logo


Με τη δέσμευση για αναγκαίες διορθώσεις και προσαρμογές για την καλύτερη διεξαγωγή της στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 20 Φεβρουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που πλέον θα επαναλαμβάνεται κάθε δυο μήνες.

Υπενθυμίζεται πως για τη συνεδρίαση αυτή είχε προηγηθεί η κατάθεση ερωτήσεων από τις παρατάξεις, αλλά και από τους Προέδρους 2 Κοινοτήτων- Άνοιξης και Δροσιάς- ώστε οι αρμόδιοι εκ μέρους της Διοίκησης να προσέλθουν προετοιμασμένοι. Στο στάδιο αυτό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης είχε καλέσει τις παρατάξεις σε άτυπη διαβούλευση ώστε να ξεκαθαριστεί πόσες ερωτήσεις μπορεί να υποβάλει η καθεμιά, μια που σύμφωνα με το νόμο αν συγκεντρώνονταν πέραν των 10 ερωτήσεων, τότε το Προεδρείο έπρεπε να προχωρήσει σε δημόσια κλήρωση. Παρόλο που η αρχική κοινή επιδίωξη ήταν να αποφευχθεί η κλήρωση και να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να υποβάλουν κατ’ αναλογία τα ερωτήματά τους, στη συνέχεια εντούτοις φάνηκε πως ο “Νέος Διόνυσος” δεν συμφώνησε και αντί για μια, κατέθεσε τελικά δυο ερωτήσεις.

Την ανακολουθία αυτή, για την οποία μάλιστα δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση από πλευράς Προέδρου, ανέδειξε ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που υπενθύμισε τη συναίνεση που είχε επιτευχθεί στην άτυπη διαβούλευση, ενώ υπογράμμισε πως ενδεχόμενη κλήρωση θα στρέβλωνε τη διαδικασία, σε βάρος του σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Προσέθεσε μάλιστα πως η παράταξή του, που δικαιούτο να υποβάλει 4 ερωτήσεις, παραχώρησε μία από αυτές σε παράταξη της μειοψηφίας, ώστε όλες να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ειδική συνεδρίαση.

“Σταράτα λόγια και καθαρές κουβέντες και όχι πολιτικό θέατρο για προσωπική προβολή ή διεκπεραίωση της εκ του νόμου υποχρέωσης ή κοκορομαχία”, ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, τονίζοντας πως αυτή η ειδική συνεδρίαση μπορεί να γίνει η αφετηρία διαλόγου και πραγματικής επικοινωνίας με τους δημότες αλλά και τους φορείς: “Αυτοί μέσω των παρατάξεων βάζουν τα θέματα, άρα εμείς ως παρατάξεις πρέπει να μιλάμε με τους πολίτες”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας. Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί στο σεβασμό των αποφάσεων, αφήνοντας έτσι αιχμές κατά της πρακτικής που ακολούθησε ο Νέος Διόνυσος: “Οφείλουμε να κρατήσουμε ένα καθαρό κλίμα επικοινωνίας και διαβούλευσης μεταξύ μας. Άρα εκτός από τους νόμους, οφείλουμε να τηρούμε και τις αποφάσεις της μεταξύ μας διαβούλευσης, αλλά και να είμαστε ευέλικτοι, ώστε ο δημότης να εισπράττει τελικά πραγματικές και όχι προσχηματικές απαντήσεις”, υπογράμμισε ο κ. Κουριδάκης.

“Ο νόμος δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία και δεν αφήνει περιθώριο για άλλες εναλλακτικές: Αν συγκεντρωθούν πάνω από 10 ερωτήσεις, τότε γίνεται κλήρωση”, επέμεινε ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του κ. Καλαφατέλη για έλλειμμα δημοκρατίας. Επέμεινε επιπλέον πως ουδέποτε η παράταξή του συμφώνησε με τις κατ’ αναλογία ερωτήσεις, ενώ τόνισε πως κάθε άλλη, και συναινετική ακόμη διαδικασία, πλην της κλήρωσης, αυτομάτως θέτει την ειδική συνεδρίαση εκτός νόμου.

“Ήμουν παρών στην άτυπη διαβούλευση, χάσαμε τρεις ώρες και λέω πως ο Νέος Διόνυσος και η κ. Ιατρού, σε συνεχή συνεννόηση με τον επικεφαλής της παράταξής της, συμφώνησε στην απόφαση, για να το αναιρέσει λίγο αργότερα”, τόνισε ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Επί της ουσίας, αν ακολουθείτο η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, η ερώτηση του κ. Παντελόγλου, μόνου εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου, θα είχε μία στις 35 πιθανότητες να κληρωθεί, και χθες και σε κάθε ειδική συνεδρίαση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε στο Νέο Διόνυσο κατηγορώντας τον πως επέβαλε εκβιαστικές και πραξικοπηματικές πρακτικές. Αμφισβήτησε τέλος την πρόθεση του νομοθέτη, του ίδιου που αποκλείει τις παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες διαθέτουν μικρή δύναμη, από την εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα του Δήμου.

Διαφορετική εικόνα, εντούτοις, έδωσε η δημοτική σύμβουλος του Νέου Διόνυσου. Η κ. Ιατρού περιέγραψε τη διχογνωμία που είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια της άτυπης διαβούλευσης, με την ερμηνεία της βούλησης του νομοθέτη- σ.σ. πόσες ερωτήσεις προβλέπεται να καταθέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και πόσες οι Πρόεδροι Κοινοτήτων- ενώ κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία για κωλυσιεργία.

Από την πλευρά του, περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε για την άτυπη διαβούλευση, που είχε προηγηθεί ο κ. Αμπαρτζίδης, επιβεβαιώνοντας την αρχική πλήρη συμφωνία όσων συμμετείχαν να αποφευχθεί η κλήρωση στο πνεύμα της εκπροσώπησης και της δημοκρατίας, ενώ προανήγγειλε και επόμενες ενέργειες: Όπως τόνισε, έχει ζητήσει από τις παρατάξεις την κατάθεση προτάσεων σε προσεχή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διορθωθούν οι όποιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες προέκυπταν στη χθεσινή, “πιλοτικού χαρακτήρα”, διαδικασία. Έτσι θα προκύψει ένα σχέδιο διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, που θα προστεθεί ως παράρτημα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με απώτερο στόχο την τροποποίηση και αυτού του Κανονισμού, που μετράει κιόλας 13 χρόνια. Επιπλέον, και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επαγγέλλεται η νέα Διοίκηση του Δήμου, θα επιφυλαχθεί ενεργή συμμετοχή των συλλογικών φορέων της πόλης στην ειδική συνεδρίαση, ενώ στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των Τοπικών Συμβουλίων, οι ερωτήσεις των Προέδρων τους θα προτάσσονται κατά την εν λόγω διαδικασία. Ο κ. Αμπαρτζίδης, τέλος, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί χθες η κλήρωση, ανακοίνωσε πως με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ερώτημα δημοτικού συμβούλου της, συναφές σε περιεχόμενο με αυτό που προερχόταν από το Νέο Διόνυσο, θα αποσυρόταν, προς χάριν της αντιπροσωπευτικότητας.

Τέλος, η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε η ειδική συνεδρίαση να διεξαχθεί ομαλά, ενώ επανέλαβε πως η Διοίκησή της δεν επιδιώκει τις αντιπαραθέσεις: «Το μόνο που θέλουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά για να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του Δήμου, κάτι που κάνουμε από την ανάληψη των καθηκόντων μας, πριν από ενάμιση μήνα. Η επαφή και η συνεργασία μας με τις Υπηρεσίες είναι στενή για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και στη συνέχεια να ενημερώσουμε τους δημότες με σεβασμό και ειλικρίνεια, με στόχο σε βάθος πενταετίας να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας”, είπε η κ. Μαϊχόσογλου

Η ίδια η συνεδρίαση διεξήχθη με περίπου όρους Βουλής:

Ο κ. Αμπαρτζίδης διάβαζε τις ερωτήσεις όπως ήταν κατατεθειμένες από τους Προέδρους και τις παρατάξεις (σ.σ. κάτι που ίσως αλλάξει στο μέλλον, μια που ζητήθηκε οι ερωτώντες να διαβάζουν οι ίδιοι και να αναλύουν τα ερωτήματά τους), οι αρμόδιοι από πλευράς Διοίκησης- Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι- απαντούσαν, οι ερωτώντες προχωρούσαν σε δευτερολογία και η κάθε ερώτηση ολοκληρωνόταν με δευτερολογίες από τα αρμόδια στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Η τελευταία, και δια της Δημάρχου και δια των Αντιδημάρχων, υπενθύμιζε συχνά πως η θητεία τους μετρά μόλις ενάμιση μήνα, ανακοίνωναν πάντως προθέσεις και ενέργειες που θα αναλάβουν στο μέλλον.

Όσον αφορά, συνοπτικά, στις ερωτήσεις καθεαυτές:

Η επισκευή της στέγης του Πολιτιστικού στην Άνοιξη, απασχόλησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χ. Πιπέρη, και οι χώροι στάθμευσης στη Δροσιά την Πρόεδρο Τζ. Πασιπουλαρίδου.

Τρεις ερωτήσεις κατέθεσε η μείζων μειοψηφία, και αφορούσαν:


Στην παραβατικότητα και την απρεπή συμπεριφορά αιρετών, με τον Στ. Κριεμάδη να κάνει ειδική μνεία σε συμπεριφορές δυο Αντιδημάρχων
στην αποδυνάμωση των κοινωνικών δομών, με την αποχώρηση εθελοντών και εθελοντών γιατρών, όπως ανέφερε η Γ. Κριεμάδη
στην ανάγκη εκ νέου συγκρότησης του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας καθώς και ορισμού συντονιστή για την παλλαϊκή άμυνα και την πολιτική σχεδίαση εκτάκτου ανάγκης (ΠΣΕΑ), αναφέρθηκε ο Γ. Φωτάκης

Το ερώτημα του Κ. Κουριδάκη από τον Εύπολι αφορούσε στο οικιστικό και δασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η μισή πόλη και χιλιάδες κατοίκων της, σε σχέση με το υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.


Ενώ η ερώτηση του Δ. Αλεξανδρή από την ίδια παράταξη, αποτελείτο ουσιαστικά από διαφορετικά υποερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου, τις σχολικές μονάδες του, την εξέλιξη των έργων αλλά και τις κοινωνικές δομές. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι ξέφευγε από το πλαίσιο της συγκεκριμένης ειδικής συνεδρίασης, ακουμπώντας σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς, απαντήθηκαν εντούτοις εν μέρει στην πορεία της συνεδρίασης, με αφορμή συγγενικά ερωτήματα συναδέλφων του.

Η επόμενη ερώτηση ήρθε από τη Δ. Ιατρού και το Νέο Διόνυσο, με θέμα τις υποδομές του δικτύου ύδρευσης αλλά και τους υπέρογκους λογαριασμούς, με το λόγο να παίρνει εν συνεχεία ο Ν. Καρυστινός επικεφαλής της ίδιας παράταξης, με ερώτηση που αφορούσε στην πορεία των έργων αποχέτευσης που εκτελούνται στην πόλη.

Οι ερωτήσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ολοκληρώθηκαν με τη Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου και τον Τ. Παντελόγλου να αναφέρεται στην κατάσταση των σχολείων του Δήμου, ρωτώντας τη Διοίκηση αν προτίθεται να κινηθεί διαφορετικά- και πώς- σε σύγκριση με τους προκατόχους της.

Όπως είχε συμφωνηθεί στην άτυπη διαβούλευση της προηγούμενης εβδομάδας, η Δημοτική Αρχή είχε δικαίωμα να υποβάλει τρεις ερωτήσεις. Μετά και την απόσυρση της ερώτησης της Σ. Μανδάλακα, που ήταν συναφής με αυτήν της κ. Ιατρού, ερωτήσεις έγιναν από τον Πρόεδρο αναφορικά με τη διαχείριση και την αποκομιδή των ιδιωτικών κηπαίων, καθώς και από τον Κ. Σαρκίρη, σχετικά με τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δήμο. Αυτή ήταν και η τελευταία ερώτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί εκεί η ειδική συνεδρίαση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως την πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Διονύσου παρακολούθησαν και αρκετοί δημότες στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή, βράδυ Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, στο σχετικό βίντεο στο κανάλι του Δήμου στο YouTube έχουν σημειωθεί λίγο περισσότερες από 300 επισκέψεις.

Όπως μάλιστα επεσήμανε στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος, δικαίωμα λόγου για θέμα που συζητείται, με στόχο τον εμπλουτισμό του, έχουν και δημότες.