logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η χθεσινή (5/2/2024) συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ της Ανατολικής Αττικής, κ. Μ. Χριστοδουλάκη, για το κρίσιμο θέμα των λατομείων στο Πεντελικό όρος δικαίωσε όσους επέμεναν τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια,  ότι ο χειρισμός για την επίλυσή του προϋποθέτει πρωτίστως πολιτικές πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις της αρμόδιας Πολιτικής Ηγεσίας.

Το θέμα είχε καθαρά πολιτικές διαστάσεις απέναντι σε καταστροφικά επιχειρηματικά σχέδια και θα μπορούσε να αναχθεί ακόμα και στο επίπεδο Πρωθυπουργού αν τυχόν οι υπουργικές δηλώσεις παρέμεναν ασαφείς και αόριστες. Εγκαίρως είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η λύση του προβλήματος θα έπρεπε να είχε προσανατολιστεί στις σωστές ράγες με διαρκή επίμονη δημόσια πίεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής  προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εν τέλει του Πρωθυπουργού, και αποφυγή σπατάλης πολύτιμου χρόνου και ενέργειας σε γραφειοκρατικές κινήσεις και υπηρεσιακές δαιδαλώδεις εμπλοκές για τυπικές δήθεν εγκρίσεις ή απορρίψεις περιβαλλοντικών μελετών.

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω των επισφαλών χειρισμών που είχαν προκριθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να προσεγγίσει το θέμα με όρους πολιτικά ορθολογικούς, προήλθε και η κατάργηση της τότε Διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Η σκυτάλη ευθύνης πέρασε στην Ομάδα Πρωτοβουλίας “ΠΕΝΤΕΛΗ SOS” που συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ. Κ. Διονύσου τον Ιούνιο 2023, και εκπροσωπείται από επταμελές ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ από  τέσσερις Τοπικούς Συμβούλους (σ.σ. εκλεγέντες για την περίοδο 2019-2023) και τρεις Ενεργούς Πολίτες από την Κοινωνία των Πολιτών της Δ. Κ. Διονύσου η οποία πλήττεται περισσότερο από την λειτουργία νέων Λατομείων στο Πεντελικό Όρος.

Επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου ορίστηκε ο συμπολίτης μας και γνώστης όλων των παραμέτρων του προβλήματος κ. Κώστας Μπομπής.

Ο επικεφαλής και η Ομάδα εργάστηκαν μεθοδικά και αθόρυβα για να υπάρξει πολιτική προτεραιότητα στην αντίληψη για τα Λατομεία και ο επικεφαλής προέβη πρόσφατα  στις παρακάτω ουσιαστικές πρωτοβουλίες:

1.απέστειλε δυο επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και ήταν σε συνεχή επαφή με το γραφείο του, ώστε να μην παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες και ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου, ζητώντας του παράλληλα συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο της Ο.Π. “ΠΕΝΤΕΛΗ SOS”

2.βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Βουλευτή κ. Μ. Χριστοδουλάκη από τον οποίο πληροφορηθήκαμε ότι η γραπτή ερώτηση που είχε κατατεθεί προς τους Υπουργούς, απαντήθηκε μεν από την Υπουργό Πολιτισμού αλλά όχι από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου η ερώτηση θα μετατραπεί σε Επίκαιρη Ερώτηση και θα συζητηθεί την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 3.30 το απόγευμα

3.Ο επικεφαλής έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή την νέα Δήμαρχο Διονύσου κα Κ. Μαϊχόσογλου την οποία επισκέφτηκε στο γραφείο της στις 02.02.2024 και της πρότεινε να παρέμβει, επικοινωνώντας με τον Υπουργό και να ασκήσει την μέγιστη πίεση, ώστε οι απαντήσεις της Δευτέρας να μην επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες.

Προτάθηκε ακόμα, να ζητηθεί από την κα Δήμαρχο συνάντησή της με τον Υπουργό και η συνεχής και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, μετά και την συζήτηση στη Βουλή, ώστε να υλοποιηθούν οι σαφείς δεσμεύσεις και το θέμα των λατομείων να ενταφιαστεί οριστικά χωρίς περαιτέρω εμπλοκές.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας  “ΠΕΝΤΕΛΗ SOS” θα παραμείνει πολύ ενεργή σε πρωτοβουλίες και δράσεις και προτίθεται να ενημερώνει αντικειμενικά και όχι με τόνους διθυραμβικούς, δοθείσης ευκαιρίας, για χάριν εντυπωσιασμού.

Πιστεύουμε ότι μετά από όλες αυτές τις ενέργειες, αλλά και τις πολύ εύστοχες και πετυχημένες επισημάνσεις του Βουλευτή κ. Μ. Χριστοδουλάκη στην Βουλή και τις ανάλογες δηλώσεις/δεσμεύσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαρά, το θέμα αποκτά νέα δυναμική και ελπίζουμε  ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα φέρει ΑΜΕΣΑ προς ψήφιση την μεταβατική ρύθμιση, στο Νομοσχέδιο για τις νέες διατάξεις δόμησης, ώστε να αποτυπωθεί και νομοθετικά η πολιτική βούληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κλείσει το ζήτημα οριστικά και αμετάκλητα.

Έγινε επιτέλους ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Θα παραμείνουμε δραστήριοι μέχρι την τελική θετική κατάληξη υπέρ όλων των κατοίκων του Δήμου Διονύσου και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου Αττικής

Ομάδα Πρωτοβουλίας “ΠΕΝΤΕΛΗ SOS”