logo


Με τη συμμετοχή αιρετών, μηχανικών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Διονύσου, συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με την Κ. Γεωργούλα, μελετήτρια, επικεφαλής κοινοπραξίας τεχνικών γραφείων, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για το Δήμο Διονύσου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγγ. Πέππα, Α. Κουκάς και Κ. Μακρυγιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, ο τοπογράφος μηχανικός από την Άνοιξη, και γνώστης των πολεοδομικών προβλημάτων της πόλης, Γ. Λαγκαδινός, οι Θ. Κρητικός και Α. Γκίνης, ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Πευκοφύτου και Σπάτων-Σταμάτας αντιστοίχως, ο σύμβουλος της Δημάρχου για τεχνικά θέματα κ. Μυλωνάς, ο εκπρόσωπος του Δήμου στη τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του ΤΠΣ Β. Χριστόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πάνω από δυο ώρες, η κ. Γεωργούλα- η οποία, υπενθυμίζεται, ασχολείται με την εκπόνηση του ΤΠΣ εδώ και ένα χρόνο περίπου, αφότου ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάθεση των σχετικών μελετών από το Τεχνικό Επιμελητήριο-  με τους συνεργάτες της ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους για τη διαδικασία εκπόνησης της σχετικής μελέτης, καθώς και για μια σειρά προβλημάτων που έχουν εντοπίσει, ειδικά όσον αφορά στη χωροθέτηση των χρήσεων γης, στην ιεράρχηση του οδικού δικτύου κ.λπ.

Κεντρική θέση στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποτέλεσε, όπως ήταν φυσικό, η οριοθέτηση των οικισμών της πόλης, πρόβλημα που ταλανίζει το 40% της έκτασης και του πληθυσμού του Δήμου Διονύσου. Για την επίλυσή του, χθες, συζητήθηκαν τα εργαλεία που οι μελετητές έχουν στη διάθεσή τους, καθώς και αυτά που μπορούν να διεκδικηθούν από το αρμόδιο ΥΠΕΝ μέσω νομοθετικών διατάξεων, ερμηνευτικών εγκυκλίων, τροπολογιών κ.λπ., μια που δεν ανήκουν όλοι οι οικισμοί του Δήμου στην ίδια κατηγορία- ο Άγ. Στέφανος και η Άνοιξη, για παράδειγμα, έχουν εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται τα όριά τους, σε αντίθεση με τη Ραπεντώσα που δεν έχει αντίστοιχο ΓΠΣ, ή με το Πευκόφυτο και την Παλαιοσταμάτα, για τους οποίους η διαδικασία οριοθέτησης είχε ξεκινήσει μεν αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει όλες τις διαδικασίες οριοθέτησης των παλιών οικισμών, με τη διαφορά πως η περίπτωση των οικισμών του Δήμου Διονύσου απαιτεί πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση, τονίζει στην Οδό Διονύσου ο εκ των παρισταμένων Γ. Λαγκαδινός.

Στη συζήτηση, επιπλέον, θίχτηκε και η δυνατότητα του Δήμου να παρέμβει ουσιαστικά, με αποφασιστική αρμοδιότητα, και όχι απλά γνωμοδοτικά, κατά την πορεία εξέλιξης της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνισθεί στο προσεχές διάστημα.

Το θέμα, τέλος, αναμένεται να ανακινήσουν οι παρατάξεις στη σημερινή (30/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας λεπτομερή ενημέρωση τόσο για την εξέλιξη της μελέτης όσο και για την αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων.