logo


Με 7 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη θα συνεδριάσει δια ζώσης σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στις 4.30 το απόγευμα το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου. Κεντρική θέση ανάμεσά τους έχει η ίδρυση του Δημοτικού Κοιμητηρίου στη θέση Μπισμπίρι, θέμα που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν και το Δημοτικό αλλά και το Τοπικό Συμβούλιο, μια που άπτεται ενός σημαντικού ζητήματος υποδομής αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας. Φτάνει να δει κανείς τη θεματολογία στις συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων από συστάσεώς τους, όπου κυριαρχούν οι αιτήσεις για παράταση εκταφών σε εδώ και πολλά χρόνια κορεσμένα Κοιμητήρια, για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Το θέμα με την ίδρυση του Δημοτικού Κοιμητηρίου ανακινήθηκε και πάλι στην πρόσφατη (27/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το αίτημα του Δ. Αλεξανδρή από τον Εύπολι, να του δοθεί καταγραφή των οικογενειακών τάφων ανά Κομητήριο. Στην ίδια συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης που είχε ασχοληθεί με το θέμα στον προκαλλικρατικό Δήμο Αγ. Στεφάνου, υπογράμμισε πως ο φάκελος για το Μπισμπίρι  είναι πλήρης με όλες τις μελέτες, ενώ έδωσε τα εύσημα στην απελθούσα Διοίκηση, που “τόλμησε να ακουμπήσει το θέμα” και να αγοράσει την πρώτη από τις τρεις εκτάσεις με τη σχετική χρήση, συνολικής έκτασης περίπου 21 στρεμμάτων. Ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, υπενθύμισε πως εκτός από την πρώτη έκταση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2023) εν μέσω ισχυρότατων αντιδράσεων από τις τότε μειοψηφίες, την αγορά και της διπλανής, δεύτερης, έκτασης, και επιβεβαίωσε τον κ. Ίσσαρη για την ύπαρξη μελετών, οι οποίες όμως χρειάζονται επικαιροποίηση. Προσέθεσε, μάλιστα, ένα ακόμη στοιχείο- πως από την έκταση διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου, τον οποίο η Διοίκησή του είχε αποτυπώσει, ενώ σε επικοινωνία με τη ΔΕΣΦΑ, είχε λάβει τη διαβεβαίωση πως ο αγωγός δεν θα επηρεάσει την ίδρυση του Κοιμητηρίου, εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μαζί με τα συνοδά έργα, που κρίνεται απαραίτητο να γίνουν, όπως τα έχει αναλύσει Ομάδα Έργου που είχε συσταθεί το 2022, ο κ. Φωτάκης, υπογράμμισε ιδιαιτέρως και την ανάγκη επικοινωνίας και συνεννόησης με το Δήμο Ωρωπού, στα όρια του οποίου βρίσκονται οι επίμαχες εκτάσεις.

Για την ιστορία να σημειωθεί, πως με χρήση Κοιμητηρίου για τον Άγ. Στέφανο έχουν ενταχθεί στο Διάταγμα Προστασίας της Πάρνηθας τρεις όμορες εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας 21 στρεμμάτων. Τα πρώτα 5 στρέμματα αγοράσθηκαν το 2013-2014, ενώ για την αγορά της δεύτερης έκτασης, έκτασης 8 στρεμμάτων περίπου, ο Δήμος είχε προσφύγει σε ορκωτό εκτιμητή, που όρισε την τιμή στις 158.000 ευρώ ή 21 ευρώ το τετραγωνικό, κατά πολύ μικρότερη από αυτήν που οριζόταν με εφετειακή απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Η υλοποίηση της απόφασης του Ιανουαρίου 2023 καθυστέρησε, όπως υπενθύμισε ο τέως Αντιδήμαρχος, επειδή η έκταση είχε μεταβιβασθεί από τον ιδιοκτήτη στα ανήλικα τέκνα του, οπότε απαιτείτο δικαστική  απόφαση ώστε να πραγματοποιήσει την αγοραπωλησία εξ ονόματός τους.

*Τέλος, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου υπέβαλε αίτημα με το οποίο ζητεί τη μετονομασία του Ιερού Ναού σε “Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου” λόγω και της συγκυρίας των εορτασμών για τα 100 χρόνια λειτουργίας της ενορίας και της πόλης. Στο αίτημα προστίθεται ακόμη το γεγονός πως το 2024 είναι αφιερωμένο από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας στον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο για τα 1990 χρόνια από το μαρτύριό του.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της κας Θ.Κ. στην οδό Καραολή και Δημητρίου 9 στην Κοιν. Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου (Εξ αναβολής θέμα από το προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο)

ΘΕΜΑ 2ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης για υπηρεσιακά θέματα, σύμφωνα με το άρθρο 17. Παρ. 6 το Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων Δήμου Διονύσου στην Κοινότητα Αγ. Στεφάνου Δήμου Διονύσου

ΘΕΜΑ 3ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση παράτασης ταφής σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 2, παρ. 3 της 55/2022 Απόφ. Δ.Σ. που αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων Δήμου Διονύσου, για την παρακάτω θανούσα: α/ την θανούσα ΣΠ… ΠΑΝ… ενταφιασμένη στο μνημείο με α.α. -452- στο Κοιμητήριο Αγίου Στεφάνου της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 4ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης έγκρισης σύμφωνης γνώμης για την προσθήκη στο ΦΕΚ της ονομασίας του Ιερού Ναού από “Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου” σε “Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου” της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 5ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση αναγκαιότητας μονοδρόμησης της οδού Καραολή & Δημητρίου στην Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 6ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την υποβολή προτάσεων των Τοπικών Συμβούλων για την αναγκαιότητα ίδρυσης & λειτουργίας Νέου Κοιμητηρίου Αγίου Στεφάνου στη θέση Μπισμπίρι της Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 7ο Η.Δ.: Συζήτηση και λήψη απόφασης για την προέγκριση ή μη για την κατασκευή κοινών τάφων με α.α. -636-, -224-, -591- και α.α. -347Α- στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.