logo


Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου για την- κατά παράβαση δικαστικής απόφασης- ηλεκτροδότηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που έχει τοποθετηθεί στο χώρο του ΟΣΕ, στον Άγ. Στέφανο. Όπως ανέφερε, πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου στην προ Ημερησίας Διατάξεως του Δημοτικού Συμβουλίου χθες (30/1), η ηλεκτροδότηση έγινε κυριολεκτικά νύχτα και παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, που έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου. Η απόφαση αυτή, υπενθυμίζεται, όχι μόνο επικαλείτο λόγους δημόσιας- σωματικής και ψυχικής- υγείας για την απαγόρευση λειτουργίας της κεραίας αλλά και επέβαλε πρόστιμο 5.900 ευρώ στις εταιρείες για κάθε ημέρα λειτουργίας της.

Προσωρινή νίκη, χαρακτήρισε ο ίδιος την παραπάνω δικαστική απόφαση, που πρέπει να συνοδευθεί από αγωγή, ώστε να ξεκαθαριστεί αν η κεραία απαγορευθεί οριστικά ή “αν χρειαστεί να την κατεβάσουμε εμείς”. Μιλώντας για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Παντελόγλου έδωσε και μια άλλη διάσταση στην υπόθεση: Ο χώρος όπου έχει τοποθετηθεί η κεραία είναι απαλλοτριωμένος από τον ΟΣΕ για συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τις ανάγκες του τρένου. Σ’ αυτό λοιπόν, το χώρο, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, απαγορεύεται το χτίσιμο- και εν προκειμένω για χτίσιμο πρόκειται, μια που για την κεραία μαμούθ απαιτούνταν θεμελίωση. Και για τα θεμέλια, απαιτείται ειδική οικοδομική άδεια, που όμως δεν έχει εκδοθεί! Συνεπώς είτε έχει παραβιασθεί η άδεια εγκατάστασης που υπέγραψε η Πολεοδομία είτε δεν έχουν μπει θεμέλια. Τα παραπάνω αναδείχθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων από το δικηγόρο Α. Κοσμά για λογαριασμό των 31 κατοίκων που πραγματοποίησαν πρόσθετη παρέμβαση.

Είναι πολύ πιθανό να μην έχει γίνει η απαραίτητη θεμελίωση, συνέχισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από ενδεχόμενη πτώση της κεραίας. “Έτσι, τώρα η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει δράση και με κάθε τρόπο να δυσκολέψει και να εμποδίσει, ώστε όλοι μαζί να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα: Αυτή η κεραία δολοφόνος δεν πρέπει να τοποθετηθεί”. Ως άμεση ενέργεια, τέλος, και μετά από την εξέλιξη με την ηλεκτροδότηση, πρότεινε τη σφράγιση της κεραίας συνοδεία δικαστικού επιμελητή.

Ο κ. Παντελόγλου, τέλος, στην τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στην απελθούσα Δημοτική Αρχή “που η Πολεοδομία της υπέγραψε την άδεια για την κεραία, και αν και γνώριζε το θέμα δεν το έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθούμε και να τη σταματήσουμε στη φάση του χτισίματος”.

Το γάντι, αμέσως μετά, σήκωσε ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που κατηγόρησε ευθέως το συνάδελφο του για συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα ψεύδη, επισημαίνοντας πως η εντολή του για απαγόρευση της εγκατάστασης αποκρούσθηκε από την Υπηρεσία και υπενθυμίζοντας επιπλέον πως η Πολεοδομία είναι αποκεντρωμένη κρατική υπηρεσία και απλώς φιλοξενείται στο Δήμο Διονύσου, χωρίς να αποτελεί οργανικό κομμάτι του. Ο κ. Καλαφατέλης καταλήγοντας υπογράμμισε πως η κεραία είναι από τα θέματα που πρέπει να ενώνει την πόλη, αλλά “η συμπεριφορά τού κ. Παντελόγλου κάθε άλλο παρά ενωτική είναι”.

Εκ μέρους και των τριών δημοτών, που μαζί με το Δήμο άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και της Επιτροπής Αγώνα, στην οποία είναι μέλος, μίλησε ο Γ. Κωβαίος, εκφράζοντας κατ’ αρχάς ικανοποίηση για την ενότητα του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στην απειλή της κεραίας. Αλλά και πίκρα γιατί μέχρι τη δικαίωση από το Δικαστήριο, ήταν πολλοί αυτοί που λοιδωρούσαν τις ενέργειες και την αντίδραση στην κεραία και τη θεωρούσαν χαμένη υπόθεση. “Τώρα, λοιπόν, επείγει όλοι σαν μια γροθιά να τρέξουμε για την αγωγή (σ.σ, η οποία πάντως, σύμφωνα με το δικηγόρο εκ μέρους του Δήμου Γ. Μελανίτη, έχει ήδη ασκηθεί), με το Δήμο να πρωτοστατεί και οικονομικά γιατί εμείς δεν μπορούμε να το αντέξουμε πλέον”, τόνισε ο κ. Κωβαίος, προτείνοντας μάλιστα και την αγορά συσκευών μέτρησης εκπομπών ακτινοβολίας.

Παίρνοντας, τέλος, το λόγο η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου υπενθύμισε πως η Διοίκησή της ήταν παρούσα και στην εκδίκαση της προσωρινής διαταγής και σε αυτή των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε άμεσα η τελευταία να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και σε όλα τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα