logo


Από μηδενική βάση θα εξεταστεί το πρόβλημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς του νερού παλαιότερων τετραμήνων, δήλωσε στην πρόσφατη (23/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπενθυμίζεται, είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία σχετική απόφαση από το Σώμα, η οποία δεν έχει επιστρέψει ακόμη από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σ.σ. Η απόφαση, με εισήγηση του τέως αρμόδιου Αντιδημάρχου Γ. Τσουδερού, προέβλεπε α)τη μείωση των λογαριασμών ύδρευσης για τους οποίους έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ενστάσεις (για την περίοδο από το 2021 έως και τις 31/12/2023) με τον υπολογισμό των αντιστοίχων καταναλώσεων στις 2 κατώτερες κλίμακες και β) τη διαγραφή ποσών σε λογαριασμούς που η αρμόδια υπηρεσία θα διαπιστώσει  την ύπαρξη αφανών διαρροών). “Η καθυστέρηση στην απάντηση της Αποκεντρωμένης, σε συνδυασμό με το μη ακριβή καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα γίνονται οι μειώσεις που αποφασίστηκαν στις χρεώσεις, και ο οποίος θα πρέπει να είναι σύννομος, μας οδηγούν στον επανέλεγχο του προβλήματος, σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους και τις Υπηρεσίες του Δήμου, ενδεχομένως και από μηδενική βάση, ώστε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο επίλυσης του προβλήματος, και προς το συμφέρον των δημοτών”, δήλωσε η κ. Μαϊχόσογλου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε λίγο αργότερα και ο Χ. Τσεβάς από τη μείζονα μειοψηφία, και μάλιστα για μια πρακτική πλευρά του: “Τι απαντάμε στους δημότες που έχουν κάνει ένσταση για λογαριασμό περασμένης χρονιάς και εντωμεταξύ έχει εκδοθεί νέος λογαριασμός; Πληρώνουν το λογαριασμό για τον οποίο έχουν κάνει την ένσταση ή προχωρούν στον επόμενο λογαριασμό;”, ρώτησε χαρακτηριστικά.

Ανεφάρμοστη, από την πλευρά του, είτε εγκριθεί είτε όχι από την Αποκεντρωμένη, έκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διαγραφή ποσών από τους λογαριασμούς ύδρευσης, ο δημοτικός σύμβουλος του Εύπολι Δ. Αλεξανδρής, που έχει διατελέσει Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου Διονύσου: “Καμιά υπηρεσία δεν θα μπορέσει να την εφαρμόσει. Πρέπει, αντιθέτως, να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα για όσους πραγματικά έχουν πρόβλημα- το είχα αναφέρει και το Δεκέμβριο, ότι το 90% των ενστάσεων είναι άνευ αντικειμένου, με αποτέλεσμα να παρασύρουν και όσους έχουν όντως σοβαρό πρόβλημα”.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα του κ. Τσεβά η Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως για όσο διάστημα εκκρεμούν οι ενστάσεις, δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής των λογαριασμών, πριν καταλήξει η Διοίκηση σε ένα ασφαλή- και για τον Δήμο και για τους δημότες- τρόπο πληρωμής τους. Τον τρόπο αυτόν εξετάζουν οι Υπηρεσίες μαζί με τα στελέχη της Διοίκησης, ώστε το θέμα να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για νέα απόφαση, που θα προβλέπει πώς θα πληρωθούν οι εν λόγω λογαριασμοί και ποιες μειώσεις θα γίνουν.