logo


Τα προηγούμενα 4 χρόνια ήταν πάντα ανοιχτή στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Διονύσου, ιδιαιτέρως από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Π. Πανάγου. Το αφήγημα που κυριαρχούσε ήταν πως η απελθούσα Διοίκηση ούτε καλή διαχείριση του δημοτικού χρήματος έκανε ούτε και φρόντιζε να βελτιώσει τα οικονομικά του Δήμου, αντιθέτως υποθήκευε το μέλλον της πόλης, πρακτικά με οικονομικές αλχημείες. Το χρηματικό υπόλοιπο, οι ανείσπρακτες οφειλές, τέλος, αποτελούσαν σταθερή αναφορά στις αιτιάσεις των τότε μειοψηφιών.

Στην πρόσφατη, πάντως, ειδική συνεδρίαση για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, το θέμα άνοιξε και πάλι, αυτή τη φορά μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της Διοίκησης Κ. Σαρκίρη. Και μπορεί να ήταν η τελευταία κατά σειρά, η απάντηση όμως της αρμόδιας Αντιδημάρχου Λ. Νούση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Για το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δήμο, ρώτησε λοιπόν ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος. Και η απάντηση της Αντιδημάρχου ήταν αποκαλυπτική:

Μόνο από την ύδρευση, τα οφειλόμενα προς το Δήμο ανέρχονται στα 4,7 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. δεν έχουν εισπραχθεί λογαριασμοί για κανένα τετράμηνο του 2023). Η οφειλή από το φόρο 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των καταστημάτων ανέρχεται στις 328.000 ευρώ, τα τέλη Κοιμητηρίων στις 200.000 ευρώ, η οφειλή από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στις 540.000 ευρώ και από το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων 400.000 ευρώ, η οφειλή από τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού ανέρχεται στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ και από διάφορες άλλες κατηγορίες στις 830.000 ευρώ. Απαντώντας, επιπλέον σε διευκρινιστική ερώτηση του τέως Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, η κ. Νούση ανέφερε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα ανέρχονται στο ποσόν των 11,1 εκατομμύρια ευρώ.

“Μόλις έχουμε αναλάβει και, ξεκινώντας από την ύδρευση, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να οργανωθούν οι υπηρεσίες και να μπορέσουμε να εισπράξουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσόν από τα παραπάνω”, ολοκλήρωσε την απάντησή της η κ. Νούση.

Σημειώνεται εδώ πως η ίδια, απαντώντας λίγο νωρίτερα σε ερώτηση της Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο ειδικά για το θέμα που έχει ανακύψει με τους υπέρογκους και ετεροχρονισμένους λογαριασμούς στην ύδρευση, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν καθόλου μετρήσεις για όλο το 2023, έτσι που υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν μηδενικές εισπράξεις.

Σημ. Ο.Δ. Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας κατατέθηκαν 11 συνολικά ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους. Δυο από αυτές θεωρήθηκαν συναφούς περιεχομένου και απαντήθηκαν ως μια ερώτηση, ενώ άλλη μία περιείχε πολλά, ανεξάρτητα και διαφορετικά μεταξύ τους, υποερωτήματα, και παραλείφθηκε. Ακόμη δυο ερωτήσεις κατατέθηκαν από Προέδρους Κοινοτήτων. Στην παρουσίαση των ερωτήσεων και των απαντήσεων της Δημοτικής Αρχής, η Οδός Διονύσου πρόταξε το οικιστικό- δασικό πρόβλημα, ως το πλέον σημαντικό για το Δήμο. Σειρά σήμερα έχει η οικονομική κατάστασή του.