logo


Η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, και όχι ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, ανέλαβε να απαντήσει στην ερώτηση του επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη σχετικά με το οικιστικό και δασικό πρόβλημα, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Κι αυτό, επειδή το οικιστικό και δασικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης, που έχει ταλαιπωρήσει όλους τους δημότες και έχει απασχολήσει όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις, όπως υπογράμμισε η κ. Μαϊχόσογλου.

“Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του Δήμου Διονύσου, είναι το οικιστικό -δασικό. Είδαμε πως υπάρχει μια κινητικότητα από την πλευρά της Διοίκησης σχετικά με αυτό το θέμα, και ειδικότερα για την εξέλιξη εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Είναι κρίσιμο να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας: Ποιοι θα το χειριστούν από την πλευρά του Δήμου; Ποιοι και με ποιον τρόπο θα καθορίσουν τις απαιτήσεις του Δήμου; Ποιες και πώς θα είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν προκειμένου γρηγορότερα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να λυθεί το θέμα για όλες τις περιοχές του Δήμου;”, ήταν η ερώτηση του κ. Κουριδάκη. Ο ίδιος ανέτρεξε στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό, που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, όταν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενώ η σύμβαση με το μελετητή εγκρίθηκε πριν λίγους μήνες. Για τις επαφές της με το μελετητή το προηγούμενο διάστημα, η απελθούσα Δημοτική Αρχή δεν έδινε καμιά ενημέρωση, υπογράμμισε ο κ. Κουριδάκης, ενώ παρότρυνε τη νυν Διοίκηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να μην παρέλθει άπρακτη ακόμη μια πενταετία χωρίς λύση για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που σχετίζεται με την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, αλλά και με την αξιοποίηση των περιουσιών των δημοτών.

Στην απάντησή της η Δήμαρχος τόνισε: “Οφείλουμε να παρέχουμε τις δέουσες κατευθύνσεις, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η πολεοδομική κατάσταση κάθε περιοχής κατά τη διαδικασία εκπόνησης του ΤΠΣ. Οι οικισμοί προ του ’23 είναι του Αγ. Στεφάνου, Πευκοφύτου- Σπατατζικίου, Άνοιξης των Αγίων Αγγέλων, Φασίδερι, της Ραπεντώσας, της Αμυγδαλέζας, και της Σταμάτας-Σπάτων- Παλαιοσταμάτας. Η νόμιμη οριοθέτησή τους θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της εκπόνησης  του ΤΠΣ και η θέση μας είναι ότι οι εν λόγω οικισμοί πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Έχουμε λοιπόν έρθει σε επαφή με την εκπρόσωπο της μελετητικής κοινοπραξίας που έχει αναλάβει, ώστε να της παρέχουμε επικαιροποιημένα αντίγραφα εγγράφων, χαρτών, αποφάσεων, διοικητικών πράξεων και ό, τι ζητηθεί από τους φακέλους μελετών οριοθέτησης των οικισμών. Μετέχουμε στην επιτροπή παρακολούθησης που έχει συσταθεί και απαρτίζεται τόσο από μέλος του ΥΠΕΝ, όσο και του ΤΕΕ αλλά και του Δήμου μας, τοπογράφο μηχανικό. Άμεσα, και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συγκροτήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, καθώς επίσης και μηχανικοί του τόπου μας, που έχουν ασχοληθεί με τα θέματα των οικισμών, ώστε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και παράλληλα, τις θέσεις αυτές θέλουμε να τις μεταφέρουμε και σε ανώτερο επίπεδο, κλείνοντας ραντεβού και με τον υπουργό τον συγκεκριμένο. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και η χαρά μας θα είναι απερίγραπτη αν είμαστε εμείς που θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Σημ. Ο.Δ. Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας κατατέθηκαν 11 συνολικά ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους. Δυο από αυτές θεωρήθηκαν συναφούς περιεχομένου και απαντήθηκαν ως μια ερώτηση, ενώ άλλη μία περιείχε πολλά, ανεξάρτητα και διαφορετικά μεταξύ τους, υποερωτήματα, και παραλείφθηκε. Ακόμη δυο ερωτήσεις κατατέθηκαν από Προέδρους Κοινοτήτων. Η Οδός Διονύσου θα παρουσιάσει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής, ξεκινώντας σήμερα με αυτή που αφορά στο σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου Διονύσου, το οικιστικό και δασικό.