logo


Τέσσερις θετικές ψήφους απέσπασε η εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, να μη δώσει ο Δήμος συνέχεια στην αντιδικία του με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σταμάτας, και να μην ασκήσει ένδικο μέσο κατά της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε το Συνεταιρισμό. Ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων (σ.σ. απουσίαζε ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα μειοψηφία) συγκέντρωσε και η μη αποδοχή της παραπάνω εισήγησης, με αποτέλεσμα το θέμα να εγκριθεί με τη διπλή ψήφο της Δημάρχου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, που συνηγόρησε στην εισήγηση του νομικού συμβούλου.

Θετικά στην εισήγηση του κ. Βασιλείου στάθηκαν και οι Στ. Ουσταμπασίδης από την πλειοψηφία και Γ. Καλαφατέλης και Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα μειοψηφία, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι Αγγ. Πέππα, Π. Τσούκας, Στ. Δημητριάδης και Α. Μακρυγιάννης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως αντικείμενο της αντιδικίας ήταν η κυριότητα ακίνητου, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού, που επί χρόνια χρησιμοποιούσε ο Δήμος ως χώρο αποθήκευσης, μονομερώς από το 2015, με αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός, αν και ιδιοκτήτης, να μην έχει δυνατότητα πρόσβασης, όπως αναφέρονταν στα σχετικά έγγραφα. Η αντιδικία αυτή, που ξεκίνησε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της Διοίκησης Ζαμάνη, έληξε τον Οκτώβριο του 2019 (σ.σ. ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση αγωγής του Συνεταιρισμού κατά του Δήμου), με απόφαση της Οικονομικής -τότε- Επιτροπής. Στην απόφαση γινόταν δεκτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, ενώ λίγο αργότερα εγκρίθηκε ομόφωνα η σύνταξη πρακτικού για συμβιβασμό και κατάργηση της δίκης που βρισκόταν σε εξέλιξη. Η αγωγή τελικά συζητήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που με απόφασή του στις 22 Ιανουαρίου 2024 δικαιώνει το Συνεταιρισμό.

 

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Δημοτική Επιτροπή, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κ. Βαφειάδη, έγινε, πάντως, φανερό πως μερίδα της σημερινής Δημοτικής Αρχής πρόθυμα θα συνέχιζε την αντιδικία με το Συνεταιρισμό, μια που η πλειονότητα των εκπροσώπων της στην Επιτροπή τάχθηκαν υπέρ της άσκησης έφεσης. Και παρόλο που οι δυο από τους 4 που ψήφισαν αρνητικά δεν δικαιολόγησαν την ψήφο τους, λεπτομερής επεξήγηση έγινε από την κ. Πέππα, που εκλέγεται στη Σταμάτα, η οικογένειά της υπήρξε μέλος τού Συνεταιρισμού μέχρι που διεγράφησαν στη διάρκεια της αντιδικίας και υπήρξε από τα κεντρικά πρόσωπα στην αντιπαράθεση κατά τη θητεία της ως Αντιδημάρχου. Ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη διατηρεί επιφυλάξεις για την κυριότητα του ακινήτου, η κ. Πέππα υπογράμμισε πως το κτήριο χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης εξοπλισμού από την Κοινότητα Σταμάτας εδώ και 50 χρόνια και, επαναλαμβάνοντας πάγια θέση της, τόνισε πως θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί και ο Δήμος Διονύσου: “Επί χρόνια ο Συνεταιρισμός είχε ως έδρα την Κοινότητα, και η Κοινότητα παρείχε νερό και φως στο ακίνητο. Η σχέση ήταν καλή. Κάποια στιγμή αυτό άλλαξε. Και τώρα με βάση το Καταστατικό του ο Συνεταιρισμός μπορεί να το παραχωρήσει ή να το πουλήσει, ένα ακίνητο πολλών τετραγωνικών σε ένα οικόπεδο 1200 τ.μ. (σ.σ. σύμφωνα πάντως με τη δικαστική απόφαση, το οικόπεδο έχει έκταση 500 τ.μ. και το ακίνητο 200 τ.μ.) που ο Δήμος καλό θα ήταν έχει κάποια πρόσβαση και χρήση. Εξάλλου την περίοδο 2014-2019 είχαμε μαζέψει εκεί τις αλατιέρες, τα εκχιονιστικά μηχανήματα και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια- δεν είχαμε αποθήκες και χρησιμοποιούσαμε το κτήριο εκείνο. Δεν μπορούμε να τους παρέχουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα”, είπε η πρώην Αντιδήμαρχος.

«Είχαμε παλέψει τότε για το ακίνητο, ώστε να έχουμε αποθηκευτικούς χώρους», δήλωσε συνοπτικά ο κ. Τσούκας, ψηφίζοντας και αυτός να ασκηθεί έφεση στη δικαστική απόφαση.

Στην ισοψηφία που ακολούθησε υπερίσχυσε, όπως προελέχθη, η διπλή ψήφος της Δημάρχου, με αποτέλεσμα να μην ασκηθεί έφεση.

Σημειώνεται εδώ πως εκτός από την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου, με την απόφασή του το Δικαστήριο επιβάλλει σε βάρος του εναγομένου Δήμου μειωμένη τη δικαστική δαπάνη, η οποία ορίζεται στα 1000 ευρώ.