logo


Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων  της νέας Δημοτικής Αρχής (ΔΑ). Οφείλουμε να έχουμε αυτοσυγκράτηση και λίγη υπομονή στην αξιολόγηση των πεπραγμένων της συνολικά και χωριστά για κάθε Αντιδημαρχία.

Ας μην σπεύδουν  κάποιοι, με κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζουν καταστάσεις του παρελθόντος και από κεκτημένη ταχύτητα να υμνούν “επιτυχίες” τις οποίες  αξιολόγησε θετικά ή αρνητικά το εκλογικό σώμα με την πρόσφατη ετυμηγορία του.

Η νέα Δημοτική Αρχή απέφυγε να εκθέσει σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου τις προγραμματικές της θέσεις και προτεραιότητες ώστε να κριθεί για τις στοχεύσεις που επιδιώκει και να συγκριθεί με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε και τώρα καλείται να δρομολογήσει.

Αν και είχε προταθεί από την παράταξη Νέος Διόνυσος, ο θεσμός των προγραμματικών δηλώσεων, ως ένα πρόσθετο στοιχείο δημοκρατικού εκσυχρονισμού των θεσμών της αυτοδιοίκησης,  η νέα ΔΑ  το αγνόησε, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, και τώρα “κωφεύει” σε κάθε εποικοδομητική πρόταση που κατατίθεται στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόταση για  την παρουσία του Γενικού Γραμματέα στο ΔΣ για διάλογο και συνεργασία σε θέματα που εκείνος προτίθεται να επιλύσει ώστε να εξασφαλίσει συναινέσεις και υποστήριξη σε πρωτοβουλίες εκσυχρονισμού των λειτουργιών στις υπηρεσιακές μονάδες.

Πρόταση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της Παράταξης «Νέος Διόνυσος», Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Καρυστινός.

Για τα πολλά κρίσιμα θέματα της “μεγάλης εικόνας” που παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν επιλύονται με δελτία τύπου θα χρειασθούν εκ καιρώ επισημάνσεις σε συνδυασμό με προτάσεις που θα χαρακτηρίζονται από περισσότερο καινοτόμες προσεγγίσεις για να βρεθούν σε τροχιά επίλυσης.Τέτοια θέματα είναι π.χ. χωρίς απόλυτη ιεράρχηση:

το αποχετευτικό δίκτυο ως τη χαρακτηριστική περίπτωση ενός ακόμη Δήμου στο Λεκανοπέδιο που δεν έχει καταφέρει μετά από μια δεκαετία σχεδόν να το ολοκληρώσει

η ύδρευση και οι μετρήσεις που έχουν προκαλέσει την οργή των κατοίκων με το αλαλούμ που επικρατεί

τα λατομεία που τώρα έχουν λάβει εντονότερο πολιτικό χαρακτήρα μετά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή

τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και οι αυτοτελείς μελέτες που λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας απαιτούν συντονισμό ενεργειών και σαφήνεια , θέμα που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες χιλιάδες ιδιοκτήτες και κατοίκους

η προστασία της δημοτικής περιουσίας που πρέπει να περάσει στα τοπικά συμβούλια ως τους κατ’ εξοχήν θεματοφύλακες των κοινών περιουσιακών στοιχείων

η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της χειμώνα καλοκαίρι στις ζωές των ανθρώπων  και το φυσικό περιβάλλον

τα διόδια που μοιάζει να επανέρχονται από την πίσω πόρτα λόγω γέφυρας Βαρυμπόμπης

η καθαριότητα και η ανακύκλωση, δείγματα πολιτισμού πλάι στις πολιτιστικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες, για την οποία καθαριότητα έχουμε τις χειρότερες επιδόσεις και πρόσφατα ακούμε για καλή επάρκεια μέσων και οχημάτων αλλά απουσία στάθμευσης σε οργανωμένους κοινοτικούς χώρους και μάλλον σύντομα για απουσία προσωπικού

και πολλά ακόμα έργα όχι ήσσονος σημασίας  όπως ο οδοφωτισμός και η σχολική στέγη.

Για όλα αυτά μαζί, μεγάλα και μεγαλύτερα, απουσιάζουν οι προγραμματικές δηλώσεις ουσίας  και οι επιχειρησιακές κατευθύνσεις της νέας Δημοτικής Αρχής. Εκ των πραμάτων  λοιπόν είναι θέματα που θα τεθούν στις ειδικές δίμηνες συνεδριάσεις λογοδοσίας όπως προβλέπει η νομοθεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή για το Δήμο μας στις 20 Φεβρουαρίου. Ο νέος αυτός θεσμός λογοδοσίας – διαφάνειας πρέπει να επικροτηθεί από όλες τις παρατάξεις και ευρύτερα την κοινή γνώμη ανεξάρτητα από υπαρκτές αδυναμίες στην πρώτη του εφαρμογή.

Η νέα Δημοτική Αρχή έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη ο θεσμός να μην εκφυλιστεί σε διαδικαστικές αντιπαραθέσεις και αξιοποίηση υπέρ της πλειοψηφίας. Να φροντίσει με ειλικρινή διάθεση και όχι μικροκομματικούς δισταγμούς να δώσει έδαφος κυρίως στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για συνεισφορές ουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ παρέχεται η θεσμική ευχέρεια να ενσωματωθούν κανόνες για την ομαλή λειτουργία της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας π.χ. διάρκεια πρωτολογίας του  συμβούλου που έθεσε το θέμα, διάρκεια ομιλίας αποκλειστικά της Δημάρχου και όχι κάθε Αντιδημάρχου, πιθανές πολύ σύντομες δευτερολογίες και βέβαια απόφαση κάλυψης της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, όπως και όλων των θεσμικών συλλογικών οργάνων δλδ Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικής Επιτροπής, για να τις παρακολουθούν διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι δημότες.

Θέλει διαφάνεια και λογοδοσία η Δημοκρατία!!

Παναγιώτης Γεωργιάδης– Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης Νέος Διόνυσος

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)