logo


Αβυσσαλέα είναι η διαφορά στη συνδρομή που καταβάλλει ο Δήμος Διονύσου, στους δυο Συνδέσμους Προστασίας ορεινών όγκων, στους οποίους συμμετέχει: 95.000 ευρώ πληρώνει το χρόνο στο Σύνδεσμο για την Προστασία της Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ), ενώ στις 18.000 ευρώ ανέρχεται η συνδρομή στο Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Η διαφορά αυτή έχει γίνει, πλείστες φορές και διαχρονικά, αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε όλα τα καλλικρατικά Δημοτικά Συμβούλια της πόλης, από το 2011 μέχρι σήμερα, με το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί να είναι: Πόσο ανταποδοτικές είναι αυτές οι συνδρομές; Με λίγα λόγια, τα χρήματα που δίνει ο Δήμος, του επιστρέφονται και με ποιες παροχές από τον κάθε Σύνδεσμο;

Αυτή πάντως η συζήτηση δεν έγινε στην πρόσφατη (30/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, κατά την οποία ορίσθηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου για τον ΣΥΝΠΑ: Με κατά πλειοψηφία απόφαση (25 θετικές ψήφοι έναντι 5 λευκών), ο Π. Τσούκας και ο Β. Φώτος, από την παράταξη της Διοίκησης, θα εκπροσωπούν το Δήμο Διονύσου στο Σύνδεσμο για την Πάρνηθα. Ο κ. Τσούκας, μάλιστα, ζητώντας από τους συναδέλφους του να τον ψηφίσουν, τόνισε πως την προηγούμενη φορά, επί Διοίκησης Ζαμάνη, που εκπροσωπούσε και πάλι το Δήμο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΝΠΑ, κατόρθωσε να φέρει ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη, έτσι θεωρεί εαυτόν κατάλληλο για την εν λόγω θέση. Απέναντί τους, ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης ζήτησε την παραχώρηση μιας θέσης στις μειοψηφίες και στον ίδιο, ώστε να προσπαθήσει να διεκδικήσει για πρώτη φορά την Προεδρία του Συνδέσμου, και παράλληλα περισσότερες παροχές, για το Δήμο Διονύσου, που αν και ιδρυτικό μέλος- μέσω της προκαλλικρατικής Κοινότητας Κρυονερίου-, ουδέποτε στο παρελθόν είχε αναδείξει Πρόεδρο του ΣΥΝΠΑ. Το αίτημα του κ. Καλαφατέλη δεν έγινε δεκτό, ενώ ανεξήγητη επίθεση δέχθηκε από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρη, που τον κατηγόρησε πως και πάλι στο παρελθόν είχε επιδιώξει να διεκδικήσει την Προεδρία του ΣΥΝΠΑ, αλλά είχε αποτύχει. Πάντως, λίγες ημέρες αργότερα, στο περιθώριο συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, ο κ. Ίσσαρης παραδέχθηκε πως η κατηγορία ήταν λάθος και δήλωσε πρόθυμος να ανασκευάσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Στον ΣΠΑΠ συμμετέχουν 12 Δήμοι-μέλη (Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Πεύκης- Λυκόβρυσης, Ραφήνας- Πικερμίου, Σπάτων- Αρτέμιδας και Χαλανδρίου), με το Δήμο Διονύσου να έχει τρεις εκπροσώπους. Τα τελευταία χρόνια Πρόεδρος είναι ο Βλ. Σιώμος, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ (σ.σ. Ο κ. Σιώμος είναι πλέον δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας στο γειτονικό Δήμο, οπότε αναμένεται να αντικατασταθεί στις προσεχείς εκλογές του ΣΠΑΠ). Με τον εν λόγω Σύνδεσμο ο Δήμος Διονύσου, και προκαλλικρατικά οι Κοινότητες της πόλης που ακουμπούν στην Πεντέλη, είχε ανέκαθεν στενότατη συνεργασία, που μεταφραζόταν σε παραχώρηση οχημάτων, εξοπλισμού και προσωπικού χειμώνα- καλοκαίρι. Ο ΣΠΑΠ εξάλλου συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις του Δήμου τα δυόμιση τελευταία χρόνια κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στο βουνό.   

Αντίθετη, πάντως, είναι η εικόνα για τη συνεργασία αυτή με το ΣΥΝΠΑ, μια που ανέκαθεν θεωρείτο πως τα ανταποδοτικά οφέλη ήταν κατά πολύ κατώτερα από εκείνα που προσφέρει ο ΣΠΑΠ. Σημειωτέον πως και στον ΣΥΝΠΑ, την Προεδρία κρατεί αιρετός από τους 6 Δήμους- μέλη (Ασπρόπυργου, Αχαρνών, Διονύσου, Τανάγρας, Φυλής και Ωρωπού). Στη θέση αυτή ουδέποτε έχει εκλεγεί εκπρόσωπος του Δήμου Διονύσου, είτε πριν είτε μετά την καλλικρατική ένωση, και μόνο την περίοδο 2019-2023 ο Δ. Χιώτης είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Κι αυτό παρά το γεγονός πως στα όρια της πόλης βρίσκεται το Κτήμα Τατοΐου, στη διαχείριση και προστασία του οποίου ο Δήμος Διονύσου θα έπρεπε να έχει βαρύνοντα λόγο. Αντιθέτως, το 2019 με απόφασή του ο Σύνδεσμος μείωσε δραστικά την εκπροσώπηση του Δήμου μας, πατώντας πάνω σε πληθυσμιακά δεδομένα, με αποτέλεσμα η εκπροσώπηση της πόλης στον ΣΥΝΠΑ να περιορισθεί τότε σε μόλις έναν εκπρόσωπο.