logo


“Απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική» χαρακτήρισε την όποια συζήτηση γύρω από τη λειτουργία ή την επαναλειτουργία Λατομείων στην Πεντέλη, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος, υπενθυμίζεται, απηύθυνε προς την ηγεσία των Υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΝ 4 συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με την επανεγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη:  *Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά τους ορεινούς όγκους της Αττικής, με βάση την οποία θα γίνει η παραπάνω τροποποίηση; *Σε ποιες πρωτοβουλίες προσανατολίζονται τα Υπουργεία σας, ώστε να σταματήσουν οι ήδη εγκριθείσες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έρευνες μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στο Πεντελικό Όρος; *Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατάθεσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα απαγορεύεται η διενέργεια ερευνών μαρμαροφόρων κοιτασμάτων στο Πεντελικό Όρος, μέχρι την τροποποίηση του ΠΔ του 1988 (Δ’ 755), προκειμένου να εναρμονισθούν και οι χρήσεις γης στις νέες συνθήκες και τις ισχύουσες διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ν. 4277/2014, Α’ 156), καθώς και του αρχαιολογικού νόμου (ν. 3028/2002, Α’ 153); *Ποιες ενέργειες προγραμματίζουν τα Υπουργεία σας, σε σχέση με το αίτημα του Δήμου για την ανάπλαση των ανενεργών λατομείων και τη δημιουργία μετατροπής τους σε χώρους Πολιτισμού;

Μένοντας συνεπής στη θέση που εδώ και δυο χρόνια τηρεί στο συγκεκριμένο θέμα, η υπουργός στην απάντησή της υπογραμμίζει πως “Το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον στο Πεντελικό Όρος αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, ενώ η εγγύτητα με την πρωτεύουσα καθιστούν την ανάδειξή του επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την Αθήνα και συγχρόνως τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας… Ως εκ τούτου, το ερώτημα για την αδειοδότηση λειτουργίας ή επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό όρος είναι άνευ αντικειμένου”.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ πως και αν η κ. Μενδώνη παραμένει κατηγορηματική στη θέση της για τα Λατομεία, αντίστοιχη απάντηση από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, προς την οποία έχει επίσης απευθυνθεί το ερώτημα του κ. Χριστοδουλάκη, δεν έχει ακόμη δοθεί.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η παράταξη της ¨Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο», σήμερα μείζων μειοψηφία, δηλώνει πως  αισθάνεται δικαιωμένη στη θέση που ως Δημοτική Αρχή εξαρχής υποστήριζε, δηλαδή πως η εγκατάσταση τών λατομείων στο Πεντελικό, είναι παράνομη ενέργεια με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής και τον Αρχαιολογικό νόμο. Δηλώνει επιπλέον ότι “σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας θα πάει μέχρι τέλους, μέχρι να αρχειοθετηθεί η κατατεθείσα ΜΠΕ και μέχρι να θεσμοθετηθεί, η σχετική απαγορευτική νομοθετική ρύθμιση, όπως  η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στη Βουλή, ώστε να πάψει, η χωρίς αντίκρυσμα αναστάτωσή μας”.