logo


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή (Τρίτη 27 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου η κατάρτιση της προκήρυξης για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Και για δεύτερη φορά- μετά από την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής πριν από ενάμιση μήνα- έγινε φανερή η ύπαρξη μπλοκ, και η διάσταση απόψεων, μέσα στους κόλπους της Διοίκησης: Εννέα δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, με παρόντες στην ψηφοφορία τούς 18 επί συνόλου 21, ψήφισαν αρνητικά στην εισήγηση που υπέγραφε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ. είχε αποχωρήσει νωρίτερα ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση) να υπερψηφίζουν, μετά μάλιστα και από εποικοδομητικές επισημάνσεις.

Στ. Δημητριάδης, Αγγ. Πέππα, Π. Τσούκας, Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα, Κ. Σαρκίρης, Λ. Κανακάρη, Ν. Βενέτης, Σ. Μανδάλακα και Στ. Ουσταμπασίδης διαφώνησαν με την ανάγκη εφαρμογής του θεσμού και στην πόλη μας. Αλλά μόνο ο τελευταίος αιτιολόγησε την ψήφο του: Η έμμισθη θέση του Συμπαραστάτη θα επιβαρύνει τα οικονομικά του Δήμου, ενώ η διοικητική υποστήριξη που προβλέπεται να του προσφέρουν οι υποστελεχωμένες Υπηρεσίες του Δήμου, θα επιβαρύνει τη δική τους θέση, υποστήριξε ο κ. Ουσταμπασίδης, θεωρώντας πως τη δουλειά του Συμπαραστάτη την κάνει ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τα 700 ευρώ μηνιαία αντιμισθία είναι μικρό ποσόν, για να μιλάμε για επιβάρυνση των οικονομικών, και μάλιστα για κάποιον που αναλαμβάνει θέση ανεξάρτητης Αρχής, απάντησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης, ενώ η Δήμαρχος παραδέχθηκε πως πολλοί Δήμοι δεν έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, επειδή δεν έχουν βρει τρόπο να λειτουργήσει ο θεσμός, εικόνα που πάντως αλλάζει σιγά σιγά.

Υπογράμμισε, μάλιστα, εμφατικά, πως τώρα, μέσα στο πρώτο δίμηνο της θητείας, είναι η ευκαιρία να εκλεγεί ο Συμπαραστάτης, μια που η νομοθεσία δεν δίνει άλλο περιθώριο (σ.σ. η προσθεσμία πάντως των 2 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων, που ορίζει η σχετική νομοθεσία, θεωρείται ενδεικτική και όχι περιοριστική, δεν πρέπει πάντως να ξεπερνάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα πέραν του διμήνου, ενώ είναι δυνατή η επανάληψη της διαδικασίας μέσα στην ίδια δημοτική περίοδο, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ τον Ιανουάριο του 2020).

Γ. Φωτάκης από τη μείζονα, Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι και Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο, κατέθεσαν από την πλευρά τους σειρά προτάσεων, ώστε η προκήρυξη για την εκλογή Συμπαραστάτη να απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους με επιστημονική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία, αλλά και με αυτοδιοικητική γνώση ή και εμπειρία, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα στο περιβάλλον του Δήμου:

Χρήσιμο θεσμό, χαρακτήρισε το Συμπαραστάτη ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, που προσέθεσε πως δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως προέκταση της Δημοτικής Αρχής αλλά ούτε και ως χωροφύλακάς της, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις  αναφορικά με τα κριτήρια που τίθενται στην προκήρυξη.

Στο ιστορικό με τις δυο αποτυχημένες απόπειρες εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο παρελθόν (πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη και εν συνεχεία Διοίκηση Ζαμάνη, στην οποία μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και ο σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν υποψήφιοι), αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Εύπολι. Ο θεσμός, τόνισε ο κ. Κουριδάκης, διασφαλίζει πως οι δημότες θα αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση με σεβασμό και αξιοπρέπεια με στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους, και ζήτησε ως κριτήριο επιλογής την αυτοδιοικητική εμπειρία. Καταλήγοντας ο επικεφαλής του Εύπολι, απηύθυνε έκκληση, “αυτή τη φορά να εκλέξουμε Συμπαραστάτη”, χωρίς παρασκηνιακές διεργασίες.

Την επιλογή Συμπαραστάτη συναινετικού και διαλλακτικού, προς όφελος των δημοτών, και όχι συγκρουσιακού και επιθετικού, που θα δημιουργεί προβλήματα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου. Πρότεινε, τέλος, με τη σειρά του καλύτερη διαμόρφωση των κριτηρίων επιλογής στην προκήρυξη, καθώς και την αυτοπρόσωπη παρουσία των υποψηφίων την ημέρα της εκλογής, ώστε να παρουσιάσουν και τον εαυτό τους αλλά και το πώς βλέπουν το θεσμό που θα υπηρετήσουν (σ.σ. κάτι που πάντως προβλέπεται από τη διαδικασία).

Πρόκληση, τέλος, για μια εύρυθμη διοίκηση που θέλει να λειτουργεί υπέρ του πολίτη, χαρακτήρισε το θεσμό του Συμπαραστάτη ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Κοκκαλάς, θεωρώντας πως διευρύνει σε τοπικό επίπεδο το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη. “Συνεπώς, όποιος θεσμός και μηχανισμός επιστρατεύεται για τη διευθέτηση προβλημάτων, είναι απαραίτητος για την πόλη μας”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Μετά και από τα παραπάνω, η προκήρυξη για το Συμπαραστάτη του Δημότη απέσπασε 17 θετικές έναντι 9 αρνητικών ψήφων δημιουργώντας ερωτηματικά για την τύχη του θεσμού στο Δήμο Διονύσου, όταν με το καλό έρθει η ώρα της εκλογής ανάμεσα στους όποιους υποψήφιους προσέλθουν, οπότε και θα απαιτηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή θετική ψήφος από τουλάχιστον 23 δημοτικούς συμβούλους.