logo


“Μια καλή αθλητική επίδοση είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της δουλειάς του αθλητή, αλλά και της ομάδας που βρίσκεται πίσω του και τον υποστηρίζει. Αυτό θα ήθελα να κάνουμε κι εμείς εδώ. Να αφήσουμε κάτι που δεν τελειώνει μαζί μας”, συνόψισε τη θέση του για το πώς σκοπεύει να πορευθεί τα επόμενα χρόνια ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Μ. Μιχαήλ, πρωταθλητής ο ίδιος πολεμικών τεχνών, στην πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στη μία το μεσημέρι.

Η εν λόγω συνεδρίαση συγκέντρωσε αρκετό κόσμο μια που πλην του Προέδρου, παραβρέθηκαν οι Σ. Παπαδογιαννάκη από την παράταξη της Διοίκησης (σ.σ. που ορίσθηκε και ως αναπληρώτρια Προέδρου), ο Τ. Μπάσης από τη μείζονα μειοψηφία και ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι (σ.σ. απουσίαζε, μετά από σχετική ενημέρωση, η Λ. Χουλιάρα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων). Στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Κοινοτικό Κατάστημα προσήλθαν επιπλέον ο τέως τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου Μ. Σοφού, αλλά και ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Ν. Κοκκαλά. Ο τελευταίος, όπως έγινε αντιληπτό από τη συζήτηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας Δημοτικής Αρχής (σ.σ. που πάντως ακόμη αναμένεται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα) θα αναλάβει εκτός από θεματική, και χωρική Αντιδημαρχία, για την Κοινότητα Διονύσου, τα θέματα της οποίας δεσμεύθηκε πως θα παρακολουθεί στενά, ζητώντας τη συνεργασία όλων.

Η χθεσινή Ημερήσια Διάταξη είχε μοναδικό θέμα την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, ώστε να βοηθούν τον Πρόεδρο στο έργο του. Η συνεδρίαση εντούτοις αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο τέως Αντιδήμαρχος να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση των παρευρισκομένων για τρία σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν την Κοινότητα, και κατ’ επέκταση το Δήμο Διονύσου. Μιλάμε βέβαια για τη διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας, που στην περίπτωση της Κοινότητας Διονύσου ανέρχεται σε εκατοντάδες στρεμμάτων, για την πρόθεση της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει και πάλι λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη, αλλά και για την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης για την εγκατάσταση διοδίων στον οδικό άξονα της Εθνικής Οδού.

Όσον αφορά στη δημοτική περιουσία, ο κ. Φωτάκης παρουσίασε αναλυτικά το έργο που επιτέλεσε η Αντιδημαρχία του τα προηγούμενα 4 χρόνια, τόσο για την Κοινότητα Διονύσου όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσο και για τον υπόλοιπο Δήμο: Ακριβής προσδιορισμός των εκτάσεων, με σύνταξη τοπογραφικών υποβάθρων και διαγραμμάτων, έρευνα και εντοπισμός των δεκάδων φερόμενων μεμονωμένων ιδιοκτητών, που είναι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο, νομοθετική ρύθμιση- κατόπιν δυναμικής πρωτοβουλίας του Δήμου- για όσες ιδιοκτησίες αποδόθηκαν υπέρ αγνώστων με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να εγείρει δικαιώματα, τις ενέργειες, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την άσκηση δυο διεκδικητικών αγωγών κ.λπ. Για όλα τα παραπάνω ο τέως Αντιδήμαρχος έχει αποστείλει αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα στους παλιούς και τους νέους τοπικούς συμβούλους, με την έκκληση να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε αυτή η τεράστια δουλειά, όπως τη χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, να μην πάει χαμένη, σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Επιπλέον ο τέως τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής ζήτησε να χρεωθεί το θέμα σε συγκεκριμένο στέλεχος της νέας Διοίκησης, ώστε να είναι δυνατή η στενή παρακολούθησή του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι όποιες ενέργειες- διοικητικές και ένδικες- πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, οπότε είναι απαραίτητη η συνεργασία του κ. Φωτάκη με το νέο στέλεχος, εκτίμησε από την πλευρά του ο Τ. Μπάσης.

Δεδομένη, από την άλλη πλευρά, είναι η πρόθεση της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ να ξαναξεκινήσει τη λειτουργία λατομείων στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, λίγες εκατοντάδες μέτρων από τα πρώτα σπίτια της πόλης. Αφού ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και που σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, ο κ. Φωτάκης υπενθύμισε πως σε πρόσφατη σχετική ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη στη Βουλή, η άμεση απάντηση ήρθε και πάλι από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, που απέκλεισε κατηγορηματικά την επαναλειτουργία λατομείων. Εκκρεμεί εντούτοις αντίστοιχη απάντηση από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το επιπλέον δεδομένο πως ο τέως υπουργός K. Σκρέκας είχε δεσμευθεί από το βήμα της ίδιας Βουλής για δια παντός νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος: Πρώτα τροπολογία που θα αποκλείει την έκδοση αδειών για λατομική έρευνα και εν συνεχεία τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της Πεντέλης, με την οποία θα καταργούνται οι ανενεργές εδώ και 30 χρόνια λατομικές Ζώνες στο βουνό. Σημειώνεται εδώ πως εκτός από τη σαφή απάντηση του Υπουργείου, εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η εταιρεία κατέθεσε για διαβούλευση τον περασμένο.  Αύγουστο. Για τη Μελέτη αυτή το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη συνεδριάσει(!), παρά τις κρούσεις του Δήμου τόσο στον τέως όσο και στο νυν Περιφερειάρχη. Όσο για τις θέσεις του Δήμου, αυτές είναι πλήρως τεκμηριωμένες, μετά και από συνεργασία με ομάδα ειδικών επιστημόνων, τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Δυσοίωνες, τέλος, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο μέτωπο των διοδίων ο τέως Αντιδήμαρχος, αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν σε πρόσφατη ερώτηση του ίδιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει εκατομμύρια ως αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους για απώλεια εσόδων, άρα διόδια θα μπουν”, ήταν συνοπτικά η απάντηση, που μάλιστα ήρθε όχι από πολιτικό προϊστάμενο του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά από υπηρεσιακό παράγοντα. Απέναντι στη θέση αυτή, οι κατ’ αρχάς πληττόμενοι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου έχουν εδώ και χρόνια συστήσει κοινή γραμμή αντίστασης, όπως εκφράζεται μέσα από σειρά ψηφισμάτων αλλά και από τη διαδημοτική διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των διοδίων. Η επιτροπή αυτή, σημείωσε ο κ. Φωτάκης, πρέπει να επανενεργοποιηθεί, να επικαιροποιηθεί η σύνθεσή της μετά και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων όμορων Δήμων, όπως της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης, συμπλήρωσε ο παρευρισκόμενος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλοι πάντως συμφώνησαν στην ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων αντίδρασης (“να κατασκηνώσουμε στη γέφυρα ή έξω από το υπουργείο” ζήτησαν οι Σ. Παπαδογιαννάκη και Δ. Αλεξανδρής) στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε να μην υλοποιηθεί η παγκόσμια πρωτοτυπία- διόδια να μπαίνουν σε αστικές περιοχές της Αττικής για να αποπληρωθούν έργα που αποπερατώνονται σε άλλα σημεία της χώρας!

Η απόφαση για την κατανομή των 7 τομέων αρμοδιοτήτων στα πέντε μέλη του Τοπικού Συμβουλίου μετατέθηκε, τελικά, για την επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, ώστε τα μέλη να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις. Στη διάρκεια όμως της σχετικής συζήτησης υπήρξαν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις:

*Δεν υπάρχει προσωπικό. Κάτι που ακούγεται για πολλοστή φορά, και για την Κοινότητα, όπου σήμερα υπηρετεί μόνο μία διοικητική υπάλληλος, και για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου. Αυτή την έλλειψη η νέα Δημοτική Αρχή σκοπεύει να την αντιμετωπίσει με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (σ.σ. αποφασίσθηκε το Νοέμβριο του 2022 από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά εκκρεμεί ακόμη η έγκρισή του από την Περιφέρεια), αλλά και με την αξιοποίηση του μέτρου της κινητικότητας, υπογράμμισε ο κ. Αμπαρτζίδης.

*Για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Η δουλειά που έχει γίνει και για τη δημοτική περιουσία, και για τα Λατομεία, και για τα διόδια πρέπει να συνεχιστεί, με τη βοήθεια και όσων τη χειρίστηκαν στο παρελθόν και τη γνωρίζουν καλύτερα, τόνισε ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος.

*Τέλος, στόχος (και) της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η αποκέντρωση, ανάγκη που προκύπτει από την κοινωνία των πολιτών. Κρίσιμο συστατικό της θα είναι η ενημέρωση σε μια αλυσίδα που ξεκινά από τις Κοινότητες, φθάνει στο Δημαρχείο και επιστρέφει στις Κοινότητες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής, ο κ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι ζήτησε επιτακτικά την περιοδική, ανά 4 μήνες, συνάντηση του Τοπικού Συμβουλίου με όλους τους Αντιδημάρχους και τη Δήμαρχο, ώστε να παρακολουθούν την πορεία των προβλημάτων της Κοινότητας.