logo


Με ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των σχολείων στο Δήμο Διονύσου σήμερα, και τις κινήσεις της νέας Διοίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα προσέλθει αύριο Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τη δίμηνη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής:

Διόνυσος 16 /02/2024

Ερώτηση

Η προηγούμενη διοίκηση με την εφαρμογή της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, την οποία εφάρμοσε, όχι μόνο δεν βοήθησε στην λύση των προβλημάτων τα οποία προϋπήρχαν στα σχολεία, αλλά πρόσθεσε και αυτή το λιθαράκι της στο να γίνει κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται η σημερινή, ιδιαίτερα δύσκολη, κατάσταση στα σχολεία του Δήμου και κυρίως σε αυτά της περιοχής με τους περισσότερους κατοίκους, αυτής του Αγίου Στεφάνου.

Ακραίο παράδειγμα αυτό των νηπιαγωγείων όπου 4 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, με ακατάλληλες υποδομές, σε ακατάλληλες αίθουσες και εντελώς ακατάλληλο αύλειο χώρο.

Αντίστοιχη η κατάσταση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Στεφάνου με μεγάλο αριθμό μαθητών και προβλήματα που αντί για ουσιαστικές λύσεις να καταλήγουν σε μπαλώματα.

Αλλά και στις άλλες δημοτικές κοινότητες τα προβλήματα δεν είναι πιο λίγα.

Η ελλιπής χρηματοδότηση οδηγεί διευθυντές και γονείς στη λογική της αυτοχρηματοδότησης.

Μπροστά στο αδιέξοδο παρουσιάζεται ως λύση η πολιτική που λέει ότι τα σχολεία πρέπει να έχουν χορηγούς και όπου δεν βρίσκουν χορηγούς να βοηθάνε οι γονείς βάζοντας το χέρι στην τσέπη, κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Η σημερινή διοίκηση καλείται να εφαρμόσει τον νόμο της κυβέρνησης που καταργεί, εκτός των άλλων νομικών προσώπων, τις δύο σχολικές επιτροπές και την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Με λίγα λόγια ενώ τα σχολεία αποτελούν περιουσία του δήμου, η διαχείριση των οικονομικών τους και των επισκευών μικρής κλίμακας δεν θα γίνεται από αυτόν.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πολύ εύκολα θα υπάρχει αποποίηση ευθυνών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη δημοτική αρχή για όλες τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και την αθλιότητα των υποδομών.

Συνέπεια του σχεδιασμού αυτού τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν και άλλο και θα ανοίξει ο δρόμος για να μετατραπούν σε σχολεία αυτόνομες μονάδες με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο να μπαλώνουν όπως όπως τα προβλήματα.

Όσο για το κράτος και την τοπική διοίκηση θα παρακολουθούν σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Αυτήν την κατάσταση δεν θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον, θα τη βρούμε σε τέσσερις μήνες.

‘Ηδη στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Πέμπτης προέκυψαν πολύ σοβαρά θέματα όπως το ιδιαίτερα υψηλό χρέος περίπου των 1000.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε, της πρωτοβάθμιας προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που αφορούν πετρέλαιο θέρμανσης, αναλώσιμα από επιχειρήσεις της περιοχής, ΔΕΚΟ και αμοιβές σχολικών τροχονόμων.

Ιδιαίτερα για τους σχολικούς τροχονόμους επισημαίνουμε ότι πρόκειται για εργαζόμενους με πολύ μικρή μηνιαία αμοιβή, μόλις 173 ευρώ, η εργασία των οποίων ονομάστηκε “εθελοντική” προκειμένου να μην δικαιούνται ούτε καν ασφάλιση.

Παρόλο που την προηγούμενη Πέμπτη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η 1η κατανομή των χρημάτων, αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και των δύο σχολικών επιτροπών και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κατάργηση βέβαια των σχολικών επιτροπών θα κάνει την πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολη.

Με βάση όλα αυτά ζητάμε από την νέα δημοτική αρχή να μας ενημερώσει τι διαφορετικό έχει σχεδιάσει να κάνει για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα χρόνια προβλήματα στις σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου, να μη βρεθούν με νέες οικονομικές ελλείψεις τα σχολεία, και να αναβαθμιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διονύσου