logo


ΔΙΟΝΥΣΟΣ 14/2/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Μετά την επιστολή που απηύθυνε, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου της Ομάδας Πρωτοβουλίας “ΠΕΝΤΕΛΗ  SOS” κ. Μπομπής, στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη, για μια συνάντηση με τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου,  ο κ. Υπουργός ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γραφάκο την οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) 14.02.2024 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και των μελών του Συντονιστικού Οργάνου κ. Μπομπή και κ. Γεωργιάδη.

Ο Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε, με βάση και τη  συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή  στις 05.02.2024 του Βουλευτή κ. Χριστοδουλάκη και του Υφυπουργού κ. Ταγαρά και κατ’ εντολή της Πολιτικής του  Ηγεσίας, ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν στην Βουλή.

Πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση για οριστική λύση του προβλήματος και έχουν ως εξής:

1. Να ενταχθεί στο ΑΜΕΣΩΣ προσεχές διάστημα στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, για να αποκλειστεί, όχι μόνο η εξόρυξη, αλλά ακόμη και η άδεια για ερευνητικές εργασίες στο Πεντελικό Όρος.

2. Σε μεταγενέστερο χρόνο, ΑΛΛΑΓΗ του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και του Π.Δ. του 1988, που αφορούν στην προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής. Ειδικότερα να περιληφθεί διάταξη  για την κατάργηση των λατομικών ζωνών στο Πεντελικό Όρος και την αξιοποίηση της περιοχής με ποικίλες φιλικές παρεμβάσεις για το  περιβάλλον.

Σημαντική επίσης  θεωρήθηκε η περαιτέρω  ενεργοποίηση της νέας Δημοτικής Αρχής Διονύσου και αν παραστεί ανάγκη νέα ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συνεχιστεί και ενταθεί η κοινωνική πίεση για την οριστική επίλυση του κρίσιμου προβλήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας είχε καλή γνώση του θέματος και η συζήτηση ήταν ουσιαστική, στοχευμένη και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει για κάθε εξέλιξη

Το Συντονιστικό Όργανο της Ομάδας Πρωτοβουλίας “ΠΕΝΤΕΛΗ SOS” θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση, και σε συνεργασία με την νέα Δημοτική Αρχή και λοιπούς Φορείς, θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την οριστική και αμετάκλητη λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος που ταλανίζει τους συμπολίτες μας τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ “ΠΕΝΤΕΛΗ SOS”