logo


Η επίσημη πρώτη για τη νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω Επιτροπή αντικαθιστά τις Επιτροπές που επί 13 χρόνια λειτουργούσαν στους καλλικρατικούς Δήμους (Οικονομική, Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Εκτελεστική) και συγκεντρώνει τις αρμοδιότητές τους, μετατρεπόμενη έτσι σε ένα δημοτικό συλλογικό υπερόργανο. Τη Δημοτική Επιτροπή στο Δήμο Διονύσου απαρτίζουν 9 μέλη, έξι προερχόμενα από την παράταξη της Διοίκησης και 3 από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Μετά από τη διαδικασία της εκλογής τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, μέλη από τη Δημοτική Αρχή είναι οι Α. Πέππα, Λ. Κανακάρη, Π. Τσούκας, Στ. Δημητριάδης και Στ. Ουσταμπασίδης, ενώ από την πλευρά των μειοψηφιών οι Γ. Καλαφατέλης, Στ. Κριεμάδης και Γ. Φωτάκης, προερχόμενοι όλοι από τη μείζονα μειοψηφία, με αναπληρωματικούς του Κ. Κουριδάκη και Δ. Αλεξανδρή από τον Εύπολι, καθώς και τον Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Δικαίωμα πάντως λόγου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, έχουν μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων, εν προκειμένω η Δ. Ιατρού από το «Νέο Διόνυσο”, όπως αποφασίσθηκε στην προχθεσινή (23/1) συνεδρίαση του Σώματος. Όπως, τέλος, φαίνεται από την πρόσκληση, Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, ενώ αύριο θα εκλεγεί με φανερή ψηφοφορία και ο Αντιπρόεδρος που προέρχεται από τη μειοψηφία.

Στην αυριανή Ημερήσια Διάταξη των 18 θεμάτων κυριαρχούν, όπως ήταν αναμενόμενο, θέματα που έρχονται από την προηγούμενη Διοίκηση όπως οι προμήθειες οικοδομικών υλικών ή εξοπλισμού για τις Παιδικές Χαρές, αλλά και η έγκριση πρακτικών για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στη Δροσιά, για την ηχοφωτιστική κάλυψη εκδηλώσεων του Δήμου, καθώς και για την επισκευή οδοστρωμάτων στους δρόμους της πόλης. Ξεχωρίζουν, πάντως, τα θέματα που αφορούν στη νομική συνδρομή για την απόκρουση της κυβερνητικής πρόθεσης να παρακρατούνται πόροι για το τέλος ταφής απορριμμάτων, ενέργεια στην οποία προσφεύγουν οι ΟΤΑ της χώρας, σε συννενόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αλλά και το αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα του πρώην ΟΑΕΔ που αφορά στην πρόσληψη μακροχρόνια άνεργων.

Πιο συγκεκριμένα:

*Ευθυγραμμιζόμενη με την υπόδειξη της ΚΕΔΕ, που αναλαμβάνει και τη σχετική δικαστική δαπάνη, η Δημοτική Αρχή θα απευθυνθεί σε εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες, ώστε από κοινού με την Ένωση και άλλους δήμους να ασκήσει ένδικα μέσα ενώπιον του ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων του περασμένου Νοεμβρίου, με τις οποίες παρακρατούνται δημοτικοί πόροι για την πληρωμή του τέλους ταφής απορριμμάτων. Η πληρωμή, μάλιστα αυτή είναι αναδρομική, μια που αφορά στα έτη 2022 και 2023, καθώς και στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Εν προκειμένω, το ΥΠΕΣ από τη μια αυξάνει τα ποσά που αποδίδονται στους Δήμους μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και από την άλλη παρακρατά δημοτικούς πόρους για το τέλος ταφής- πάνω από 600.000 ευρώ είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για το Δήμο Διονύσου κάθε χρόνο.

Το συνολικό ποσόν που καλούνται να καταβάλλουν οι Δήμοι ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Και όπως τονίζουν πολλοί Δήμαρχοι, το κόστος της ταφής απορριμμάτων θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στους δημότες.

*Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου στο διαγωνισμό για την ηχοφωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων του Δήμου. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε δυο φορές, μια που την πρώτη φορά εκ παραδρομής ζητείτο υπερβολικό ποσόν στον κύκλο εργασιών των ενδιαφερομένων για το 2022, πράγμα που επεσήμανε και η Υπηρεσία. Η προϋπολογιζόμερνη δαπάνη για ένα χρόνο ανέρχεται στο ποσόν των 120.000 ευρώ περίπου, ενώ η προσφορά του προσωρινού αναδόχου στις 71.000 ευρώ.

*Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε και για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού με στόχο την αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών σε 9 Νηπιαγωγεία της πόλης, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση Δήμου και Πράσινου Ταμείου. Εδώ η προϋπολογιζόμενη δαπάνη στο έργο, που είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου το 2022, ανερχόταν στις 300.000 ευρώ, ενώ η προσφορά του αναδόχου στις 245.500 ευρώ.

*Το συνολικό ποσόν των 608.152 ευρώ θα λάβει ο Δήμος ως επιχορήγηση από την κεντρική Διοίκηση: 3.600 ευρώ προορίζονται για τη μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας ιδιωτικού δικαίου στα δημόσια ΙΕΚ και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, 522.000 ευρώ περίπου αντιστοιχούν στην πρώτη κατανομή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών με προτεραιότητα στη μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου και 82.600 ευρώ, πάλι από τους ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα σχολεία της πόλης.

*Άγονος, από την άλλη πλευρά, αναδείχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών, μια που δεν κατατέθηκαν προσφορές (σ.σ. Το κομμάτι του διαγωνισμού για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη κατακυρωθεί χωρίς πρόβλημα). Έτσι στην εισήγηση, που υπογράφεται από τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου, προτείνεται η επαναπροκήρυξή του με την ίδια μελέτη και επικαιροποιημένους όρους διακήρυξης. Πάντως, από το Δεκέμβριο του 2023 βρίσκεται σε ισχύ απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία ενέκρινε μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για την κατεπείγουσα προμήθεια υγρών καυσίμων, μια που ήταν γνωστή αφενός η αδυναμία του αναδόχου της τότε ενεργής σύμβασης να εξυπηρετήσει το Δήμο, και αφετέρου ο σχετικός διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη.

*Τη συμμετοχή του Δήμου Διονύσου στο επιχορηγούμενο Πρόγραμμα του πρώην ΟΑΕΔ για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων πλήρους απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών, εισηγείται η Δήμαρχος Διονύσου, προτείνοντας την πρόσληψη με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου 10 μακροχρόνια ανέργων, της παραπάνω ηλικιακής κατηγορίας, στους τομείς διοικητικού-οικονομικού- λογιστικού. Η απασχόληση θα διαρκέσει για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, ενώ το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ.

*Στην πρώτη του εισήγηση από τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών και Χωροταξίας ο Α. Κουκάς προτείνει την έγκριση του 4ου Ανακεφαλαιωτικού και Τακτοποιητικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) για το έργο των ασφαλτοστρώσεων, που ξεκίνησε το 2022 και κατασκευάστηκε με Ίδιους Πόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω εργολαβία, σημειώνεται, περιλαμβάνει συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στις ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους όλης της πόλης και στις 7 Κοινότητες. Συνυπολογίζοντας πως για τον ίδιο σκοπό εξασφαλίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο 3,7 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια αλλά και άλλα 2,8 εκατομμύρια ευρώ για το έργο της Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που ήδη εκτελείται, συνολικά έργο προϋπολογισμού 11,5 εκατομμύριων ευρώ θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Δήμου Διονύσου.

*Ξεκίνησε, επιπλέον, ο διαγωνισμός για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης σε Κοινόχρηστους Χώρους στη Δροσιά, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατάθεση δυο προσφορών, από τις οποίες η αρμόδια επιτροπή απορρίπτει τη μία. Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει στόχο τη δημιουργία ασφαλών, φιλικών και λειτουργικών χώρων, έτσι ώστε αυτοί να αποτελέσουν πόλο έλξης και χρήσης για τους κατοίκους και αφορά στις πλατείες Εθνικής Αντιστάσεως, Ελευθέριου Κορολή, Άρη Βελουχιώτη, και σε ανακατασκευή οδών και πεζοδρομίων, με πρόβλεψη για την ασφαλή χρήση τους από ΑΜΕΑ.

*190 οικογένειες ωφελήθηκαν κατά το εξάμηνο Ιουλίου- Δεκεμβρίου του 2023 από τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου Διονύσου, αναφέρει στη δική του εισήγηση ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Υγείας Ν. Κοκκαλάς, ζητώντας από τη Δημοτική Επιτροπή να εγκρίνει την έκθεση πεπραγμένων και τον απολογισμό διαχείρισης του Παντοπωλείου για το ίδιο διάστημα.

*Τέλος, το συνολικό ποσόν των 324.700(!) ευρώ ζητούν δυο δημότες ως αποζημίωση από το Δήμο. Στην πρώτη περίπτωση για την αποκατάσταση ζημίας που ο δημότης υποστηρίζει πως προκλήθηκε από την εναπόθεση χωματουργικών υλικών σε ιδιοκτησία του στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου της αποχέτευσης από τον ΤΟΞΟΤΗ. Και στη δεύτερη περίπτωση  για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου να αναθεωρήσει οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικίας στην Άνοιξη. Και στις δυο περιπτώσεις οι δημότες προσέφυγαν με αγωγές τους στα Δικαστήρια, όπου δικαιώθηκαν μερικώς. Έτσι η Δημοτική Επιτροπή, με βάση και τις γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, καλείται αύριο να εξετάσει αν θα ασκήσει έφεση ή όχι στις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Εκλογή Αντιπροέδρου Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ.1889/22-01-2024)

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης ανάθεσης σε εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες  (υπόδειξη ΚΕΔΕ) για την συμμετοχή του Δήμου μας στην από κοινού με την ΚΕΔΕ και άλλους Δήμους άσκηση εκ μέρους του Δήμου μας, αίτησης ένδικων μέσων (αίτηση ακύρωσης και αναστολής) των εκδοθέντων ΥΑ 108-159 και 108-153/23 ΥΠΕΣ παρακράτησης πόρων του Δήμων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 3ο: Διόρθωση της 531/2023 Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με ανακήρυξη οριστικού αναδόχου του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ” συνολικού προϋπολογισμού 164.411,60€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (Αρ. Πρωτ. 867/11-1-2024)

ΘΕΜΑ 4ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα (Αρ. Πρωτ. 1210/15-1-2024)

ΘΕΜΑ 5ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα (Αρ. Πρωτ. 1214/15-1-2024)

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση Πρακτικών Νο1 και Νο2 ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας με ηλεκτρονικό τρόπο για την “Ηχητική και Φωτιστική κάλυψη εκδηλώσεων Δήμου Διονύσου”, συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 120.225,44€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και λήψη σχετικής απόφασης (Αρ. Πρωτ. 1308/16-1-2024)

ΘΕΜΑ 7ο: Διόρθωση της 605/2023 ΑΟΕ που αφορά την κατακύρωση της ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ- ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ” συνολικού προϋπολογισμού 558.000€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και δικαιώματος προαίρεσης (Αρ. Πρωτ. 1422/16-1-2024)

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση Πρακτικού Νο 2 και ανακήρυξη οριστικού αναδόχου του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Διονύσου- ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ” συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (Αρ. Πρωτ.1438/17-1-2024)

ΘΕΜΑ 9ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα (Αρ. Πρωτ. 1674/19-1-2024)

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση Πρακτικού Νο 1 της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού που αφορά την “Προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών του Δήμου Διονύσου” και λήψη σχετικής απόφασης. (Αρ. Πρωτ. 831/10-1-2024)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση υποβολής αιτήματος του Δήμου για την ένταξη στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στα πλαίσια της Δημόσιας πρόσκληση Νο11/2017 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (Αρ. Πρωτ. 1494/17-1-2024)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση 4ου Α.Π.Ε.- ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης της Συμφωνίας-Πλαίσιο: “ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ Διονύσου” (Αρ. Πρωτ. 1415/16-1-2024)

ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση του 1ου πρακτικού του διαγωνισμού για την ανάθεσητου έργου: “ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΟΣΙΑΣ”, προϋπολογισμού 5.564.586,80€ (πλέον ΦΠΑ 24%) για την απόρριψη της προσφοράς του οικονομικού φορέα με την επωνυμία “TERRAIN ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ Ε.Π.Ε.”, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν..4412/2016 (Αρ. Πρωτ. 1712/19-1-2024)

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 14ο: Λήψη απόφασης Δ.Ε. περί άσκησης ή μη ένδικου μέσου (Αρ. Πρωτ. 1441/17-1-2024)

ΘΕΜΑ 15ο: Λήψη απόφασης Δ.Ε. περί άσκησης ή μη ένδικου μέσου (Αρ. Πρωτ. 1437/17-1-2024)

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 16ο: Έκθεση πεπραγμένων και απολογισμός διαχείρισης του Κοινωνικού παντοπωλείου Δήμου Διονύσου περιόδου 01/07/2023- 31/12/2023 (Αρ. Πρωτ. 1191/15-1-2024)

ΘΕΜΑ 17ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 1277/15-1-2024)

ΘΕΜΑ 18ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 1276/15-1-2024)