logo


Όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα μπορεί να συνεδριάσει; Απάντηση: Ναι. Γι’ αυτό εκλέγεται ο Αντιπρόεδρος, ώστε οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου να διεξάγονται κανονικά.

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής απουσιάζει, συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί; Απάντηση: Η ίδια, ναι. Γι’ αυτό, και εδώ, ψηφίζεται Αντιπρόεδρος, ώστε να τον αντικαθιστά σε περίπτωση κωλύματος.

Τι συνέβη εν προκειμένω και η σημερινή, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, κατεπείγουσα, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου ματαιώθηκε στο παρά πέντε- ή στο και πέντε, για κάποιους που προσήλθαν κανονικά επειδή δεν είχαν ενημερωθεί;

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση ματαιώθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Δημάρχου.

Υπενθυμίζεται πως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου είναι η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου. Η ίδια αυτή Επιτροπή στην προηγούμενη, πρώτη για το 2024, συνεδρίασή της την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, εξέλεξε ως Αντιπρόεδρο τον επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία λοιπόν, που ορίζει πως τα συλλογικά όργανα των Δήμων λειτουργούν κατ’ αναλογία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Καλαφατέλης αντικαθιστά τη Δήμαρχο/ Πρόεδρο, σε περίπτωση κωλύματος ή/και απουσίας. Σήμερα, λοιπόν, που η Δήμαρχος/Πρόεδρος κωλύετο, και ο Αντιπρόεδρος είχε προσέλθει κανονικά- στην κατεπείγουσα, σημειώνεται και πάλι, συνεδρίαση- με ποια λογική και βάσει ποιας διάταξης νόμου επελέγη η λύση(;) της ματαίωσης της συνεδρίασης, αντί για την πραγματοποίησή της; Και μάλιστα όταν το κατεπείγον είχε να κάνει με σφιχτή προθεσμία (σ.σ. ακριβώς μιας εβδομάδας από σήμερα) δημοπράτησης δυο έργων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, και με ορατό τον κίνδυνο απένταξής τους και απώλειας των χρημάτων, εφόσον ο Δήμος δεν προχωρήσει εγκαίρως στη δημοπράτησή τους.

Είναι, τέλος, τουλάχιστον ακατανόητη η επίκληση των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Δημάρχου στην παραπάνω ανακοίνωση για τη ματαίωση της συνεδρίασης: Η πρόσκληση εστάλη χθες στα μέλη της Επιτροπής, οπότε οι όποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις (πρέπει να) ήταν ήδη γνωστές.

Οι πληροφορίες της Οδού Διονύσου που μιλούν για κατεπείγουσα ματαίωση της κατεπείγουσας συνεδρίασης λόγω τροποποιήσεων της τελευταίας στιγμής στα στοιχεία των δυο έργων, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.