logo


Έκτακτη, κατεπείγουσα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη. Και όσοι την αναζητήσουν στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, θα απογοητευθούν, μια που- σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη στην Οδό Διονύσου- λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν στάθηκε δυνατή η ζωντανή αναμετάδοση της συνεδρίασης, η οποία όμως μαγνητοσκοπήθηκε κανονικά και θα αναρτηθεί στο κανάλι από βδομάδα.

Η Ημερήσια Διάταξη περιελάμβανε δυο θέματα:

Κατ’ αρχάς την κατανομή, πρώτη για το 2024, 82.600 ευρώ από το ΥΠΕΣ προς τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Σημειώνεται εδώ πως η καθυστέρηση στο ορισμό των Σχολικών Επιτροπών, μαζί και οι λανθασμένες σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που χρειάστηκε να ανακληθούν και να ληφθούν εκ νέου, οδήγησαν αναπόφευκτα στην καθυστέρηση αποδοχής των χρημάτων, που το ΥΠΕΣ είχε καταθέσει από τις αρχές Ιανουαρίου στο ταμείο του Δήμου Διονύσου.

Και εν συνεχεία τον καθορισμό των δικαιούχων αιρετών που δικαιούνται αποζημίωσης για τη δια ζώσης συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει μάλιστα και της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας την προσεχή Τρίτη.

Ειδικά για το πρώτο θέμα, της κατανομής των χρημάτων στα σχολεία, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλείτο στην πρόσκληση τρεις λόγους για το κατεπείγον:

Ο κατεπείγων χαρακτήρας του θέματος, έγκειται στα κάτωθι:
1.Δεν επαρκούν τα χρήματα της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής για τη μισθοδοσία των σχολικών τροχονόμων (δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοδοσίες Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου).
2.Υπάρχει υπέρογκη οφειλή στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης και μέχρι να αποπληρωθεί δε δέχεται να προβεί σε άλλη διανομή, με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτα σε περίοδο πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
3.Οι σχολικές μονάδες δεν έχουν λάβει το πάγιο χρηματικό ποσό για τα τρέχοντα έξοδα τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο 2023 (κάποιες δεν έχουν λάβει ούτε τον Οκτώβριο, ούτε τον Νοέμβριο), με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρέη στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο να ενταχθεί το συγκεκριμένο θέμα σε επόμενη τακτική συνεδρίαση.

Ελλείψει οπτικοακουστικού υλικού, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ανεξήγητη επίθεση, για τη διαχείριση των οικονομικών επί θητείας της δέχθηκε η τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα από στέλεχος της νυν Διοίκησης, μέλος της Επιτροπής το προηγούμενο διάστημα. Το παράδοξο είναι πως το ίδιο μέλος, που ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεση της Διοίκησης για ενδελεχή και σε βάθος έλεγχο των τιμολογίων τής εν λόγω Επιτροπής για την προηγούμενη θητεία, απουσίαζε συστηματικά από τις συνεδριάσεις, από εκεί δηλαδή όπου θα μπορούσε να ασκεί έγκαιρο έλεγχο και να εντοπίζει τυχόν προβλήματα. Το ακόμη πιο παράδοξο, ότι η Β. Γεωργίου, σημερινή Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δεν χάνει την ευκαιρία να ευχαριστήσει την προκάτοχό της για τη βοήθεια και τη στήριξη που της παρείχε, ώστε η λειτουργία του οργάνου να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όπως πολλές φορές είχε αναδείξει η Οδός Διονύσου, την ίδια στάση, της απουσίας και αποχής από τις συνεδριάσεις, κράτησε τα 4 προηγούμενα χρόνια η μείζων τότε μειοψηφία, από την οποία προέρχονται πολλά στελέχη της νυν Δημοτικής Αρχής, σε όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Φωτεινή εξαίρεση η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου η σημερινή Πρόεδρός της Ιω. Δακτυλίδη, προσερχόταν κανονικά και συνέβαλε ουσιαστικά στις εργασίες της από τη θεσμική θέση της.

Στην προχθεσινή συζήτηση, που επικεντρώθηκε στα οικονομικά της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Β. Βιθυνού έκανε λόγο για χρέος 100.000 (!) ευρώ, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις “περίεργων εργασιών”, που πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή, χωρίς προηγουμένως να λάβει γνώση και να δηλώσει αδυναμία εκτέλεσής τους η Τεχνική Υπηρεσία.

Όπως αποσαφηνίστηκε στη συνέχεια, μετά και από ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος και τέως Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, στο “χρέος” είχε προστεθεί αίφνης και το ποσόν που αντιστοιχεί σε τιμολόγια του 2024 για προμήθεια πετρελαίου, δηλαδή χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει η Δημοτική Αρχή το προσεχές διάστημα για δικές της παραγγελίες, μια που δεν υπάρχουν σχετικές οφειλές για το 2023. Είχαν προστεθεί επιπλέον και ολόκληρα τα ποσά για οφειλές πολύ προηγούμενων ετών, οι οποίες από το 2020 κιόλας έχουν ρυθμισθεί σε δόσεις. Οι πραγματικές οικονομικές εκκρεμότητες, όπως ξεκαθαρίστηκε στη συνεδρίαση, παραμένουν αυτές που αφορούν στην πληρωμή των σχολικών τροχονόμων για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καθώς και στην απόδοση των παγίων ποσών που δίδονται στα σχολεία για τις καθημερινές ανάγκες τους, όπως άλλωστε είχε παραδεχθεί η τέως Πρόεδρος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής (2/2), σημειώνοντας πως το χρηματικό υπόλοιπο στο τέλος Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 1063 ευρώ. Όσο για τις “περίεργες εργασίες”, η Σχολική Επιτροπή, με βάση τη νομοθεσία και μετά από ομόφωνες αποφάσεις της, ήταν εκείνη που εκτελούσε όλες τις εργασίες μέχρι του ποσού των 5.800 ευρώ(+ΦΠΑ), χωρίς να τις παραπέμπει στην Τεχνική Υπηρεσία.