logo


Κρούσματα στρεπτόκοκκου σημειώθηκαν σε σχολείο του Δήμου Διονύσου την περασμένη εβδομάδα. Η πληροφορία της Οδού Διονύσου, η οποία εγκαίρως προωθήθηκε στην Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου Β. Γεωργίου, επιβεβαιώθηκε χθες Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, μετά από σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής. Το επιπλέον στοιχείο, μάλιστα, που προστέθηκε από τον επικεφαλής της μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη ήταν πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είχε επισκεφθεί το σχολείο για να ενημερωθεί σχετικά. Για την επίσκεψη αυτή η Διοίκηση του Δήμου δήλωσε άγνοια, ενώ το γεγονός τής εμφάνισης κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, φάνηκε να αγνοεί η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, όχι όμως και η δημοτική σύμβουλος Λ. Κανακάρη, μέλος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και η συνάδελφός της από τη Διοίκηση Αγγ. Πέππα, που όμως εμφανίστηκαν καθησυχαστικές.

Πάντως, και σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Γεωργίου στην Οδό Διονύσου, ο Δήμος ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε απολύμανση, σε όποια σχολική μονάδα εντοπίζονταν κρούσματα.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών… Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη από iGAS ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) ειδικά στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η ανεμευλογιά ή η γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS (eody.gov.gr)

Σημειώνεται πως, μετά και από την έξαρση κρουσμάτων γρίπης και στρεπτόκοκκου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, κάποια από τα οποία απέβησαν μοιραία για παιδιά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, καθώς στη χώρα μας για τις λοιμώξεις τέτοιου είδους δεν υπήρχε έως σήμερα σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Επίσης εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ειδικά για το σχολικό περιβάλλον, στις οδηγίες αυτές αναφέρονται τα παρακάτω:

Διαχείριση κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) στο σχολικό περιβάλλον (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, σχολείο)

Η διαχείριση μεμονωμένου iGAS κρούσματος σε σχολική μονάδα (κρούσμα στη σχολική μονάδα θεωρείται κάθε συμπτωματικό άτομο που προσήλθε σε αυτήν ως και 7 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων) απαιτεί από τους ειδικούς καταρχήν την αναζήτηση της πηγής μόλυνσης του κρούσματος αναφοράς.

Ακολουθεί περίοδος αυξημένης επιτήρησης διάρκειας 30 ημερών στην σχολική μονάδα για εντόπιση τυχόν νέων κρουσμάτων GAS (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, οστρακιά) /και iGAS, καθώς και ιογενών λοιμώξεων, ειδικά γρίπης και ανεμευλογιάς στα παιδιά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων.

Οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων. Επίσης, οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την σχολική μονάδα για νέα κρούσματα GAS και iGAS, καθώς και για περιστατικά γρίπης και ανεμευλογιάς κατά την περίοδο επιτήρησης.

Ο ΕΟΔΥ προκειμένου να συντονίσει τη διερεύνηση των κρουσμάτων και οι υπόλοιποι φορείς Δημόσιας Υγείας θα πρέπει άμεσα να ενημερώνονται, με σκοπό τη λήψη ειδικότερων μέτρων όπου απαιτείται.

Να σημειωθεί ότι σε μεμονωμένο κρούσμα iGAS σε σχολική μονάδα δεν συνιστάται ως διαδικασία ρουτίνας ο μαζικός έλεγχος των επαφών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (strep test), καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές.

Σε περίπτωση δύο ή και περισσότερων κρουσμάτων iGAS σε σχολική μονάδα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών ή περιστατικού iGAS σε συνδυασμό με κρούσματα GAS, η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές μπορεί να εξεταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση την εκτίμηση κινδύνου.

Παρόλο που ο μαζικός έλεγχος των παιδιών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου δε συνιστάται ως έλεγχος ρουτίνας, ο στοχευμένος έλεγχος είναι βοηθητικός για τον εντοπισμό συνεχιζόμενης μετάδοσης. Η λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας που προλαμβάνουν τη διασπορά των παθογόνων στις σχολικές μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τέτοια μέτρα είναι : • Η απομόνωση του κρούσματος στρεπτοκοκκικής λοίμωξης τουλάχιστον για 24 ώρες μετά την έναρξη αντιμικροβιακής αγωγής • Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών. • Τα συνήθη μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των επιφανειών και αντικειμένων/ παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται • Ο σωστός αερισμός των χώρων των σχολικών μονάδων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ & ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210-8899049, 210-8899008, 210-8899024 e-mail: epid@eody.gov.gr

Με πληροφορίες από eody.gov.gr και especial.gr