logo


Ειδική συνεδρίαση με θέμα την εκλογή μελών για το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και για τη Δημοτική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στις 6 το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου. Τη σχετική πρόσκληση υπογράφει ο Στ. Δημητριάδης, πρώτος σε ψήφους από την παράταξη της Διοίκησης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ο οποίος και θα προεδρεύσει στην παραπάνω ειδική συνεδρίαση. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι τώρα, μετά από την εκλογή του το Προεδρείο ανεβαίνει στην έδρα και ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με την εκλογή των μελών για τη μοναδική, πλέον, Επιτροπή του Δήμου. Σημειώνεται πως για άλλους έξι μήνες θα λειτουργούν και οι δυο Σχολικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), η εκλογή των μελών των οποίων δεν προσδιορίζεται, πάντως, από την πρόσκληση για την προσεχή Τετάρτη.

Για το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας (“Ο Διόνυσος του Αύριο”), ο Αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη σε εκλογική δύναμη (“Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”) και ο Γραμματέας από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη (“Εύπολις”).

Ο επικεφαλής τής κάθε παράταξης με δήλωσή του προς τον προεδρεύοντα σύμβουλο, η οποία επιδίδεται πριν την έναρξη της συνεδρίασης, υποδεικνύει τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, ο οποίος προτείνεται προς το συμβούλιο ως υποψήφιο μέλος του προεδρείου.

Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε από τις ανωτέρω θέσεις δεν υπάρξει υποψηφιότητα που προέρχεται από την αντίστοιχη παράταξη, τότε ο δήμαρχος προτείνει δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας ως υποψήφιο για το αξίωμα αυτό.

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγονται χωριστά και με φανερή ψηφοφορία σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Ο υποψήφιος για κάθε αξίωμα εκλέγεται, εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, που για το Δήμο Διονύσου είναι πλέον 35.

Εάν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται.

Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, διενεργείται τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο δημοτικός σύμβουλος τον οποίο πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξής του, υπό την προϋπόθεση ότι έλαβε τουλάχιστον τις ψήφους του ενός τετάρτου του όλου αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών από τη διενέργεια της εκλογής στον Επόπτη Ο.Τ.Α., ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητά της αυτεπαγγέλτως και αποφαίνεται, μέσα σε πέντε ημέρες το αργότερο αφότου παρέλαβε τα πρακτικά για τη νομιμότητα της εκλογής.

Αν ακυρωθεί οποιαδήποτε εκλογή για τα ανωτέρω αξιώματα, επαναλαμβάνεται εντός τριών ημερών από την παραλαβή της ακυρωτικής απόφασης.

Η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου ή του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στη Δημοτική Επιτροπή.

Για τη Δημοτική Επιτροπή

Όσον αφορά σ’ αυτήν την τελευταία:

Η Δημοτική Επιτροπή εκλέγεται για θητεία 30 μηνών και αποτελείται από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο ως Πρόεδρο και από οκτώ μέλη, αν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάνω από 29 μέλη. Σ’ αυτές τις εννεαμελείς Δημοτικές Επιτροπές τρία μέλη εκλέγονται από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από την εκλογή του Προεδρείου του και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, στην οποία δεν επιτρέπεται να εκλεγεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κάθε σύμβουλος της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας ψηφίζει υποψηφίους ισάριθμους με τον αντίστοιχο αριθμό μελών που εκλέγονται από την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι υποψήφιοι της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους των παρατάξεων της μειοψηφίας σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ανά κατηγορία (πλειοψηφίας και μειοψηφίας). Ως τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, αντίστοιχα, οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών προτίμησης ανά κατηγορία. Αν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του συμβουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση. Εάν η μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο, τότε η παράταξη της πλειοψηφίας εκλέγει στη θέση του υποψήφιους συμβούλους από την παράταξή της. Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη κατά τη σειρά κατάταξής τους στην ψηφοφορία.

Η νομιμότητα της εκλογής και σε αυτήν την περίπτωση ελέγχεται από τον Επόπτη ΟΤΑ.

Η επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση μετά από την εκλογή της εκλέγει μεταξύ των μελών της, με φανερή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυτή έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής.

Με απόφαση, τέλος, του Δημοτικού Συμβουλίου δύναται να ορίζεται έως ένας σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εκπροσωπείται στη δημοτική επιτροπή, ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.