logo


Σε θετική κατεύθυνση εκτιμά πως κινούνται οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εγκατάσταση νέων Λατομείων στην Πεντέλη, ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, σήμερα δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας. Την εκτίμησή του αυτή βασίζει ιδιαιτέρως στις κατηγορηματικές δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΝ Ν. Ταγαρά στη Βουλή, που ήρθαν σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη. Μιλώντας στην Οδό Διονύσου ο κ. Φωτάκης, δίνει τις παραμέτρους του αγώνα, όπως τον έδωσε και προσωπικά αλλά και ως στέλεχος της απελθούσας Διοίκησης, από κοινού με τη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των Λατομείων τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, τονίζει πως ένας αγώνας για να κερδηθεί απαιτεί “καθαρή πολιτική βούληση και ευθύνη, δουλειά σε βάθος, σύστημα και σχέδιο, υπομονή και επιμονή” και δηλώνει, ο ίδιος και η παράταξή του, παρόντες στις επάλξεις μέχρι το θέμα να λήξει οριστικά:

Οδός Διονύσου: Κύριε Φωτάκη το τελευταίο διάστημα είχαμε εξελίξεις σε σχέση με το μεγάλο θέμα της λειτουργίας νέων λατομείων στην περιοχή μας. Είστε από τους ανθρώπους που χειρισθήκατε τη σοβαρή αυτή υπόθεση. Θεωρείτε πως είναι σε θετική κατεύθυνση αυτές οι εξελίξεις;

Γιάννης Φωτάκης: Απολύτως θετική κ. Χαζάπη. Βέβαια έχουμε ακόμη δρόμο. Ελπίζω σύντομα να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση, όπως δεσμεύθηκε στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Χριστοδουλάκη, ο Υπουργός κ. Ταγαράς. Μια ρύθμιση που θα απαγορεύει ακόμη και την έκδοση αδειών ερευνών για μαρμαροφόρα κοιτάσματα. Επίσης απομένουν θέματα παρεμβάσεων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στην περιοχή, σύμφωνα επίσης με τη δέσμευση του κ. Ταγαρά.

Ο.Δ.: Είναι αλήθεια ότι από την αρχή, εδώ και τρία χρόνια, που ανέκυψε αυτό το πρόβλημα εκφράζατε την αισιοδοξία σας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πού τη βασίζατε;

Γ.Φ.: Καλό ερώτημα για το χειρισμό και ευόδωση και άλλων παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. Όσο μπορώ πιο σύντομα: Μελετήσαμε την προϊστορία με κάθε λεπτομέρεια και είδαμε ότι οι άδειες των προϋφισταμένων λατομείων, είχαν λήξει πριν 33 χρόνια. Επομένως η παρούσα προσπάθεια των επιχειρηματικών συμφερόντων, να εμφανισθεί ως συνέχιση της παλαιάς δεν είχε βάση. Επρόκειτο για λειτουργία νέων λατομείων, που όμως απαγορεύεται από τις διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και του Αρχαιολογικού νόμου. Στη στέρεη αυτή βάση οργανώσαμε τον αγώνα μας, εργαζόμενοι σε τρία επίπεδα:

Απορρίψαμε στα συλλογικά όργανα του Δήμου, τις κατατεθείσες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), με θέσεις πλήρως τεκμηριωμένες και μάλιστα με προσωπική σκληρή δουλειά. Δώσαμε, πετυχημένα, τη μάχη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Ασκήσαμε τα ενδεικνυόμενα ένδικα μέσα, και βέβαια ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο ΣτΕ, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το απαιτούσαν.

Την ίδια ώρα προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε, κατά το δυνατόν, με πάσης φύσεως ενέργειες, τον κοινωνικό παράγοντα. Πρόκειται για τον παράγοντα που δεν μπορεί να λείπει από το σχεδιασμό για την ευόδωση ενός δύσκολου αγώνα. Θυμίζω τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις, τη μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία με την έκδοση και διανομή φυλλαδίων, την ενημέρωση και κινητοποίηση φορέων και οικολογικών οργανώσεων, την οργάνωση συναυλίας, κ.λπ.

Τέλος κινηθήκαμε αποφασιστικά και προς το πολιτικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αλλά και προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της περιοχής, εξασφαλίζοντας μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία την έκφραση καθολικής πολιτικής βούλησης εναντίον των λατομείων. Εδώ επιθυμώ να υπενθυμίσω την έμπρακτη και επανειλημμένη συνδρομή της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Έτσι λοιπόν κ. Χαζάπη είχαμε αποτέλεσμα.

Ο.Δ.: Ναι, αλλά ορισμένοι συμπολίτες μας σας ασκούν κριτική, ότι έπρεπε να επικεντρωθείτε μόνον στην πίεση προς το πολιτικό επίπεδο, όπως άλλωστε οι ίδιοι υποστήριζαν εξ αρχής.

Γ.Φ.: Γι’ αυτούς, που ευτυχώς είναι πολύ λίγοι, να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου: Δηλ. να μην μελετούσαμε την υπόθεση, να μην εξετάζαμε τη νομιμότητά της, να μην απορρίπταμε τη ΜΠΕ, να μην δίναμε τη μάχη στο ΚΑΣ, με την απαραίτητη τεκμηρίωση και τέλος να μην συμπεριλαμβάναμε στις ενέργειές μας και τον κοινωνικό παράγοντα;

Με αυτές τις τοποθετήσεις τους, οι κύριοι αυτοί εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Απλά προσπαθούν να δώσουν το παρών με ιδιοτέλεια, πολιτικολογώντας με μικροψυχία και άρνηση για αυτονόητα ζητήματα για όσους διαθέτουν στοιχειώδη εμπειρία από κοινωνικούς αγώνες και πώς αυτοί μπορούν να ευοδωθούν.

Ο.Δ.: Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η νεοσύστατη ομάδα Πεντέλη SOS της Κοινότητας Διονύσου, σ’ αυτήν οφείλεται η τελευταία εξέλιξη με τη δήλωση Ταγαρά στη Βουλή, μετά και από την ερώτηση Χριστοδουλάκη. Τελικά αυτή η ερώτηση ήταν προϊόν μεμονωμένων ή συντονισμένων πιέσεων;

Γ.Φ.: Νομίζω κ. Χαζάπη ότι είναι σωστό να εντοπιζόμαστε, κάθε φορά, στα ουσιαστικά προβλήματα και εν προκειμένω στα Λατομεία και τις σχετικές εξελίξεις και μάλιστα σε μια στιγμή θετικής προοπτικής, και όχι σε προθέσεις μικροπολιτικών και μάλιστα μικρόψυχων προσεγγίσεων. Για το λόγο αυτό δεν επιθυμώ να δώσω άλλη απάντηση πέραν αυτής, ότι ευτυχώς και το τονίζω, λίγα μέλη της εν λόγω ομάδας, έχουν τα χαρακτηριστικά που περιέχει η απάντησή μου, στο προηγούμενο ερώτημά σας.

Τώρα σε ό,τι αφορά, το ποιος τελικά, προκάλεσε τη θετική εξέλιξη, η απάντηση  είναι απλή και καθαρή: Η παράταξή μας και εγώ που είχα την τιμή να χειρίζομαι εκ μέρους της και του Δήμου γενικότερα αυτό το μεγάλο πρόβλημα, συνεργασθήκαμε εξαιρετικά με τον κ. Χριστοδουλάκη, τόσο στην αρχική ερώτηση, όσο και στη συνέχεια, στην μετατροπή της σε επίκαιρη.

Ο.Δ.: Να επανέλθουμε λοιπόν κ. Φωτάκη στο θέμα και ειδικά στις τελευταίες εξελίξεις.

Γ.Φ.: Ναι. Όπως γνωρίζετε, με βάση τη τεκμηριωμένη θέση μας ότι δεν υπάρχει περίπτωση νόμιμης λειτουργίας νέων λατομείων στο Πεντελικό, είχαμε επεξεργασθεί σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μην εκδίδονται ούτε καν σχετικές άδειες ερευνών και να αναστατώνεται χωρίς λόγο η τοπική κοινωνία.

Τον περασμένο Μάρτιο προωθήσαμε το παραπάνω σχέδιο στη Βουλή και ο τότε Υπουργός κ. Σκρέκας, αναγνωρίζοντας το δίκαιό μας, δεσμεύθηκε θετικά. Βέβαια λίγο αργότερα ακολούθησαν οι πολιτικές και δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο δεν παραιτηθήκαμε ως Δημοτική Αρχή. Επανήλθαμε επίμονα στην Κυβέρνηση τόσα γραπτά όσο και με συναντήσεις με δύο αρμόδιους Γεν. Γραμματείς (Ορυκτών πόρων και Περιβάλλοντος), με αίτημα άμεσα να υλοποιηθεί η ως άνω δέσμευση του κ. Σκρέκα. Συγχρόνως δεν μείναμε εκεί. Όπως προαναφέρθηκα, με τη συνεργασία μας με το βουλευτή κ. Χριστοδουλάκη, φέραμε το θέμα στη Βουλή, αρχικά με ερώτηση, όπου πήραμε την θετική και πάλι απάντηση από την κ. Μενδώνη και στη συνέχεια με επίκαιρη ερώτηση, όπου είχαμε επαναβεβαίωση της δέσμευσης Σκρέκα, αυτή τη φορά από τον κ. Ταγαρά, για προώθηση άμεσα της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης.

Ο.Δ.: Και κάτι τελευταίο κ. Φωτάκη, που θέλετε να τονίσετε;

Γ.Φ.: Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όσους συστρατευθήκαμε στην υπόθεση αυτή, τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και όχι μόνον. Βέβαια, όπως ήδη τόνισα κ. Χαζάπη, παραμένουμε στις επάλξεις μέχρι το θέμα να λήξει. Αλλά και κάτι τελευταίο ως παρακαταθήκη για το μέλλον: Ένας αγώνας για να τελεσφορήσει πρέπει να δοθεί με καθαρή πολιτική βούληση και ευθύνη, με δουλειά σε βάθος, σύστημα και σχέδιο, με υπομονή και επιμονή.

Ο.Δ.:  Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Φ.: Κι εγώ κ. Χαζάπη.