logo


Με διαπιστωτική πράξη, υπογεγραμμένη από τη Δήμαρχο Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, ο Δήμος θα εκπληρώνει στο εξής τους σκοπούς του Νομικού Προσώπου της ΕΣΤΙΑΣ, που καταργήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την ίδια διαπιστωτική πράξη, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια χθες Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ο Δήμος εξυπηρετεί τις αρμοδιότητες της ΕΣΤΙΑΣ, όπως αυτές περιγράφονται στο ΦΕΚ της σύστασής της. Παράλληλα οι δραστηριότητες του Νομικού Προσώπου θα ασκούνται από τις οργανικές μονάδες του, που υπάγονται απευθείας στην Δήμαρχο ή στον/στην Αντιδήμαρχο, που θα ορισθεί από αυτή για το σκοπό αυτό μέχρι την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από την κατάργηση.

Επιπλέον, η κατάργηση αυτή σημαίνει πως τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της ΕΣΤΙΑΣ περιέρχονται αυτοδικαίως στο Δήμο Διονύσου που τη συνέστησε, ο οποίος υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Νομικού Προσώπου. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον δήμο ή κατά του δήμου χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης κατάργησης εκ μέρους του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ένα μήνα αργότερα με απόφαση Δημάρχου συστήνεται Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον Δήμο από το καταργούμενο Νομικό Πρόσωπο, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο και ένα στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, έναν σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας και τον απερχόμενο Πρόεδρο του καταργούμενου Νομικού Προσώπου.