logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόνυσος 29/02/2024

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ολοκληρώθηκε και είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Αποτελεί υποχρέωση του Προέδρου του ΔΣ, αλλά και όλων των Δημοτικών Παρατάξεων να αναβαθμίσουν περαιτέρω τη διαδικασία συζήτησης και να εξασφαλίσουν την ποιότητα του διαλόγου με ουσιαστικές ερωτήσεις-απαντήσεις, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί κάτι: Η λογοδοσία ως θεσμός δεν καθιερώθηκε, για να διευκολύνει την προβολή της πλειοψηφούσας παράταξης.

Αντίθετα, είναι από τη φύση της δημοκρατικός θεσμός που ενισχύει τον έλεγχο προς τη διοίκηση και προβάλλει την εποικοδομητική κριτική, ώστε η Δημοτική Αρχή να λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας, πιστή στις αρχές της χρηστής διοίκησης, και να επιτύχει τους στόχους που θα ωθήσουν την τοπική κοινωνία προς το μέλλον.

Έστω ότι γίνεται δεκτή η κατόπιν ομοφωνίας «παρέκβαση» από το αυστηρό γράμμα του νόμου.

Η Παράταξη “Νέος Διόνυσος” έχει ήδη καταθέσει προτάσεις οργάνωσης της συζήτησης.

Έχει για παράδειγμα ζητήσει ορισμένες ερωτήσεις να προέρχονται από τους συλλογικούς φορείς της πόλης, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, προς τον οποίο έχει ήδη αποσταλεί επιστολή, ζητώντας τη συνεργασία για την επιλογή των επομένων ερωτήσεων, στην δεύτερη ειδική συνεδρίαση.

Και τούτο διότι το σημαντικό δεν είναι ποιος κάνει την ερώτηση.

Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο της ερώτησης και η όποια (ευκταίο) πειστική απάντηση.

Οι ερωτήσεις που κατατίθενται από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του Νέου Διονύσου αποτελούν προϊόν συστηματικής και ομαδικής συνεργασίας των στελεχών της Παράταξης.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πνεύμα προτείνεται η ισότιμη κατανομή των ερωτήσεων στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να τηρηθεί επί της ουσίας το πνεύμα της λογοδοσίας.

Ειδικότερα προτείνεται:

(Α) Η Δημοτική Αρχή να έχει 4 συνολικά ερωτήσεις, και συγκεκριμένα 2 από δημοτικούς συμβούλους και 2 από τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι ούτως ή άλλως αποτελούν διακεκριμένα στελέχη της.
(Β) Οι υπόλοιπες 8 ερωτήσεις (για να τηρηθεί ο κανόνας 10 + 2), να δοθούν στο σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, με απόλυτη ισοτιμία και συγκεκριμένα από 2 ερωτήσεις σε κάθε μια από τις τέσσερις παρατάξεις χωρίς ανταγωνισμούς και επί μέρους συμφωνίες.

Ιδού η ισοτιμία, ιδού και η ευκαιρία συναίνεσης.

Γραφείο Τύπου Νέος Διόνυσος

ΥΓ 1: Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάρτηση των επισήμων απαντήσεων της Δημοτικής Αρχής στις ερωτήσεις που έχουν ήδη συζητηθεί. Δεν θέλουμε να περιοριστούμε σε δημοσιογραφικές αναφορές όπως π.χ. απαντήσεις της Αντιδημάρχου για την συγκρότηση  δυο επιτροπών για τα θέματα που έθεσε η ερώτησή μας για την ύδρευση-μετρήσεις-τιμολόγηση. Θα παρακολουθήσουμε αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορισθεί για τις δυο επιτροπές που ανακοινώθηκαν,με την ελπίδα να μην ισχύσει το γνωστό ότι για να μην λύσεις ένα πρόβλημα φτιάξε μια επιτροπή

ΥΓ 2: Για κάποιο περίεργο λόγο έχει εξαφανιστεί (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) από το επίσημο site του Δήμου στο YouTube το βίντεο της 1ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας. Ελπίζουμε να πρόκειται για απλές εργασίες αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητάς του και αύριο το πρωί το βίντεο να βρίσκεται στη θέση του.