logo


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, που αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι την προσεχή Τρίτη 30 Ιανουαρίου, έρχεται η σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που μάλλον ξεχάστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν ορίστηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών.

Όπως έγινε αντιληπτό στη σημερινή (26/1), πρώτη, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, στους κόλπους της Διοίκησης επικρατούσε η άποψη πως μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα, είχε καταργηθεί και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Αντιθέτως η ΔΕΠ ακολουθεί τη θητεία των Σχολικών Επιτροπών, που όπως είναι γνωστό καταργούνται αυτοδικαίως στα τέλη Ιουνίου του 2024, σύμφωνα με το Ν. 5056/2023, που στην παράγραφο 4 του άρθρου 28 αναφέρει ρητά: “4. Από τις 30.6.2024 οι αρμοδιότητες της δημοτικής επιτροπής παιδείας του άρθρου 50 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) ασκούνται από το δημοτικό συμβούλιο ή από επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 30 του παρόντος, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της ΔΕΠ περιλαμβάνεται και η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατανομή των πιστώσεων στα σχολεία για τις λειτουργικές τους ανάγκες: “Σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 50 παρ. 3 Ν.1566/1985 και το άρθρο 2 υπ’αριθ. απόφαση Υπ.Ε.Π.Θ. Δ4/86 (ΦΕΚ 81/13.02.1986 τεύχος Β’) :

Η δημοτική ή κοινοτική επιτροπή παιδείας, εισηγείται στο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας και στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών…”

Οι παραπάνω πιστώσεις προορίζονται για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η κατανομή τους σε αυτά γίνεται με βάση τον αριθμό των μαθητών- το ποσόν προς τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία είναι μεγαλύτερο από αυτό που πηγαίνει στα Γυμνάσια και Λύκεια. Ο προσδιορισμός των παραπάνω επιμέρους δυο ποσών γίνεται από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, που εν συνεχεία τα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αφορμή για να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από την ανάγκη σύστασης της ΔΕΠ δόθηκε σήμερα με την αποδοχή επιχορήγησης 82.600 ευρώ στα σχολεία της πόλης, ως πρώτη δόση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών, αλλά και σχετικό ερώτημα της Οδού Διονύσου αναφορικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Έτσι, την προσεχή Τρίτη θα συσταθεί η ΔΕΠ, ενώ παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποδεχθεί την πίστωση των 86.200 ευρώ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στη σημερινή, παρθενική, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της, Αντιπρόεδρος μετά από φανερή ψηφοφορία αναδείχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ενώ τις εργασίες της παρακολούθησε με δικαίωμα λόγου αλλά όχι και ψήφου- σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- και η Δ. Ιατρού, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη “Νέος Διόνυσος” που δεν εκπροσωπείται στην Επιτροπή, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης, καθώς και για λίγη ώρα ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης.