logo


*Γράφει ο Δρ. Στ. Μιχιώτης, Πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου

6 Ιανουαρίου 2024

Οι δημαιρεσίες για τη Δημοτική Επιτροπή επιβεβαίωσαν τις φήμες(1), που εδώ και καιρό επέμεναν, ότι στην παράταξη της δημοτικής αρχής υπάρχουν δύο ξεχωριστά μπλοκ. Το ένα, με 14 συμβούλους, που αμφισβητεί τις επιλογές της νέας δημάρχου και το άλλο, με μόλις 7 συμβούλους, που τις υποστηρίζει.

Επικεφαλής του πρώτου μπλοκ είναι μια ομάδα συμβούλων και στελεχών των «Ανοιχτών Οριζόντων». Από την επομένη κιόλας των εκλογών, η ομάδα αυτή άσκησε έντονη πίεση στη νέα δήμαρχο, για την επιλογή των αντιδημάρχων και την πρόσληψη συγκεκριμένου πρώην δημοτικού παράγοντα, ως συνεργάτη. Η άρνηση της δημάρχου να δεσμευτεί απέναντί τους, δρομολόγησε την πρώτη από τις τρεις φάσεις ενός κλασικού, για τέτοιες περιπτώσεις, πολιτικού σχεδιασμού: ανταρσία – ομηρία – πειρατεία.

Αρχικά, η ομάδα αυτή προσεταιρίστηκε αρκετούς από τους νέους δημοτικούς συμβούλους, με πρόσχημα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τις οποίες όμως τα μέλη της ουδέποτε απαίτησαν, ούτε και τήρησαν, στις προηγούμενες θητείες τους. Κατόπιν, συνέταξε μια επιστολή – προειδοποίηση προς τη δήμαρχο, που «υπέγραψαν» 14 συνολικά σύμβουλοι, απαιτώντας να ανακοινωθούν άμεσα οι νέοι αντιδήμαρχοι και να προσληφθεί ο πρώην δήμαρχος Δ. Ζαμάνης(2), ως βασικός συνεργάτης της νέας διοίκησης. Και τέλος, αμφισβήτησαν ανοικτά το δικαίωμα της δημάρχου να υποδείξει – όπως ορίζει ο νέος νόμος – τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας μία εξ αυτών ως ανθυποψήφια.

Η νέα άρνηση της δημάρχου να «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» και ο ορισμός ενός τρίτου προσώπου (με ομολογουμένως εντυπωσιακό βιογραφικό) ως Γενικού Γραμματέα, ενεργοποίησε την δεύτερη φάση του σχεδίου. Έτσι, πέντε πρώην σύμβουλοι των «Ανοιχτών Οριζόντων» ψηφίστηκαν «μονοκούκι» για τη Δημοτική Επιτροπή, αφήνοντας εκτός τρεις από τους υποστηρικτές της δημάρχου, που επίσης είχαν βάλει υποψηφιότητα(3). Δεν είναι λοιπόν παράξενο, που μετά την (5 στα 5) επιτυχία τους, μαζεύτηκαν σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής για να γιορτάσουν τη νίκη τους, χωρίς όμως τη δήμαρχο και τους «7».

Τώρα πια οι «5», ως απόλυτη πλειοψηφία στη Δημοτική Επιτροπή και με τις αρμοδιότητες που ο ίδιος νόμος δίνει, μπορούν να απορρίπτουν όποιες από τις εισηγήσεις της δημάρχου και των αντιδημάρχων κρίνουν ως μη-αρεστές ή μη-σκόπιμες. Δηλαδή, η ηγετική θέση της δημάρχου δεν είναι πια απλώς υπό αμφισβήτηση, αλλά, ενδεχομένως, υπό ομηρία.

Προσωπικά, δεν δίνω μεγάλη σημασία σε τέτοιες «νίκες», ούτε και στη σύνθεση των αντιδημάρχων και των ειδικών συμβούλων, κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί λίγο ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Αν δηλαδή η «επιστροφή στο παρελθόν» (δηλαδή σε πρόσωπα και πρακτικές της διοίκησης Ζαμάνη) δώσει αυτή τη φορά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του δήμου, ουδείς θα θυμάται το «pregame show» της δημοτικής αρχής. Αν όμως η κακή αρχή συνεχιστεί με χειρότερα αποτελέσματα – γιατί το εσωτερικό κλίμα παίζει καθοριστικό ρόλο στο έργο μιας διοίκησης – τότε, καλό είναι να ξέρουμε όλοι τι ακριβώς είχε προηγηθεί, μια που στοιχηματίζω ότι κάμποσοι από δαύτους θα μας ξαναχτυπήσουν την πόρτα και στις επόμενες εκλογές.

Ο δεύτερος λόγος που δεν δίνω σημασία σ’ αυτό το «γκολ από τα αποδυτήρια», είναι γιατί γνωρίζω εκ πείρας ότι μια νίκη μπορεί τελικά να αποδειχθεί Πύρρεια και να οδηγήσει τους νικητές σε ήττα και αδιέξοδο. Για παράδειγμα, αναρωτιέμαι ποια θα είναι η στάση των «5» στις εισηγήσεις των αντιδημάρχων που θα προέρχονται από τους «7». Άραγε θα τις εγκρίνουν ή θα τις στέλνουν πίσω για «περαιτέρω βελτιώσεις», σαν τα καψόνια του στρατού; Κι επιπλέον, ποιες θα είναι οι επόμενες «υποδείξεις» των «στασιαστών», οι οποίοι – εδώ που τα λέμε – αν δεν ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο (και τα χρήματα) της Μαϊχόσογλου δεν θα ήταν σήμερα εκεί που είναι;

Και κάτι τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, που αφορά την Κ. Μαϊχόσογλου προσωπικά. Οι ψήφοι που πήρε στον πρώτο γύρο επ’ ουδενί έφταναν για τη νίκη της στον δεύτερο. Χρειάστηκε όλους εκείνους που ψήφισαν αρχικά τους άλλους συνδυασμούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης και που πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της ότι θα αλλάξει τα πράγματα, κοιτώντας μπροστά, στο αύριο. Όχι κάνοντας όπισθεν ολοταχώς. Καλή της φώτιση λοιπόν και καλή μας τύχη!

Δρ. Στέφανος Μιχιώτης

Πρώην Γ.Γ. του Δ. Διονύσου

Παρατηρήσεις:

(1)  Όσα αναφέρονται εδώ προέρχονται κυρίως από πληροφορίες που διέρρεε συστηματικά παλιό στέλεχος των «Ανοιχτών Οριζόντων», τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές και αποτελούν κοινό μυστικό για όσους ασχολούνται με τα του δήμου.

(2) Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Δ. Ζαμάνης έχει πια απολέσει τίτλους και αντιμισθία, που είχε ως συνεργάτης του πρώην δημάρχου Ραφήνας και ως αντιπρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού της Ανατ. Αττικής, λόγω της ήττας του κ. Μπουρνούς από την κα Τσεβά – Μήλα στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό όμως που μοιάζει ειρωνικό, δεν είναι ότι ο πρώην δήμαρχος επανέρχεται ως έμμισθος εξωτερικός συνεργάτης στον δήμο, αλλά ότι στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα τον Γ. Καλαφατέλη ως «επαγγελματία πολιτικό».

(3) Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ως τακτικά μέλη εξελέγησαν οι εξής: Πέππα, Κανακάρη, Τσούκας, Δημητριάδης και Ουσταμπασίδης (από την πλειοψηφία) και Καλαφατέλης, Κριεμάδης, Φωτάκης (από τη μείζονα μειοψηφία).