληλοι της Τράπεζας και εκεί πήγαιναν εκδρομή οι μαθητές των σχολείων της περιοχής. Αρχές του ’90 το σανατόριο σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, η πολιτεία εγκατέστησε εκεί για ένα διάστημα Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες.

Το 1999 ο τότε Δήμος Αγ. Στεφάνου, με Δήμαρχο το Στ. Κοροβέση, αγόρασε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμάτων και το κτήριο επιφάνειας- μαζί με τα υπόγεια- 3000 τετρ. μέτρων περίπου. Στόχος η αξιοποίησή του και η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου.

 (φωτογραφία από το τεύχος της προμελέτης)

Επί Δημαρχίας Δ. Σακελλαρίου εκπονήθηκε μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου, η οποία επιπλέον πρότεινε λύσεις αξιοποίησής του, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν λόγω κόστους (περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Π. Βορριάςαμέσως επόμενος Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, επικαιροποίησε τη μελέτη, αλλά και πάλι δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη για το κτήριο, το οποίο επιπλέον απειλήθηκε σοβαρά στην πυρκαγιά του 2009, μια που οι φλόγες πέρασαν μέσα από το ισόγειο, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν σημαντικές φθορές.

Επί καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, η αξιοποίησή του εμφανιζόταν σταθερά στους ετήσιους προϋπολογισμούς, χωρίς πάντως να έχει σημειωθεί καμιά σοβαρή ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή. Το 2015, επί Διοίκησης Ζαμάνη, ο τότε Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Ηλ. Υφαντής είχε προτείνει την πρόσληψη συμβούλου για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στην οποία περίοπτη θέση κατείχε το ΤΥΠΕΤ, με στόχο τη συγκέντρωση εκεί των δημοτικών υπηρεσιών. Ένα χρόνο αργότερα ο κ. Υφαντής παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε και η πρωτοβουλία αυτή δεν προχώρησε. Μεσολάβησαν άπρακτα 6 χρόνια, οπότε η Διοίκηση Καλαφατέλη ενέταξε την αξιοποίηση του κτηρίου στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, με αρχικό προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως οι εργασίες που απαιτούνταν για την ασφάλεια του κτηρίου, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση που είχε εντωμεταξύ  σημειωθεί στα εργατικά, τα υλικά και τα καύσιμα ανέβασαν τον προϋπολογισμό στα 7,6 εκατομμύρια ευρώ, παραπέμποντας στην εκτίμηση της προκαλλικρατικής Δημαρχίας Σακελλαρίου.

Στην πρόσφατη (23 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου παρόλο που μερίδα της Δημοτικής Αρχής εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα του Δήμου να χρηματοδοτήσει το έργο για το πέραν των εγκεκριμένων 3,5 εκατομμυρίων ποσόν, εντούτοις η δημοπράτησή του αποφασίσθηκε και μάλιστα ομόφωνα, με τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων Α. Κουκά και Οικονομικών Λ. Νούση να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης.