logo


Με την πρώτη εβδομάδα της θητείας να έχει συμπληρωθεί για τη νέα Δημοτική Αρχή και τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου, οι δυο διαδικασίες που έχουν προς το παρόν ολοκληρωθεί είναι αυτές της εκλογής των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, ενώ έχει ανακοινωθεί και το όνομα του νέου Γενικού Γραμματέα. Τους περιμένουν όμως μια σειρά από εκκρεμότητες, που πρέπει το συντομότερο να αντιμετωπισθούν:

*Πρώτα πρώτα η εκλογή Προεδρείου στις δυο Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024, οπότε και καταργούνται. Ο μεν Ν. Παπαδόπουλος παραμένει στη θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι να αντικατασταθεί (σ.σ. χωρίς πάντως να έχει μεσολαβήσει, αν και το έχει επανειλημμένα ζητήσει, σχετική συζήτηση με τη νέα Δήμαρχο), δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την Α. Τόκα από την Πρωτοβάθμια, η οποία είχε εγκαίρως ανακοινώσει την παραίτησή της. Ειδικά στην εν λόγω Επιτροπή, το κενό που έχει δημιουργηθεί και δεν έχει ακόμη καλυφθεί, είναι στενά συνδεδεμένο με τη δυνατότητα πληρωμών, μια που ο Πρόεδρος ήταν και οικονομικός διαχειριστής. Έτσι, όσο καθυστερεί η εκλογή νέου Προεδρείου, άρα και ο ορισμός οικονομικού διαχειριστή, τόσο θα καθυστερήσει και η πληρωμή, για παράδειγμα, των σχολικών τροχονόμων για τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της πόλης, των οποίων οι αμοιβές εκταμιεύονται από τραπεζικό λογαριασμό μέσω του διαχειριστή. Αντίστοιχο πρόβλημα πάντως παρουσιάστηκε και με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της οποίας το λογαριασμό πάγωσε η Τράπεζα, με τη λήξη της προηγούμενης θητείας, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδόπουλος να μην μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα, αν παραστεί κάποια έκτακτη ανάγκη στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου: Μπορεί οι δυο Πρόεδροι να φρόντισαν ώστε οι δεξαμενές των σχολείων να είναι γεμάτες πετρέλαιο, για την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς μετά τα Χριστούγεννα, καθώς και να τακτοποιήσουν όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά η πανδημία είναι ακόμη εδώ και ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει σ’ αυτό το μέτωπο.

*Βαδίζοντας, επιπλέον, προς τη δεύτερη εβδομάδα, εκκρεμεί ο ορισμός των Αντιδημάρχων, αλλά και ο καθορισμός των τομέων αρμοδιότητάς τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διοικούσας παράταξης, από την πρώτη ημέρα “θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των σημαντικών έργων/ θεμάτων της πόλης μας με την ενεργοποίηση ξεχωριστής Αντιδημαρχίας”. Τα σημαντικά αυτά θέματα, όπως απαριθμώνται στο ίδιο πρόγραμμα είναι το οικιστικό-πολεοδομικό, η αποχέτευση, τα Λατομεία, η ασφάλεια των πολιτών και περιβαλλοντικά θέματα, για τα οποία η νέα Διοίκηση δεσμεύεται για “διαρκή ενημέρωση του Πολίτη: Γνωρίζουμε ΟΛΟΙ την πραγματική κατάσταση”. Μέχρι στιγμής, πάντως, απόφαση Δημάρχου για τον ορισμό αυτού του ξεχωριστού αλλά και των υπολοίπων Αντιδημάρχων- πόσων και ποιων- δεν έχει εμφανισθεί ούτε στη Διαύγεια ούτε στην ιστοσελίδα του Δήμου.

*Το οποίο μας φέρνει στην επόμενη εκκρεμότητα: Η εν λόγω ιστοσελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και αναβαθμίζεται συνεχώς, διαβάζουμε στην αρχική σελίδα. Η αναβάθμιση αυτή δεν προσέφερε πολλά στη διευκόλυνση του χρήστη, ενώ τεράστιος όγκος στοιχείων/αποφάσεων συλλογικών οργάνων από παλαιότερα έτη δεν στάθηκε δυνατό, για τεχνικούς λόγους, να μεταπέσουν από το προηγούμενο στο νέο site. Αν για παράδειγμα κάποιος θελήσει να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από συνεδριάσεις της του 2021, θα δει κενό- κυριολεκτικά.  Επιπλέον διατηρούνται ακόμη όλα όσα παραπέμπουν στη Διοίκηση και τη θητεία Καλαφατέλη- από το μήνυμα του τέως Δημάρχου, μέχρι τα μέλη του τέως Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της (καταργημένης) Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη της (καταργημένης) Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της (καταργημένης) Εκτελεστικής Επιτροπής και πάει λέγοντας.

*Όπως καταργημένη πλέον είναι και η ΕΣΤΙΑ- στις 31 Δεκεμβρίου το Νομικό Πρόσωπο με τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, του οποίου η προσφορά στα παιδιά, στους γονείς αλλά και στην τρίτη ηλικία της πόλης αναγνωρίσθηκε από όλους ανεξαιρέτως, έπαυσε να λειτουργεί και οι αρμοδιότητες και το προσωπικό της πέρασαν στον κεντρικό Δήμο. Άγνωστο παραμένει εν προκειμένω ποιο μοντέλο λειτουργίας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή, από τα τρία που της έδιναν περιθώριο σχετικές υπουργικές εγκύκλιοι, ενώ άγνωστο παραμένει και αν θα κάνει χρήση της δυνατότητας- λόγω κατάργησης του Νομικού Προσώπου- για αύξηση του αριθμού των προβλεπομένων Αντιδημάρχων κατά έναν.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως ακόμη δεν έχει οριστεί εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου, θέση νευραλγικής πλέον σημασίας στο περιβάλλον πληροφορίας που ζούμε, εύκολο είναι το συμπέρασμα πως η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει αναπόφευκτα να ανεβάσει ταχύτητα. Γιατί μέχρι στιγμής μοιάζει να δουλεύει στο ρελαντί. Εκτός κι αν αληθεύουν οι πυκνές πλέον φήμες ότι, όπως κάθε ανομοιογενής ομάδα που αναρριχήθηκε στην εξουσία, ταλανίζεται από εσωτερικές κόντρες και διαγκωνισμούς.