logo


Πραγματοποιήθηκαν η μια μετά την άλλη οι συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Διονύσου την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου το βράδυ στα γραφεία στην Άνοιξη. Και στις δυο περιπτώσεις ήταν έκτακτες και κατεπείγουσες, μια που ο ορισμός των νέων Διοικητικών Συμβουλίων τους είχε καθυστερήσει κατά ένα μήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκρεμότητες που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπισθούν. Και στις δυο συνεδριάσεις οι αποφάσεις- για τον ορισμό οικονομικού διαχειριστή, εκπροσώπου τους σε φορείς και Νομικά Πρόσωπα, λογιστή κ.λπ.- ελήφθησαν ομόφωνα. Υπήρξαν εντούτοις διαφοροποιήσεις, όσον αφορά στο κλίμα που επικράτησε στις συνεδριάσεις αυτές.

Ξεκινώντας ανάποδα, από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν γνωστό πως το προηγούμενο Προεδρείο (Ν. Παπαδόπουλος Πρόεδρος και Π. Κανελλόπουλος Αντιπρόεδρος) συνεργάζονταν στενά με τα μέλη τής τότε μειοψηφίας, σήμερα Διοίκησης του Δήμου. Το είχαν εξάλλου τονίσει ιδιαιτέρως στη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στην Οδό Διονύσου προεκλογικά. Η συνεργασία αυτή αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε προχθές και από τους Διευθυντές των σχολείων, που συμμετείχαν τότε και τώρα στην Επιτροπή, οι οποίοι χαρακτήρισαν το κλίμα που επικρατούσε  “κλίμα γαλήνης, σύμπνοιας, διαλλακτικότητας και ηρεμίας”.

Δεν παρέλειψαν, εντούτοις να υπενθυμίσουν και να τονίσουν προς κάθε κατεύθυνση, πως στη Σχολική Επιτροπή υποχρεούνται να συμμετέχουν ως εκ της θέσεως και της ιδιότητάς τους και πως δεν θα δεχθούν στο μέλλον να εμπλακούν στη δίνη εσωπαραταξιακών αντιθέσεων, που στο παρελθόν είχε στοχοποιήσει συναδέλφους τους και τους είχε σύρει μέχρι και στα Δικαστήρια. “Παρ’ όλα αυτά, ήρθαμε να ενισχύσουμε τα όργανα γιατί πρέπει να λειτουργούν”, υπογράμμισε η Ρ. Πολίτη, Διευθύντρια του Γυμνασίου Δροσιάς, που έχει υπηρετήσει παλαιότερα και από αυτοδιοικητική θέση. “Θυμάμαι με αποτροπιασμό το σύρσιμο των συναδέλφων, χωρίς μάλιστα να έχουν την παραμικρή ανάμειξη. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ”, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Π. Γιατζάκης, Διευθυντής του Λυκείου Κρυονερίου.

Υπενθυμίζεται πως στην περίοδο 2015-2019 επί Διοίκησης Ζαμάνη και με αιτία φερόμενη κακοδιαχείριση στα οικονομικά των Σχολικών Επιτροπών, βρέθηκαν στο στόχαστρο δεκάδες μελών τους, ανάμεσά τους και καθηγητές, που θεωρήθηκαν υπόλογοι και αντιμετώπισαν αγωγές. Τότε το συνδικαλιστικό τους όργανο, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, είχε καταδικάσει την εξέλιξη αυτή και είχε προτείνει στους καθηγητές να παραιτηθούν από τη Σχολική Επιτροπή Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πρακτική που ακολούθησαν μέχρι τις αρχές του 2020. Τότε η Διοίκηση Καλαφατέλη είχε παραιτηθεί από το δικόγραφο της σχετικής αγωγής, και οι καθηγητές επέστρεψαν στη Σχολική Επιτροπή.

Το κλίμα καλής συνεργασίας αποτύπωσαν επιπλέον και η νέα Πρόεδρος Ιω. Δακτυλίδη αλλά και ο προκάτοχός της στις τοποθετήσεις τους, επιβεβαιώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης. Εξάλλου στις συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής η παρουσία, και η συμβολή, των μελών από τη μειοψηφία συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την τελευταία στιγμή, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή:  “Με το Νίκο Πρόεδρο είδαμε πολύ περισσότερα στα σχολεία μας και ελπίζω στο διάστημα των 6 μηνών που έχω στη διάθεσή μου, να κάνω παρόμοια και να φανώ αντάξια. Όλη η ομάδα άλλωστε πιστεύω ότι έχουμε κοινό στόχο”, τόνισε η κ. Δακτυλίδη. “Η αρμονία και η γαλήνη στη Σχολική Επιτροπή σχετίζεται και με τον τρόπο που στάθηκε η αντιπολίτευση, σοβαρά και άξια, με παρεμβάσεις ουσιαστικές, αποφασιστικές και βελτιωτικές. Είμαι σίγουρος πως η Ιωάννα, που ήταν πάντα παρούσα και με γνώμονα το συμφέρον των σχολείων, θα συνεχίσει αυτό το σοβαρό ρόλο, ως Πρόεδρος πλέον” απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας επιπλέον τους συνεργάτες, τους Διευθυντές, “τα μάτια και τα αυτιά της Σχολικής Επιτροπής στα σχολεία, που χωρίς αυτούς δεν έχουμε τίποτα. Και είμαι σίγουρος πως η Ιωάννα θα συνεχίσει το κλίμα καλής συνεργασίας με τους Διευθυντές, γι’ αυτό και είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που θα την έχουμε Πρόεδρο”.

Από την άλλη πλευρά, στη συνεδρίαση της Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα το ίδιο βράδυ, μπαράζ ερωτήσεων δέχθηκε η απελθούσα Πρόεδρος Α. Τόκα, η οποία εκείνες τις ημέρες ολοκλήρωνε τη διαδικασία παράδοσης στη νέα Πρόεδρο Β. Γεωργίου- Λιακέα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τόσο στην οικονομική κατάσταση της Επιτροπής, και τις οφειλές προς τρίτους, όσο και στις εκκρεμότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της πόλης. Η διαφορά στο κλίμα ήταν φανερή και μπορεί να αποδοθεί στη δυσαρέσκεια της νέας Δημοτικής Αρχής για την επιλογή τής κ. Τόκα να παραιτηθεί στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, παρά τις επίμονες πιέσεις να παραμείνει στη θέση της, και μάλιστα μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή μέχρι να καταργηθούν οι Σχολικές Επιτροπές. Όπως διαβεβαίωσε η απελθούσα Πρόεδρος, για το 2023 έχουν εξοφληθεί όλοι οι βασικοί προμηθευτές, όπως για πετρέλαιο, καθαριστικά, εργολάβοι κ.λπ. Με το δεδομένο αυτό, οι σημαντικότερες οικονομικές εκκρεμότητες, από όσο φάνηκε κατά τη συζήτηση, είναι η μη πληρωμή των σχολικών τροχονόμων από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα (σ.σ. ήταν εξάλλου ο λόγος που συνεδρίασε κατεπειγόντως η Επιτροπή για τη συγκρότησή της σε Σώμα και τν ορισμό οικονομικών διαχειριστών), η μη απόδοση των παγίων πληρωμών στα σχολεία, κατά το ίδιο διάστημα, καθώς και κάποια από τα αιτήματα των σχολείων που λόγω χρονικών περιορισμών έμειναν ανικανοποίητα, σημείο στο οποίο επέμειναν ιδιαιτέρως οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Ουσταμπασίδης, Αντιπρόεδρος και στις δυο Σχολικές Επιτροπές, και Λ. Κανακάρη από τη Διοίκηση. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η μόνη που απηύθυνε ευχαριστίες- προς την κ. Κανακάρη που την πρότεινε, την Αντιδήμαρχο Β. Βιθυνού που την εμπιστεύθηκε και την προκάτοχό της για την παράδοση και τη βοήθεια στην οργάνωση εκείνης της συνεδρίασης- ήταν η Πρόεδρος.

Λογιστής, τέλος, για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και με μοναδική τη δική του προσφορά, ορίστηκε ο Α. Ιωάννου, που επανακάμπτει στη θέση αυτή μετά από διάλειμμα 4 χρόνων. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ιωάννου ήταν ο λογιστής και των δυο Σχολικών Επιτροπών για την πενταετία 2015-2019, και όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου σε σειρά ρεπορτάζ τότε, η συνεργασία, μετά από την αλλαγή της Διοίκησης και μέχρι τη λήξη της σύμβασής του, γινόταν και στις δυο Επιτροπές μετ’ εμποδίων. Στην προχθεσινή απόφαση, το αντικείμενο του λογιστή θα αφορά στη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων της Σχολικής Επιτροπής καθώς και στο κλείσιμο του απολογισμού της σε 5 μήνες από σήμερα.